Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ministrul Agriculturii face apel la cei din domeniul agroalimentar: Nu vindeți materie primă, prelucrați și aduceți plus valoare

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, prezent la Timișoara le cere celor din domeniul agroalimentar să nu aleagă varianta exportului materiilor prime, a producției agricole, ci să aleagă varianta procesării producției agricole, pentru a putea aduce valoare adăugată rezultatelor muncii lor. În sprijinul afirmațiilor sale, ministrul vorbește despre piața uleiului, unde cererea este mare, iar oferta redusă.

”Acesta este fundamentul acelui Program de susţinere a procesării şi de stimulare a procesării materiilor prime. România produce într-un an agricol bun, cum a fost anul trecut, 3.000.000 de tone de seminţe de floarea soarelui. Necesarul nostru de consum pentru ulei rafinat este asigurat din 1.200.000 de tone. Pe piaţa globală vedem că nevoie de ulei de floarea soarelui este tot mai mare, Indonezia a luat decizia de a stopa exportul de ulei de palmier, deci predicţiile de viitor sunt de creştere a necesarului de ulei de floarea soarelui. Este evident că o astfel de soluţie pe o piaţă deschisă pe care producătorii şi procesatorii români de ulei floarea soarelui o pot câştiga trebuie să vină inclusiv prin stimularea din partea statului şi toate programele pe care le elaborăm la nivelul Ministerului Agriculturii se fac împreună cu fermierii, cu procesatorii, cu beneficiarii programelor noastre de studii”, a anunțat, la Timișoara, Chesnoiu.

Pentru a se realiza cu succes această procesare a materiilor prime e nevoie de unități industriale de mari dimensiuni, nu de unele mici.

”În a doua jumătate a anului 2022, după rectificarea bugetară şi crearea cadrului legal necesar. Noua recoltă va începe la 1 august – ne dorim ca în timp, prin continuitatea acestui program, o parte din cele circa 7.000.000 de tone de grâu şi cele 1.200.000 de tone de seminţe de floarea soarelui să le procesăm în România. Abordarea mea pentru viitor, pe fondurile europene pe care le vor avea la dispoziţie fermierii în viitor, a fost să creăm unităţi mari de procesare, pentru că nu putem fi competitivi pe o piaţă globală cu unităţi procesatoare mici”, a mai declarat ministrul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Delgaz Grid investește șapte milioane de lei în modernizarea rețelelor de gaze din Timiș

Articolul următor
Iulian Popescu, secretar de stat în Ministerul Cercetării, a demarat legiferarea testării vehiculelor autonome în România în urma unei vizite la Cluj.

Autovehiculele autonome, testate pe Transalpina. “Ideea mi-a venit de la Cluj”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share