Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Compania de Apă Someș începe construirea celei mai lungi conducte de aducțiune din România

Compania de Apă Someș (CAS) a semnat contractul de lucrări pentru construirea celei de-a doua secțiuni din traseul conductei Cluj – Sălaj.

Compania de Apă Someș (CAS) a semnat contractul de lucrări pentru construirea celei de-a doua secțiuni din traseul conductei Cluj – Sălaj. E vorba despre tronsonul de pornire de pe teritoriul Clujului, din reședința de județ.

Aducțiunea principală Cluj – Sălaj, de 164 km, va reprezenta cea mai lungă conductă de apă potabilă din România, conform Agenda Construcțiilor. Valoarea contractului este de 222 de milioane de lei. Acesta este parte a programului CAS de investiții finanțat din fonduri UE, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), de 355 de milioane de euro.

Megaproiectul POIM Cluj-Sălaj este structurat pe 34 de contracte de lucrări, servicii și achiziții produse (26 de lucrări) din care au fost adjudecate, prin licitații internaționale, 27 contracte (22 de lucrări).

Progresul fizic în cadrul contractelor de lucrări demarate este de 71% la lucrările de alimentare cu apă (900 km), și de 43% la lucrările de canalizare (109 km). Din cele 34 de contracte, mai trebuie atribuite șase, din care trei de lucrări. Se fac demersuri pentru obținerea unei suplimentari a programului cu alte 48 milioane de euro, pentru alte investiții.

Au obținut finanțări de 630 de milioane de euro

“Extinderea previzibilă a ariei de deservire a CAS în perioada următoare se va face atât pe seama localităților rurale în care se înființează rețele de apă-canal în cadrul programului de investiții în curs POIM Cluj-Sălaj, fie pe seama rețelelor înființate de către autoritățile locale cu finanțare de la UE, surse guvernamentale sau bugete locale.

Un stimulent important este realizarea în cadrul POIM a 300 km de aducțiuni la care localitățile care nu au îndeplinit criteriile pentru includere în acest program, vor putea să se conecteze ulterior realizării de investiții prin eforturi proprii”, a declarat Călin Neamțu, directorul general al CAS.

Fonduri europene totale de 630 milioane euro atrase de CAS derulează POIM Cluj – Sălaj, acesta fiind cel mai mare program major de investiții cu cofinanțare UE dintre cele demarate de CAS. Suma totală atrasă de operatorul regional pentru județele Cluj – Sălaj (parțial Mureș) să treacă de 630 de milioane de euro.

Investițiile din cadrul megaproiectului se realizează în 174 localități, din care 76 în Cluj și 98 în Sălaj. Consiliul Județean (CJ) Cluj, în calitate de acționar majoritar al operatorului regional, acordă sprijin pentru atragerea și implementarea programului, la fel că și celelalte autorități locale și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Cluj-Sălaj.

1.550 km de rețele se vor înființa, moderniza sau reabilita în cadrul acestui program în cele două județe. Se adaugă 317 km de aducțiuni care vor extinde semnificativ osatura sistemului centralizat regional. Toate vor avea ca efect principal eliminarea vulnerabilității sistemelor alimentate din surse locale afectate de efectele schimbărilor climatice, asigurând astfel continuitatea și siguranță alimentării cu apă pentru cât mai mulți utilizatori din cele două județe.

Birocrația și legislația alungă constructorii

“CAS începe pregătirile pentru investițiile în infrastructură de apă-canal destinate ameliorării rezilienței economice și sociale a ariei regionale deservite în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliența și pregătirile pentru accesarea Programul Operațional Dezvoltare Durabilă 2021-2027, axa privind promovarea managementului durabil al apei”, a adăugat Neamțu.

“Principala problema întâmpinată în derularea proiectului POIM Cluj – Sălaj rămâne întârzierea semnării unor contracte din cauza contestațiilor, fiind nevoie inclusiv de recursul la justiție. Se constată un interes scăzut din partea firmelor de construcții, unele proceduri trebuind să fie reluate de până la șase ori”, a precizat Lucian Croitoru, directorul de comunicare CAS.

Înființată inițial ca Uzinele de Apă și Canalizare Cluj, CAS este operator regional de alimentare cu apă și colectare-epurare ape uzate pentru județele Cluj, Sălaj și o parte din Mureș. Aria deservită cuprindea 298 de localități: 8 municipii și orașe, 290 de localități rurale. Infrastructura administrată măsoară 4.000 km de aducțiuni și rețele de alimentare cu apă, 2.079 km de canalizare, 48 de surse de apă și 60 de stații de epurare, ce deservesc 850.000 de locuitori.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bosch va investi miliarde în tehnologia neutră din punct de vedere climatic

Articolul următor
Directorul Băncii Transilvania, Omer Tetik, susține că majorarea dobânzilor la credite va genera creșterea numărului de clienți cu probleme de plată.

Omer Tetik, BT: "Dacă dobânzile vor crește, vom veni proactiv cu soluții”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share