Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Banca Transilvania încheie fuziunile cu Țiriac Leasing și Idea Bank

Consiliul de Administrație al Băncii Transilvania (BT) Cluj a aprobat răscumpărarea a maximum 900.000 acțiuni (din totalul celor 4 milioane de aprobate a fi răscumpărate de către adunarea generală extraordinară a acționarilor) cu valoarea nominală de 10 lei/acțiune.

Grupul bancar clujean va finaliza până în iunie cumpărarea companiilor Idea din România și a societății Țiriac Leasing.

Finalizarea tranzacției, dintre grupul Țiriac și BT, a Țiriac Leasing este estimată în prima parte a anului. BT a anunțat acordul de achiziție în ianuarie. Integrarea Idea Bank în BT a continuat în primele luni din 2022. BT a anunțat primele sale servicii disponibile pentru clienții Idea. Integrarea este în desfășurare până în 13 iunie, când va fi finalizată cesiunea către BT a contractelor încheiate de Idea Bank cu clienții săi.

Cresc creditele, dar și depozitele

Activele grupului BT au ajuns, în primul, trimestru la 128 de miliarde de lei, conform raportului trimestrial al BT. Creditele nete au crescut până la 58 de miliarde. Depozitele clienţilor au ajuns la 107 miliarde. 72 de miliarde sunt economiile persoanelor fizice, iar 37 de miliarde, ale companiilor. Raport credite/depozite este de 58,4%.

Profitul net consolidat al grupului BT este de 400 de milioane lei, din care cel al băncii este de 307 milioane. Subsidiarele şi participațiile de capital au contribuit cu 92 de milioane de lei la profitabilitatea BT. Eficienţa operaţională a BT a atins nivelul de 50%, calculat cu un impact anualizat al contribuției la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) şi la Fondul de Rezoluţie.

Contribuția la Fondul de Garantare a afectat rezultatele

Venitul net din dobânzi a băncii a crescut cu 22% față de primul trimestru din 2021, pe fondul creșterii creditării. Venitul net din taxe și comisioane a crescut cu 21%, pe fondul creșterii activității BT. Costul cu contribuția băncii la FGDB a crescut cu 75%, la 143 de milioane de lei, cu impact negativ asupra rezultatului din primul trimestru din 2022. Banca a menținut politica de provizionare foarte prudentă.

„România a început anul plin de incertitudini, mai provocator ca oricând. 2022 a venit cu turbulențe macroeconomice. Cu o situație geopolitică regională complicată, creșteri de prețuri și probleme logistice. BT a dovedit că poate susține, indiferent de context, planurile clienților săi.

Atât prin finanțări care au crescut, cât și prin investiții în tehnologie. Activitatea și veniturile băncii sunt peste estimări și peste buget, iar rezultatul net este în linie cu bugetul. Ne bucură că românii și-au continuat planurile, iar BT a crescut susținut creditarea și operațiunile”, a spus directorul general, Omer Tetik.

Digitalizarea intră în strategia BT

“Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 2,91% la 31 martie 2022. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante, conform standardelor EBA, este de 179%. Solvabilitatea este de 21,23% şi cuprinde profitul aferent trimestrului încheiat.

Banca are aproape 3 milioane de clienți unici digitalizați. BT Pay a atins borna de 2 milioane de persoane care folosesc aplicația. Fiecare al doilea card emis de BT este în format digital, înrolat în BT Pay. Anul a venit și cu lansarea unei noi funcționalități în BT Pay, overdraft 100% online.

Pentru antreprenori, banca a lansat BTPOS App. Acesta transformă dispozitivul cu sistem de operare Android al unui comerciant în POS care acceptă plăți contactless cu cardul, telefonul. 43.000 de firme au 80.000 POS-uri BT. A crescut numărul de carduri emis. Banca a ajuns la 4,8 milioane de carduri în portofoliu (570.000 de credit)”, a transmis conducerea BT.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
https://www.sportulsalajean.ro/articol-170974/video-aparitie-inedita-deasupra-zalaului-cinci-elicoptere-cu-oameni-de-afaceri-din-africa-de-sud-au-survolat-zona-scopul-a-fost-zalau-value-center/?fbclid=IwAR0O773k55ZJAeg0EqSUTn5WXe6QPXEvSjK6dmTrA65kyCccF1GOzCAi5v4

Desant de business la Zalău. Cumpărătorii Value Centre au aterizat cu 5 elicoptere

Articolul următor
Investitorii clujeni Vasile Salanță și Andrei Vasile Vita au primit girul municipalității pentru proiectele lor din cartierele Între Lacuri și Bună Ziua.

Dezvoltatorii Salanță și Vita ridică blocuri noi în două cartiere din Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share