Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Camera de Comerț din Timișoara susține cu toate eforturile includerea obligatorie, contra unei contribuții, a tuturor antreprenorilor într-un Catalog al Firmelor

Ideea aceasta a Catalogului Firmelor a fost prima dată lansată în urmă cu aproximativ două săptămâni, la București, de Camera de Comerț și Industrie a României, și presupunea includerea obligatorie tuturor firmelor, inclusiv a persoanelor fizice autorizate într-un așa numit Catalog al Firmelor al sistemului cameral, desigur contra unei taxe anuale care să rămână la aceste structuri. Propunerea a fost introdusă și în parlament, ca o modificare a legii camerelor de comerț, chipurile, pentru că sistemul este promovat în alte țări europene.

Ideea de a plătit în plus o taxă, numită de cei din sistemul cameral… contribuție, nu a fost deloc bine primită de mediul de afaceri. Mai mult decât atât a fost gândită și o procedură la fel de ciudată de a aduce bani în conturile camerelor de comerț, anume realizarea unui fel de cursuri terminate cu emiterea unui document numit certificat de competență, care ar fi necesar pentru toți administratorii de firme. În acest fel se ajunge la ciudățenia conform căreia un absolvent de Științe Economice ar trebui să absolve acest curs artificial pentru a putea avea conducerii unei afaceri. Cursurile, conform propunerii înaintate, ar urma să fie realizate doar de camerele de comerț.

Acum, toate camerele de comerț din țară realizează diferite acțiuni de promovare a acestor modificări care le-ar putea asigura fonduri importante pentru a putea trăi.

În principiu, modificările se referă la patru puncte, cu destul de puțină legătură între ele. Pe lângă cele două enumerate mai sus, se mai referă la relansarea sistemului de învățământ profesional dual, unul care oricum funcționează cu succes de zece ani de zile, respectiv la o reglementare a situației camerelor de comerț bilaterale, care nu ar avea același statut cu camerele de comerț clasice și despre care ultimele spun că se folosesc de numele de cameră pentru a obține avantaje.

Primul punct vizat presupune și plata unor sume de bani, în cazul Catalogului Firmelor a unei contribuții așa cum este numită de inițiator, și nu a unei taxe. Propunerea a fost criticată de mare parte a mediului de afaceri, dar reprezentanții camerelor spun că ar fi una benefică pentru firme, pentru că le-ar aduce imagine și prezență mai bună în mediul economic, că „va genera vizibilitate și oportunități reale de promovare și internaționalizare„. Trebuie spus că includerea în acest Catalog al Afacerilor va fi obligatorie prin lege și va presupune, conform propunerii, plata unei taxe între 10 și 100 de euro anual.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș susține, la fel ca și toate celelalte camere județene, propunerea legislativă B254/2022 privind modificarea Legii 335/2007 a camerelor de comerț din România, subliniind prezența unor beneficii și importanța acesteia pentru dezvoltarea mediului de afaceri românesc.

”Aceste modificări aduc beneficii atât mediului de afaceri, cât și statului român. Primul subiect, Catalogul firmelor realizează o serie de măsuri de promovare a capitalului autohton și facilitează accesul acestuia către noi piețe. Aici aș vrea să completez, sprijinirea antreprenorilor pentru identificarea noilor oportunități și parteneriate de afaceri, resurse de finanțare. Toate acestea pot fi accesate digitalizat la o bază de date europeană și mondială. După cum știți noi suntem o cameră de comerț complet diferită față de cele din occident. Ca și beneficii amintesc participarea firmelor romanești la misiuni economice, târguri și expoziții, dar cu sprijinul guvernului. Odată cu această lege, vor fi deja alte posibilități. (…) Modelul acesta este copiat după modelul Ungariei, unde funcționează de 3 ani prin acest model, și funcționează foarte bine. Toată lumea are o problemă cu acea taxă care trebuie plătită pentru a ajunge în catalogul firmelor. E de precizat că nu este o taxă, ci este o contribuție care începe de la 10 euro și ajunge la 100 de euro pe an și care aduce extrem de multe beneficii, datorită faptului că ești deja într-o bază de date europeană și chiar mondială, prin camerele de comerț”, a spus Florica Chiriță, președintele CCIAT.

Una dintre modificările cuprinse în proiectul de lege are în vedere includerea tuturor antreprenorilor din România în Catalogul firmelor, fapt ce va genera vizibilitate și oportunități reale de promovare și internaționalizare, atât în mediul fizic, cât și în cel virtual. Interesant de spus este că toți banii colectați din această contribuție se vor vărsa la Camera de Comerț și Industrie a României. Aceasta va reține 20% din totalul banilor, iar restul de 80% se va împărți egal, frățește, la toate camerele din țară, indiferent de numărul de firme existente în acel județ.

O a doua modificare se referă la introducerea unui Certificat de competență, ca act obligatoriu necesar pentru desfășurarea activității urmarea înființării unui nou profesionist, cu scopul de a crește calitatea actului comercial, de a responsabiliza agenții economici și de a contribui la îmbunătățirea și dinamizarea activității economice. Emiterea unui certificat de competență va echivala cu deținerea unui pașaport de încredere, cu valabilitate pe plan global, în mediul fizic și în cel online.

Un alt aspect abordat în proiectul de lege se referă la necesitatea relansării învățământului profesional dual prin realizarea unui proiect specific comun, în măsură să reflecte conjugarea tuturor acțiunilor factorilor și actorilor implicați, și care să fie orientat către pregătirea și gestionarea forței de muncă și adaptarea corespunzătoare a calificărilor la nevoile economiei reale.

Un ultim aspect vizează relansarea diplomației economice și modalitățile de gestionare a situației camerelor bilaterale, având ca rezultat urmărit dezvoltarea și eficientizarea relațiilor economice interstatale din perspectiva dezvoltării internaționalizării mediului de afaceri, atragerea şi valorificarea investițiilor străine directe în România și, implicit, reducerea deficitului comercial.

„CCIA Timiș se raliază punctului de vedere privind rolul important al camerelor de comerț de interfață a mediului de afaceri în raport cu autoritățile și necesității alinierii sistemului cameral românesc la cel european, plecând de la modelele consacrate din state precum Austria, Germania, Franța, Italia, Turcia – unde relația dintre camera de comerț și antreprenor este legiferată sub forma afilierii obligatorii”, au anunțat reprezentanții instituției.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sistemul școlilor profesionale în sistemul dual, pornit la Timișoara, a împlinit zece ani de activitate

Articolul următor

METAL SHOW & TIB te așteaptă la Marea întâlnire industrială!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share