Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Au fost decernate premiile Dr. Mózes Carol asistenţilor din Bihor, Sălaj și Satu Mare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla au înmânat sâmbătă, 14 mai 2022, la Oradea, premiile Dr. Mózes Carol, asistenților medicali din Bihor, Sălaj și Satu Mare.

Sâmbătă, 14 mai, în prezenţa ministrului Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a viceprimarului municipiului Oradea, Arina Moș, a managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, dr. Gheorghe Carp, precum şi a reprezentanţilor instituţiilor sanitare din Oradea și a numeroși invitați, în sala festivă a Primăriei Oradea au fost înmânate premiile Dr. Mózes Carol asistenţilor medicali din Bihor, Sălaj și Satu Mare.

Evenimentul a fost organizat de către Fundația pentru Sănătate Bihor, în parteneriat cu Fundația Partium și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) – filiala Bihor, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și al Consiliului Județean Bihor.

„Anii din urmă, marcați de pandemia COVID, ne-au arătat încă o dată cât de importantă este sănătatea pentru fiecare dintre noi și, în același timp, cât de important este pentru o comunitate să aibă lideri dedicați, indiferent că iau decizii într-o ținută office, într-un halat alb, sau într-un combinezon cu grad înalt de protecție. La nivelul Primăriei Oradea conștientizăm rolul pe care îl are sănătatea publică, atunci când vorbim de calitatea vieții la nivelul unei comunități. Acesta este motivul pentru investim tot mai mult în infrastructura medicală, realitățile ultimilor ani arătându-ne că nevoile sunt mari, iar vulnerabilitățile sistemului medical se pot cuantifica în pierderi inestimabile. Profit de acest moment pentru a le mulțumi domnilor miniștri Cseke Atilla și Alexandru Rafila pentru deschidere și sprijin, dorindu-ne să-i avem în continuare parteneri, în proiectele pe care administrația locală le derulează în interesul comunității. La mulți ani, încă o dată, asistenților medicali, pentru devotamentul și dăruirea lor în exercitarea acestei profesii nobile!”, a spus viceprimarul Arina Moș în deschiderea evenimentului.

În continuare, ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila și-a exprimat bucuria de a se afla la Oradea cu ocazia decernării premiilor Dr. Mózes Carol: „Mă bucur să fiu azi la Oradea, oraș pe care nu l-am mai văzut de 20 de ani. Recunosc că am simțit emoție și bucurie văzând progresele realizate în orașul d-voastră. Așa cum se știe, corpul profesional al asistenților medicali este unul esențial, sănătatea comunității fiind în mâna acestora în multe țări dezvoltate cu care dorim să ne comparăm. Dacă vom reuși să dezvoltăm rețeaua de centre medicale comunitare, cu siguranță asistenții medicali vor juca un rol și mai important. Îi felicit pe toți cei nominalizați de către Fundația pentru Sănătate Bihor, cu premiul Dr. Mózes Carol”, a spus ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila.

Premiile „Dr. Mózes Carol”

Acesta a înmânat apoi, alături de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, de președintele Fundației pentru Sănătate Bihor, Aurel Mohan și de președintele OAMGMAMR Bihor, Busuioc Iuliana, cele 6 premii „Dr. Mózes Carol”, dedicate județelor Bihor, Satu Mare și Sălaj.

Asistenții medicali distinși cu acest premiu au fost: Pantya Olimpia – UPU SMURD, Ungur Crina – SAJ, Szalo Elena – Cristina – șef ATI, Hinț Nicoleta – Spitalul Municipal Beiuș, Cociotă Corina Delia – Spitalul Județean de Urgență Satu Mare și Mate Maria – Spitalul Județean de Urgență Zalău.

Ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila s-a adresat celor prezenți în sală: „Premiile Dr. Mózes Carol au devenit deja o tradiție și fac parte din farmecul orădean și bihorean. Transmit în primul rând mulțumirile mele familiei Mózes, care trăiește acum în Israel. Mulțumesc ministrului Sănătății, dl. Alexandru Rafila, pentru prezența sa alături de noi. Doctorul Mózes a fost un om absolut dedicat profesiei de medic, un medic după a cărui carte ”Tehnica îngrijirii bolnavului” au învățat generații întregi de asistenți medicali și care a creat la Oradea, în 1948, un institut tehnic, Școala de asistenți medicali, unde s-au pregătit generații întregi de profesioniști în asistența medicală. Am acordat aceste premii ținând cont de contextul pandemic care ne-a marcat în ultimii ani, fiind aleși cei mai buni dintre cei mai buni. Ultimii doi ani de pandemie au reprezentat o perioadă extrem de grea pentru sectorul sanitar. Îi felicit azi pe toți cei premiați, dar și pe toți cei care au fost implicați în această muncă a sistemului medical, pentru că până la urmă vorbim de o muncă de echipă”.

Premiul, care poartă numele doctorului Mózes Carol, fondatorul Şcolii Tehnice Sanitare din Oradea, cetăţean de onoare al municipiului, are ca semnificaţie recunoaşterea muncii asistenţilor medicali. Instituit de d-l Cseke Attila şi administrat de Fundaţia Partium, premiul este înmânat anual din 2011 pentru întreaga activitate a asistenților medicali în domeniul sănătății.

„În calitate de reprezentant al sistemului medical și al administrației locale, care a făcut și face în continuare tot ce se poate pentru îmbunătățirea permanentă a sistemului medical, doresc să subliniem în această zi rolul vital al asistenților medicali în cadrul acestui sistem. D-voastră reprezentați puntea de legătura dintre pacienți și medici, fără de care actul medical nu ar putea să se desfășoare la un asemenea nivel de calitate”, a încheiat Aurel Mohan, președintele Fundației pentru Sănătate Bihor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În județul Cluj s-au consemnat mai puține autorizații de construire în martie decât aceeași lună a anului trecut.

Piața rezidențială a dat înapoi la Cluj

Articolul următor

Cel mai modern laborator de analize din România a fost inaugurat la Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share