Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cel mai modern laborator de analize din România a fost inaugurat la Oradea

Cel mai modern laborator robotizat de analize medicale din România a fost inaugurat, sâmbătă, 14 mai, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea.

Au fost prezenți: managerul Gheorghe Carp, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila. La eveniment au luat parte și prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, viceprimarul Oradiei, Arina Moș și alți reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și manageri de spitale din alte județe ale țării.

Proiect unic

Astfel, cel mai modern laborator integrat de analize a fost realizat deasupra Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean, la etajul I, fiind un proiect unic în sistemul public de sănătate din țară. Laboratorul a fost dotat în cadrul proiectului pe fonduri europene ROHU-357: „Cooperarea pentru standarde înalte de asistență medicală în prevenirea, identificarea timpurie și tratamentul eficient al bolilor în Euroregiunea Bihor-Hajdú Bihar”.

Îi avem la inaugurarea de astăzi pe domnul ministru Rafila și pe domnul ministru Cseke, pentru că ambele ministere au ajutat Spitalul Județean în dezvoltarea din ultimii ani. Trebuie să amintesc că în urmă cu 12 ani, inițiatorul descentralizării și reorganizării spitalelor a fost ministrul Cseke și ați văzut ce ușor s-a putut dezvolta Spitalul Județean și cel Municipal pentru că au aparținut unei singure autorități locale’’, a precizat dr. Gheorghe Carp.

Ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, a vorbit despre necesitatea de-a fi dotate mai multe spitale din țara noastră cu aparatură modernă și a felicitat conducerea unității spitalicești din Oradea pentru investițiile masive, din ultimii ani, în infrastructura medicală.

E bine să aducem toate laboratoarele din principalele orașe ale țării și din cele mai mici, dacă se poate, la standarde de calitate care să permită diagnosticul pacienților, și cred că dezvoltarea zonei de microbiologie va fi esențială în perioada următoare, nu numai pentru diagnosticul bolilor infecțioase, ci și pentru ținerea sub control, și fac un apel la d-voastră, ca manageri de spitale, să țineți cont de acest lucru. Trebuie să controlăm două probleme majore de sănătate publică și astea se pot realiza doar prin laboratoare de microbiologie profesionalizate în acest domeniu, mă refer la multirezistența bacteriilor la antibiotic și la control infecțiilor asociate asistenței medicale sau nozocomiale, pentru cei care nu sunt familiarizați cu această terminologie’’, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Și ministrul Cseke Attila a vorbit despre descentralizarea sistemului sanitar, un proces care a permis spitalului din Oradea să se dezvolte și să devină performant. Acesta a menționat și importanța programului interreg RO-HU care a adus plusvaloare infrastructurii medicale orădene.

Program RO-HU

La Oradea s-a inaugurat cel mai modern laborator din țară

Acest program interreg România- Ungaria, chiar dacă nu are o valoare, privită în ansamblu, foarte mare, este gestionat de ministerul pe care astăzi îl conduc, și a adus pe această zonă de graniță, în cele patru județe din România și patru din Ungaria, pe infrastructura sanitară, investiții frumoase, care poate nu puteau fi făcute din alte fonduri naționale sau europene și care, evident, aduc o plusvaloare. Cifrele arată că în actualul exercițiu financiar pe interreg România- Ungaria, din cele 100 de proiecte finanțate în cele 4 județe din țara noastră, beneficiarii din județul Bihor au 46 de proiecte câștigate’’, a explicat Cseke Attila.

Automatizat

Prin acest proiect s-a realizat o linie automatizată pentru laboratorul Spitalului Județean, cu un sistem de transport rapid al probelor între secții și laborator, implementându-se soluții informatice care să permită furnizarea cât mai rapidă a rezultatelor analizelor de laborator.

Noul laborator va deservi Spitalul Clinic Județean, iar la solicitare, și celelalte unități medicale de stat din Oradea. Un important beneficiu va fi scăderea timpului necesar efectuării analizelor medicale, degrevarea resursei umane de activități recurente, scăderea procentului de erori umane, dar și reducerea costurilor cu până la 30%.

Valoarea lucrărilor de amenajare a spațiilor pentru farmacie, laborator și sterilizare la nivelul parterului suplimentar proiectului „Extindere corp B- UPU a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea” este de 3.188.453,22 lei.

Dotări și costuri

Dotările și costurile pentru fiecare echipament sunt următoarele: sistem complet automatizat de prelucrare pre și post analitică a probelor biologice din și în laborator (ROHU 357): 9.240.090,25 lei; ultracongelator (ROHU 357): 43.435 lei; echipament frigorific (ROHU 357): 60.565,05 lei; set ph metru (ROHU 357): 2.688,21 lei; mobilier medical pentru farmacia I: 1.561.667,46 lei; sistem automat de însămânțare medii de cultură probe biologice (POIM): 4.165.000,00 lei; instrument PCR de analiză multiplex (POIM): 286.837,60 lei; aparat de imunologie pentru detectarea anticorpilor anti SARS COV 2 (POIM): 798.780,36 lei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Au fost decernate premiile Dr. Mózes Carol asistenţilor din Bihor, Sălaj și Satu Mare

Articolul următor
Festivalul de muzică Untold a declanșat o acțiune de racolare de designeri și creatori de stil care să fie parte din Designers’ Nest.

Untold a pornit în căutare de designeri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share