Aproape 100 de oameni de afaceri, șefi de instituții, personalități locale și jurnaliști au participat, la Hotelul Magus din Baia Mare, la gala The Voices of Business Awards (VBA), desfășurată în premieră în Maramureș. Evenimentul a fost completat de vizite ale Transilvania Business la sedii de companii și instituții din județ.
Seria de evenimente VBA pleacă de la proiectul “Elite în business. Banat și Transilvania”. În 2021 revista Transilvania Business a publicat a doua ediție a Top 20 companii cu capital 100% românesc, Top 20 companii cu capital 100% străin și Top 10 companii cu capital mixt din cele 16 județe. Criteriile de la prima ediție au fost păstrate, considerându-se că indicatorii relevanți rămân activele imobilizate și capitalurile proprii, care surprind în cifre bogăția companiei și arată evoluția lor în timp.
La întocmirea clasamentelor au mai fost luați în considerare indicatorii: cifră de afaceri, profit net, număr de angajați în anul 2020. Trofeele decernate sunt realizate cu o bază de lemn de stejar furnizată de Decorex Prod, cu sârmă galvanizată și vopsea acrilică, având o înălțime de 27 cm. Acestea sunt o creație a Art Bending. Companiile românești și străine clasate pe primele trei locuri și primele două companii cu capital mixt primesc din partea organizatorilor și câte o integramă pregătită de Alex Toth, redactor șef al cotidianului mureșean Zi de Zi.
Primul top regional al companiilor
“Prima ediție a revistei a ieșit din tipar în 2010; astăzi este cea mai amplă publicație dedicată promovării afacerilor regionale, antreprenorilor, companiilor și evenimentelor de business. O revistă care integrează conținut național și are distribuție națională. Ne putem mândri că reușim să surprindem în cele minimum 90 pagini / ediție teme de interes și actuale din domenii ca eco business, energie, real estate, IT&C, digitalizare, infrastructură, agricultură, aniversări ale companiilor, sănătate, investitori străini, profesii liberale, travel.
Am dezvoltat, de-a lungul anilor, proiecte speciale în ediții dedicate: industria auto; Elite în Business; zilele țărilor; fashion & luxury; proiecte anuale: anuare dedicate exclusiv domeniului real estate în perioada 2012-2020; catalogul dedicat sectorului energetic, editat în limba engleză: “The 2016: Energy Mirror of Romania” sau o ediție dedicată președinției României la Consiliul Uniunii Europene – “Enjoy Transylvania, The Jewel at the Heart of Europe”. Din 2020 publicăm suplimente digitale tematice, sub denumirea Market Pulse Reports, pe portalul nostru, cu rubrici atent gândite.
Fiind o publicație auditată BRAT, nu ne jucăm cu cifrele. Tirajul nostru e de 6.000 exemplare/ediție, distribuite prin rețelele de difuzare clasice în întreaga țară și targetat liderilor din business din România, cu predilecție top și middle managementului, dar și oamenilor care conduc destinele administrației centrale și locale din țara noastră”, au explicat organizatorii.
Binecuvântați de Poarta Maramureșului
Jurnalista Ligia Voro a prezentat evenimentul. “Gala VBA este un eveniment unic de promovare a liderilor de afaceri din regiune. Premiem, în această seară, performerii economiei din Maramureș, primele 50 de firme din județ: 20 cu capital românesc, 20 cu capital străin și 10 cu capital mixt. De asemenea, sunt premiați 5 antreprenori care au dezvoltat afaceri noi, de perspectivă ori s-au remarcat în domeniul lor. Vom avea și un premiul special pentru un partener care ne-a însoțit în toată această călătorie”.
“Am trecut azi, 12 mai, la ora 12:12, pe sub Poarta Maramureșului. Mă bucur să mă reîntorc aici, unde am prieteni foarte buni. Viorel Rusu, directorul Muzeului de Istorie și Arheologie, mi-a fost ghid vreme de trei ore prin oraș. Cu această ocazie am reînvățat sau am învățat lucruri interesante despre Maramureș, atât la muzeu, cât și în centru.
Vă mulțumesc că ne onorați cu prezența și că v-ați răpit acest timp să fim împreună, să ne cunoaștem timp de trei ore, să vedem cum vă merge compania, ferma sau afacerea. În Transilvania Business reflectăm și aducem în prim plan faptul că mințile, efortul, creativitatea, echipa pe care le aveți sunt cele care aduc plusvaloare bugetului țării. Totodată, trebuie să vă implicați mai mult în a gestiona și banul public, nu doar banii firmei sau ai dvs”, a spus fondatorul revistei, Aurelian Grama.
Viitoarele parcurile industriale, finanțate prin POR
Claudia Breban, administrator public al Maramureșului, a prezentat proiectele cu efecte economice pe care Consiliul Județean (CJ) le pregătește. “Portofoliul nostru de proiecte are efecte asupra tuturor, implicit asupra afacerilor din Maramureș. De aceste proiecte ale noastre, la care o echipă tânără muncește să concretizeze investițiile publice, v-ați lovit și voi, oamenii de afaceri. Aceste investiții sunt extrem de procedurate, cu foarte multe impedimente legislative.
Din experiența mea personală, din 2006 încoace – pe când activam la o unitate administrativ teritorială (UAT) mai mică, media de realizare a unui proiect public este de șase ani, de la certificatul de urbanism și până la recepția finală a investiției. În ultimii cinci ani am recepționat 300 km de drum județean realizați. Avem câteva contracte de finanțare în pregătire pe componenta de drumuri, pe care o considerăm cu toții drept vitală pentru toate domeniile, inclusiv pentru business.
Recent, metodologia s-a schimbat și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a acceptat ca autoritatea locală să devină partener pentru acele proiecte care au regim național, variantele ocolitoare Baia Mare, Sighetu Marmației, podul peste Tisa, aeroportul, dar și alte investiții majore.
Unii dintre contractorii noștri sunt poate clienți ai dvs, din sectoarele IT, construcții, materiale, chiar bancar. De multe ori, contractele noastre ni se solicită să fie depuse ca garanție pentru contractarea de împrumuturi. La rândul nostru, UAT-urile, suntem clienții lor. Portofoliul nostru are o secțiune dedicată activității economice în județ. În acest sens am făcut pași concreți.
Parcurile industriale vor fi în trei locații cărora, în ultimii doi ani, CJ Maramureș a reușit să le stabilească un regim juridic de proprietate publică. S-a constituit o societate comercială care să le administreze, iar aceasta împreună cu CJ vor fi, în curând, deponentul unei cereri de finanțare pe Programul Operațional Regional (POR), sperăm cu succes”, a spus oficialul CJ Maramureș.
Primăria stă cu ușile deschise pentru investitori
Noemi Vida, city manager al municipiului Baia Mare, a îndemnat investitorii să apeleze la primărie. “Acest eveniment s-a fixat în lumea mediului de afaceri ca unul așteptat de oamenii de business, dar și de instituții. Aici se apreciază și se premiază performanța în afaceri a companiilor care au contribuit, în economia reală, la stimularea creșterii economice.
Sunt firme selectate pe baza unei metodologii unice, transparente și unitare la nivel local și național. Este un clasament care se supune rigorilor impuse și pe care le respectă. Componenta economică a fiecărei localități stabilește nivelul de trai: locuri de muncă, venituri la bugetul local, investiții de interes în zonă.
Baia Mare susține dezvoltarea economică prin proiectele sale și are o pondere de 70% din economia județeană. Folosim acest prilej pentru a vă aduce mulțumire modului în care reușiți să vă duceți activitățile economice spre performanță, să puneți o pâine pe masa cetățenilor din Maramureș. Vă felicit pe toți cei care duceți mai departe afacerile aici și vă asigur de sprijinul nostru pentru mediul de afaceri.
Baia Mare este un oraș care are potențial pentru orice investitor. Oricine vrea să își dezvolte o afacere va găsi la primărie o ușă deschisă în permanență. Noi, cei din conducerea municipalității, vom fi de fiecare dată parteneri corecți.
Aceste performanțe premiate azi nu ar fi fost posibile dacă n-ar fi existat clienții, furnizorii dvs, concurența în cadrul căreia acționați, salariații, capitalul de care dispuneți. Toți acești factori sunt importanți, împreună, pentru concretizarea succesului așteptat. Vă dorim să aveți capacitatea de a continua aceste performanțe”, a îndemnat city managerul.
TOP 20 COMPANII CU CAPITAL ROMÂNESC – MARAMUREȘ
- Aramis Invest
- Ferma Zootehnică
- Taparo
- Vital
- Plimob
- PGA Electric
- Bertus
- Laguna Euromob
- Maravet
- Hagero
- Laguna Serv
- Steelcorp Distribution
- RG Holz Company
- ATP Motors
- Drusal
- Orizont
- 4 Brands
- Ben Resources
TOP 20 COMPANII CU CAPITAL STRĂIN – MARAMUREȘ
- Eaton Electro Producție
- Italsofa Romania
- Optibelt Power Transmission
- Weidmuller Interface Romania
- Aviva
- SIFA International
- Universal Alloy Corporation Europe
- Ramira
- Koepp Romania
- Electronica PMA
- Delta Engineering Automation
- Xilobaia
- Karelia Upofloor
- Blachotrapex
- Electro Parts
- Carlisle Construction Materials
- Cablex RBM
- IMA.Ro
- CC Bovine
- Univer Product
TOP 10 COMPANII CU CAPITAL MIXT – MARAMUREȘ
- Electro Sistem
- Trencadis Corp
- AC Helcor
- Storo
- B&K Electro System
- Calex
- Primatech
- 4K Services
- Kenwroth Transport
- GE.CO Gestione Commesse
Ce au spus premianții
“Această premiere ne onorează și ne responsabilizează. Avem sediul social în orășelul Târgu Lăpuș, unde grupul nostru participă la dezvoltarea comunității, realizând 80% din taxele și impozitele plătite de agenții economici. Sunt convins că vom avea o perioadă următoare cu foarte multe provocări, dar împreună vom reuși să trecem de acestea”, Ioan Filip – director general Taparo
“Suntem o companie de tineri, aflată în plină expansiune. Pentru noi contează foarte mult nu cifrele, ci mai ales mulțumirile beneficiarilor. Construim case și apartamente pe care le vrem inovative, speciale pentru cei care apelează la noi”, Andreea Săvian – manager dezvoltare proiecte Revolution Residence
PREMIILE PENTRU 5 ANTREPRENORI DE SUCCES – MARAMUREȘ
- INDFLOOR GROUP. Pentru deschiderea noului depozit și sediu de birouri, dar și extinderea în străinătate a activității pardoseli turnate la baze sportive.
- HOLISUN. Pentru implementarea în premieră națională a tehnologiei chatbot la o instituție din România, la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj.
- AGRITEHNICA MARA. Pentru afacerea integrată de familie Morile Mătieș, ce cuprinde producție și procesare de cereale, fabricare de paste făinoase și fitofarmacie.
- TRIPLU R. Pentru activitatea susținută în domeniul hoteluri și facilități de cazare similare, dar și în sectorul de restaurante.
- REVOLUTION PLUS. Brandul Revolution Residence, marcă înregistrată, are sub egida sa grupul de firme cu capital integral românesc Revolution Plus, Oberhauser Invest și Bau Technik Quality.
Partenerii vin cu mesaje optimiste
Evenimentul de la Baia Mare a fost susținut de către partenerii Welthee, ATP Group, IRUM SA, Valor Smartwash – reprezentant Ehrle, Podgoria Silvania, Florăriile Magnolia, Decorex Prod și Art Bending. Lucian Varga, CEO al ATP Group, a dorit să dea un mesaj pozitiv mediului local de afaceri. “Curajul este ceea ce avem nevoie acum. Este curajul să înfruntăm vremurile acestea tulburi, să mergem mai departe, să nu ne pierdem focusul și să ne susținem unii pe alții.
Dacă noi, local, suntem de succes, putem să mergem mai departe, să visăm la lucruri mărețe. Noi am avut curaj, investind într-un proiect în care mulți nu au crezut. L-am adus la un nivel la care putem să ne mândrim. Mă refer la segmentul de camioane, pe care le asamblăm puțin mai jos de această locație. Am ajuns să livrăm peste 130 de unități la nivel național, însă mai avem destule comenzi pe rol”.
Alexandru Bolog a prezentat fondul de investiții descentralizat Welthee. “Acesta are la bază tehnologia Blockchain și, prin cele 13 utilități ale sale, generează venituri pasive. Avem și un program business-to-business pentru firme”, a explicat business partnerul Welthee. La final, participanții au participat la o sesiune de networking, cu degustare de vinuri liniștite și spumante albe, roze și roșii de la Podgoria Silvania. Aceasta este situată în marea regiune a Dealurilor Silvaniei, numărându-se printre cele mai nordice podgorii ale României.