Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul Teleki, propus la reabilitare pe banii Europei

Proiectul de reabilitare a Castelului Teleki, din localitatea maramureșeană Pribilești, va fi depus pentru fonduri europene.
La castelul din Pribilești se execută acum lucrări de punere în siguranță | Foto: CJ MM

Proiectul de reabilitare a Castelului Teleki, din localitatea maramureșeană Pribilești, va fi depus pentru fonduri europene.

“Este un imobil monument istoric emblematic pentru județul nostru. Trebuie valorificat și introdus în circuitul turistic și al muzeelor din Maramureș. Am aprobat în Consiliul Județean (CJ) proiectul prin care ne-am exercitat dreptul de preempțiune asupra Castelului Teleki, pentru a-l putea reabilita în totalitate.

În aceste zile se execută lucrări de punere în siguranță a imobilului. În paralel lucrăm la proiectul de reabilitare totală, pe care îl vom depune pe fonduri europene. Imobilul este alcătuit din teren de 6.727 mp, construcție castel în suprafață construită de 589 mp, construcție anexă de 296 mp”, a afirmat președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan.

Clădirea a trecut prin mai multe mâini

După reabilitare, clădirea va fi introdusă în circuitul cultural-turistic și în circuitul muzeal al Maramureșului. Castelul din sec. XIX-lea era utilizat ca reședință de vară a familiei nobiliare maghiare Geza Teleki. Ulterior, a trecut în administrarea contelui Pal Teleki, fiul acestuia. Clădirea a fost modernizată în stil eclectic, fiind supraetajată.

În 1949, imobilul a fost naționalizat. În timpul regimului comunist a fost sediu de CAP, sală de cinema, depozit de cereale. După Revoluție, castelul a fost deținut de societățile Castel Teleki (proprietar Peter Tweedie – Anglia) și Castel Pribilești (Gerd Schutz – Austria), conform 2M News. CJ a cumpărat proprietatea cu 210.000 de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Integratorul IT&C Datacor a expus la Târgul Angacom de la Koln soluțiile de conectivitate fibră optică produse la fabrica sa din Bistrița.

Datacor și-a prezentat soluțiile de conectivitate în Germania

Articolul următor

A început cea mai mare conferință de tehnologii fără săpătură din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share