Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Girexim Universal va gestiona Stația de Tratare Mecanico-Biologică din Bihor

Cantitatea de deșeuri din județul Bihor care va ajunge la groapa de gunoi va scădea semnificativ după punerea în funcțiune a Stației de Tratare Mecanico-Biologică (TMB).

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a anunțat câștigătorul licitației pentru gestionarea stației aflată în Municipiul Oradea.

Firma desemnată pentru operarea stației TMB este SC Girexim Universal SA. Potrivit anunțului postat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), durata contractului ar urma să fie de 96 de luni (8 ani), iar valoarea redevenței va fi de 18.000 euro/an. Operatorul va vira anual această sumă către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group, iar ADI Ecolect o va transmite mai departe către Consiliul Județean Bihor.

Din fonduri europene

Stația TMB a fost realizată în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) – etapa I, un proiect al Consiliului Județean Bihor, din fonduri europene. Stația a fost finalizată în anul 2017, dar nu a fost pusă în funcțiune până acum pentru că cele două licitații care au fost organizate au fost anulate, în urma contestațiilor. Prezenta licitație este a treia.

Stația de tratare biomecanică are un rol extrem de important în gestionarea deșeurilor în județul Bihor. Practic, deșeurile reziduale nu pot fi legal depuse la depozitul de deșeuri dacă nu sunt în prealabil tratate. Această stație exact acest lucru îl face. Între 30 și 40% din greutatea acestor deșeuri scade prin dezumificare, apoi urmează o etapă de sortare a deșeurilor reciclabile care se mai găsesc în cele reziduale și se obține între 3-5% deșeuri reciclabile. Un procent de aproximativ 30% se duce la incinerare, pentru ca la groapa de gunoi să ajungă doar ceea ce rămâne în afara celor trei categorii despre care am vorbit”, a explicat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Cantitatea estimată de deşeuri care urmează a fi prelucrată în staţia de tratare mecano-biologică este de 60.000 t/an (estimat – 60% deșeuri biodegradabile, 7% hârtie și carton, 30%

alte deșeuri). Cantitatea de compost (CLO) generată va fi de 22.200 t/an, iar cantitatea de reziduuri de 25.600 t/an.

Scopul nostru este să deviem o cantitate cât mai mare de deșeuri de la groapa de gunoi, iar stația ne va ajuta să facem acest lucru. Odată cu punerea stației în funcțiune, Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) va fi și mai performant, iar cantitatea de deșeuri care va ajunge la depozit va scădea semnificativ”, a adăugat Mircea Mălan

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Un grup de tineri de la Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii (FZB) a realizat o vizită de lucru la Fermele Ecologice Silvania (FES), din județul Sălaj.

Viitorii specialiști în biotehnologii au vizitat Fermele Ecologice Silvania

Articolul următor

Elis Pavaje a donat 90.000 euro Spitalului Municipal Sebeș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share