Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Statul ajută TeraPlast să fabrice folii stretch

Grupul TeraPlast a primit acordul de finanțare prin ajutor de stat pentru o investiție de 11,2 milioane euro în o unitate de producție de folii stretch.
Construirea noii fabrici va începe, în acest an, în parcul industrial din Sărățel | Foto: TeraPlast

Grupul TeraPlast a primit acordul de finanțare prin ajutor de stat pentru o investiție de 11,2 milioane euro în o unitate de producție de folii stretch.

Construirea noii fabrici va începe, în acest an, în parcul industrial din Sărățel. Facilitatea va avea două linii de producție pentru folii din polietilenă de uz industrial, adică o capacitate de 14.000 de tone anual. Echipamentele sunt de ultimă generație și dau un grad ridicat de robotizare și automatizare a fluxului de producție.

La maturitate, investiția va genera afaceri de 28 milioane euro și un profit brut de 4 milioane de euro. Aceasta corespunde unei marje de 14%, similare cu cea a altor segmente din cadrul grupului.

Mecanismul de stimulare a investițiilor cu impact major în economie prevede un sprijin al statului de 50% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Beneficiarul se angajează ca în cinci ani de la finalizarea investiției să contribuie la bugetul general consolidat cu o sumă cel puțin egală cu cea a ajutorului de stat primit.

Accesează un credit de la Raiffeisen Bank

Pentru derularea optimă a investiției, grupul va accesa o finanțare de la Raiffeisen Bank. E un model folosit cu succes în trecut, care permite o alocare echilibrată a resurselor și un nivel adecvat al gradului de îndatorare. În ultimii trei ani, grupul TeraPlast a derulat investiții de 44,4 milioane de euro cofinanțate prin schema ajutorului de stat.

„Ne bucurăm că avem acest sprijin consistent din partea Ministerului de Finanțe în cadrul unui program care și-a dovedit eficiența în trecut. Acesta aduce beneficii reale pentru dezvoltarea regională și a întregii economii. Acest proiect, parte a strategiei de dezvoltare a grupului pe un segment de piață cu un potențial major, presupune crearea unui centru important de producție de folii stretch în România, cu beneficii pe termen lung”, a declarat Laszlo Vajda, directorul de dezvoltare al TeraPlast.

Se vor reduce importurile în România

Piața de folii stretch din România este estimată la 30.000 de tone pe an. Capacitatea de producție ce va fi dezvoltată de TeraPlast va modifica radical oferta internă, prin reducerea necesarului din import. Grupul are ca obiectiv atingerea unei cote de 45% din piața foliilor stretch până la finalul lui 2025, prin dezvoltarea de capacități proprii și prin achiziții și fuziuni.

Acesta a operaționalizat fabrica de ambalaje biodegradabile în urma unei investiții de 12 milioane de euro a TeraBio Pack. În primul trimestru al anului, grupul a raportat o creștere a cifrei de afaceri cu 58%, până la 170 de milioane de lei. Grupul este compus din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Comisarul european Mariya Gabriel a acceptat propunerea municipalității clujene de a se finanța cu sume de la UE startup-urile create de studenți.

Clujul cere bani Europei pentru startup-urile sale studențești. Comisarul Mariya Gabriel: “De acord!”

Articolul următor

Street Food Festival în Cetatea Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share