Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Tesla de Cluj”, testată de prim-ministru

Un prototip de mașină electrică produsă la Cluj a fost prezentat premierului Nicolae Ciucă, la evenimentul Innowave Summit.
Vehiculul electric conceput de echipa Newcar4future a fost prezentat, în premieră, la Cluj-Napoca

Un prototip de mașină electrică produsă la Cluj i-a fost prezentat premierului Nicolae Ciucă la evenimentul Innowave Summit.

“Am văzut, la Cluj-Napoca, o mașină a viitorului, E-car Concept. Acest prototip de mașină electrică este rezultatul ingeniozității, talentului, spiritului novator și cercetării la nivel înalt ale echipei Newcar4future și specialiștilor din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).

Susținerea dezvoltării accelerate a tehnologiei pentru transport nepoluant și proiectele de protecție a mediului sunt prioritare pentru guvern și reprezintă una din responsabilitățile față de generația viitoare. Este nevoie să continuăm proiectele care încurajează achiziționarea de mașini electrice, inclusiv prin programe guvernamentale.

Faptul că acestea câștigă teren de la an la an este un bun semnal. Utilizarea fondurilor din Planul Național de Dezvoltare și Reziliență pentru energie curată, eficiență energetică, transport fără poluare și un mediu mai curat este șansa ca viitorul României să fie verde”, a declarat premierul. El se arată dispus, ca pe baza unui plan de afaceri al inițiatorilor proiectului, să le asigure acces la laboratoare ce lucrează pe partea de mașini electrice.

“Am discutat cu reprezentanții acestui prototip; majoritatea produselor sunt fabricate în țară. I-am întrebat care este nivelul de cooperare cu industria auto din România, ei au nevoie și de sprijinul statului pentru omologarea mașinii. I-am sfătuit să colaboreze și cu alte institute de cercetare și inovare. Cel de la Govora care are realizări în domeniul acumulatorilor, aici trebuie să fie competitivă mașina”.

Un prototip de mașină electrică produsă la Cluj i-a fost prezentat premierului Nicolae Ciucă la evenimentul Innowave Summit.  

Autonomie de 350 km la o încărcare

Conceptul este realizat de un grup de investitori români condus de proprietarul companiei IT AROBS Transilvania Software, Voicu Oprean, care este și unul dintre finanțatori. Proiectul demarat acum patru ani a necesitat, până în prezent, o investiție de 500.000 de euro. Designer este Peter Szabo, modelul fiind conceput inițial ca o mașină din lemn cu motor pe combustie. Parteneriatul cu UTCN a adus îmbunătățiri tehnologice.

Energia electrică este produsă de roțile din spate. Vehiculul are o autonomie de 350 km, cântărește 2 tone, are caroserie din fibră de carbon și poate atinge 140-180 km/h. Oglinzile retrovizoare sunt înlocuite de două camere de luat vederi cu imagini în timp real. Bordul și bateriile electrice sunt realizate la București.

Mașina electrică de la Cluj încă nu a fost omologată de către Registrul Auto Român deoarece sistemul de închidere și farurile nu corespund legislației românești și europene. Inițiatorii proiectului vor să producă între 5 și 10 noi mașini, axându-se pe finanțarea europeană.

60 de fondatori și manageri din sectorul inovării

Innowave Summit are loc pentru prima dată la Cluj, fiind unul dintre cele mai mari evenimente de inovare din Europa Centrală și de Est. Conferința este organizată de Forumul de Afaceri Bulgar, Clusterul de Educație Cluj, Primăriile Cluj-Napoca și Varna. Evenimentul face parte din activitățile strategice ale primei platforme pan-europene de colaborare și stimulare a startup-urilor din lume, Startup Cities.

60 de fondatori și manageri de renume mondial ai companiilor internaționale din sectorul inovării și 2.000 de reprezentanți ai ecosistemelor de afaceri și startup-uri din 28 de țări au discutat despre viitorul inovării în Europa. Inovație, talent, acces, conectivitate și investiție strategică au fost cuvintele cheie ale conferinței de la Hotelul Grand Italia.

A vizitat sediile Bosch, Terapia și Farmec

Premierul a fost în vizită la sediile companiilor Bosch, Terapia, Farmec. “Am vizitat și standurile de prezentare de la Innowave, Este bine că  mediul privat și universitar conlucrează. Acest lucru ne dă acel optimism că există idei, potențial, preocupare. Totuși, e nevoie să asigurăm cadrul necesar pentru ca toate aceste elemente de inovare și inventică să fie produse în serie.

Să vedem cum reușim să facem trecerea de la comercializarea materiei prime la obținerea de venituri cu o valoare adăugată cât mai mare. La Cluj există toate aceste preocupări. Aș dori să devin un promotor la nivel național al modelelor de bune practici de aici pentru a le împărtăși altor județe din țară. Nu mai e nevoie să pierdem timpul pentru a descoperi alte elemente, mecanisme. Aceste modele de bune practici pot fi aplicate la specificul fiecărui loc”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Liceenii, invitați la tabăra de tehnologie și antreprenoriat Edison Urban Camp - Brașov

Articolul următor
Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău a decis să promoveze ca obiectiv turistic cultura de trandafiri a familiei Moșu.

Plantația de trandafiri din Plesca, atracție turistică

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share