Interesul de care s-a bucurat primul Festival Agrozootehnic din Șimleu Silvaniei a făcut autoritățile să planifice extinderea sa la nivel regional.
Festivalul a fost organizat la aniversarea a 120 de ani de existență a Liceului Tehnologic Ioan Ossian (LTOI). În parteneriat au intrat ADI Țara Silvaniei (ADI-TS), Consiliul Județean (CJ) Sălaj, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și Primăria Șimleu Silvaniei. Organizatorii au implicat și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj.
“A fost prima ediție a unui festival care sunt convins că va crește de la un an la altul. Ne-am adunat în ferma didactică a liceului, unde au fost expuse produse agroalimentare locale și o mulțime de utilaje pentru fermieri. Atmosfera a fost una de sărbătoare. Anul viitor, evenimentul va deveni unul județean, chiar regional.
Avem foarte mulți producători locali care au nevoie de promovare, interacțiune și un loc potrivit unde să-și aducă produsele și ofertele. Producătorii locali susțin economia noastră pentru că ei își reinvestesc banii aici, își construiesc case și se gândesc la generațiile noi și din această perspectivă.
Doar printr-o adunare a tuturor energiilor noastre putem să facem față acestor noi realități economice. A fost o zi frumoasă și pentru copiii care s-au bucurat de echitație și să privească animalele”, a rezumat primarul Cristian Lazăr.
Invazie de VIP-uri la ferma liceului
Festivalul a fost prilej de întâlnire a generațiilor de absolvenți ai LTOI, instituție de învățământ înființată în 1902 ca Școală Inferioară de Agricultură (prima de acest fel din Transilvania). Evenimentul a reunit antreprenori, fermieri, producători agricoli locali, specialiști în domeniu, și a inclus expoziții zootehnice și de utilaje agricole, prezentări de noi tehnologii agricole, degustări de produse locale, programe educative pentru copii.
La eveniment au participat europarlamentarii Dacian Cioloș, Daniel Buda, deputatul Alin Prunean, președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu. Maestrul gastronom Mircea Groza a susținut o serie de demonstrații. Printre producătorii locali care au expus s-au numărat Podgoria Silvania, Fort Silvan sau Fermele Ecologice Silvania.
Cioloș: “Mai e mult de lucru în învățământul agricol”
“Fostul Liceu Agroindustrial Ioan Ossian, al cărui elev am fost și unde am învățat agricultură, a împlinit 120 de ani. Un moment aniversar cu întoarceri emoționante în perioada adolescenței, cu revederea foștilor dascăli și colegi. Am depănat amintiri, ne-am bucurat de produsele locale la ferma didactică a liceului.
În toamnă, plănuiesc să întorc ospeția și să invit un grup de elevi de la liceul din Șimleu la Parlamentul European. Dincolo de emoția amintirilor din trecut, mai e mult de lucru pentru ca învățământul mediu agricol de la noi să ajungă să facă față nevoilor sectorului agricol și agroalimentar”, a subliniat Dacian Cioloș.
,,A fost o plăcere să particip la eveniment. În prima parte a zilei, câteva sute de absolvenți, medici veterinari, antreprenori în domeniul agricol, parlamentari și europarlamentari, cadre didactice au fost împreună pentru a depăna amintiri și a trăi emoțiile revederii.
După amiază, am fost plăcut surprins de o faină organizare a primei ediții a Festivalului Agrozootehnic găzduit de ferma didactică a LTOI. Au fost împreună absolvenți și fermieri sălăjeni, producători, expozanți de utilaje agricole comunitatea șimleuană”, a relatat Alin Prunean.
Distribuția produselor locale, dificilă pe distanțe mari
“Ne-am întâlnit la Șimleu Silvaniei, cu ocazia festivalului agrozootehnic, cu micii producători din județul nostru. Din discuțiile purtate cu ei s-a confirmat din nou cât de important este suportul pe care aceștia trebuie să îl primească pentru a-și desface produsele. Am stat de vorbă cu producători locali. Ce îi caracterizează? Implicare, cunoștințe, multă muncă și mult suflet pus în ceea ce fac.
Le-am ascultat poveștile dezvoltării micilor afaceri (în spatele cărora stau multă muncă și multă pasiune), dar și problemele cu care se confruntă. Promovarea producătorilor locali și încurajarea sălăjenilor să consume produse locale, crearea de asociații care să susțină distribuția produselor agricole la nivel local și județean sunt doar o parte din soluțiile și măsurile ce trebuie a fi luate în considerare pentru a veni în sprijinul lor.
Mulți producători locali își promovează singuri produsele pe rețele de socializare, dar nu au capacitatea să le și distribuie la distanțe mari. Pe lângă piețe agroalimentare, este nevoie de puncte de distribuție și lanțuri de aprovizionare locală, astfel încât producătorii să ajungă direct la grupurile țintă. Deși există la acest moment o serie de inițiative private sau susținute de autoritățile locale, la nivel județean se resimte necesitatea extinderii acestui sprijin”, a remarcat consilierul județean Nicolae Olar.
Acesta susține că autoritățile județene se pot implica în deschiderea de piețe locale în care locuitorii din zonă vor putea să își desfacă produsele în condiții de siguranță și vor avea un acces mult mai facil la o desfacere eficientă și cu costuri cât mai reduse. Autoritățile locale, în parteneriat cu producătorii pot promova produsele locale dintr-o anumită arie geografică.
Există, promovat inclusiv în Sălaj, conceptul de Produs de Cluj. De ce să nu avem, aici, la noi, Produs în Sălaj? Să nu uităm și importanța învățământului agricol. De altfel, unul dintre acești mici producători ne-a spus că majoritatea angajaților sunt tineri, inclusiv absolvenți al școlii agricole de la Șimleu. Putem să ajutăm producătorii locali chiar acum. Încurajăm toți sălăjenii să consume produse locale”, a spus Olar.
Fotografii internaționali, ambasadori ai turismului sălăjean
În paralel cu evenimentul zootehnic de lângă Ștrandul Broscărie, la Șimleu a debutat tabăra de fotografie “Sălaj. Frumusețe, tradiție, poveste”, proiect de promovare inițiat de Centrul de Cultură și Artă a Județului Sălaj. La acesta participă faimoși fotografi internaționali care vor să pună în valoare oamenii, locurile și tot ce este mai valoros și frumos în Țara Silvaniei.
“Sălajul are un mare potențial turistic. Obiectivele sale de interes variază și acoperă o largă paletă (biserici de lemn, monumente de patrimoniu, muzee, peisaje, rezervații naturale, tradiții, meșteșuguri), în mai multe arii de interes turistic. Scopul taberei este promovarea județului prin prezentarea zonelor etnografice, geografice și culturale cu potențial în atragerea turiștilor”, a rezumat managerul ADI-TS, Daniel Stejeran.