Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fiscul clujean, cu ochii pe apartamentele în regim hotelier

Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca a avertizat contribuabilii care își închiriază camerele în scop turistic.

Instituția a informat contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor din locuinţe proprietate personală că ministrul antreprenoriatului și turismului a emis ordinul nr. 930 privind stabilirea nivelului normelor anuale de venit pentru 2021-2022. Impozitul aferent veniturilor realizate din închirierea în scop turistic a unui număr de camere cuprins între 1 și 5 camere, în cursul unui an fiscal, se determină pe baza normei anuale.

Pentru 2021, a fost stabilită norma de venit de 15.000 lei /cameră / an pentru toate localitățile, cu excepția celor din Delta Dunării și litoralul Mării Negre. Începând cu 2021, normele anuale de venit pot fi ajustate de contribuabili prin reducerea acestora cu 30%, în situația în care sunt îndeplinite cel puțin trei dintre mai multe criterii.

Iată criteriile stabilite:

a) Inexistenţa mijloacelor de transport în comun rutiere sau feroviare;
b) Situarea locuinţei în mediul rural;
c) Materialele de construcţii din care sunt construite clădirile în care sunt situate camerele sunt altele decât beton sau cărămidă;
d) Lipsa cel puţin a uneia dintre următoarele utilităţi, de care beneficiază imobilele din care fac parte camerele închiriate prin racordare la reţeaua publică: apă, canalizare, energie electrică, gaz;
e) Grupul sanitar aferent camerei închiriate nu este pus în exclusivitate la dispoziţia turiştilor;
f) Suprafaţa camerei închiriate în scop turistic nu depăşeşte 15 mp.

În cazul depăşirii numărului de 5 camere de închiriat în cursul aceluiaşi an fiscal, determinarea venitului se efectuează pe baza normei anuale pentru întregul an fiscal. Începând cu anul fiscal următor, contribuabilii determină venitul net în sistem real pe baza datelor din contabilitate şi au obligaţia de a completa registrul de evidenţă fiscală.

Fișa capacității de cazare, la control

În cazul începerii sau încetării închirierii în scop turistic, norma anuală de venit (ajustată) se reduce astfel încât să reflecte perioada din anul calendaristic pe parcursul căreia închirierea a fost efectuată. Pentru fiecare an fiscal, contribuabilii au obligația să completeze și să păstreze fișa capacității de cazare, al cărui model și conţinut a fost aprobat prin ordinul  preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Aceștia trebuie să permită identificarea și controlul, de către organul fiscal competent, a informațiilor utilizate la completarea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile  sociale datorate de persoane fizice. Contribuabilii au obligaţia să completeze şi să depună la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la 25 mai anul următor celui de realizare a veniturilor, declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

 Baza legală

  • Ordinul ministrului antreprenoriatului și turismului nr. 930/13.05.2022 privind stabilirea nivelului normelor anuale de venit, pe categorii de localități, în funcție de amplasamentul locuinței ,pentru anii 2021-2022
  • Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare
  • OPANAF nr. 398/2021pentru aprobarea modelului, conţinutului şi modalităţii de gestionare a formularului fişa capacităţii de cazare
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Revine „Târgul de la Vama Sării”

Articolul următor

Gala „Antreprenor pentru Bihor” și-a desemnat câștigătorii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share