Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Revine „Târgul de la Vama Sării”

După o pauză de doi ani din cauza pandemiei, pe 25 și 26 iunie 2022, la Vadu Crişului se organizează o nouă ediţie a „Târgului de la Vama Sării”, cu tradiţionala sosire a plutei cu sare, concurs de gătit şi o serie de concerte, unele cu invitaţi celebri, precum Proconsul si Ducu Bertzi. 

Tradiție

În istoria comunei Vadu Crișului, „Târgul de la Vama Sării” a devenit un reper istoric. Manifestare complexă și inedită în care tradițiile istorice readuse în actualitate , reprezintă o punte peste timp, a ajuns in acest an la ediția cu numărul 52. De-a lungul existenței sale manifestarea s-a bucurat o intensă popularizare în mass – media românească ajungând să fie cunoscută în țară și peste hotare. Interesul pentru această tradițională manifestare s-a amplificat odată cu trecerea timpului, întrucât tinerii asistă, conservă și promovează vestigiile istorice, tradițiile și obiceiurile legate de istoria acestor locuri.

Istorie

Denumirea serbării provine de la activitatea de vămuire a sării în defileul Crișului , în evul mediu ( sec. XIII – XIV), când localitatea de pe Crișul Repede era un punct vamal între Transilvania și Pașalâcul Otoman de la Oradea. Vameșii rețineau o parte din sare, adusă în căruțe sau pe plute. Mărturie acestei vechi activități este turnul de piatră ce străjuiește maiestos defileul, ridicat la 8 m. înălțime, pe o stâncă având trei ferestre de observație.Turnul și grota au fost botezate și au rămas în istorie cu numele de „Casa Zmăului”. Ziua târgului era o sărbătoare a comunității și pentru a-l face mai atractiv și pentru alte sate din împrejurimi, dând amploare evenimentului, s-a creat și o latură artistică în care cei talentați au întreținut buna dispoziție prin cântec și dans, calități specifice românilor.

Program

Sâmbata de la 17:30 este programat evenimentul întâmpinării plutei cu sare apoi  de la 18:30, pe scena amplasata pe terenul de fotbal vor urca interpreţi locali, iar de la ora 21:00 va fi momentul Ducu Bertzi, Ionică Moroșanu, respectiv discotecă în aer liber. 

Plutasi pe Criș

Sărbătoarea va continua duminică, când de la ora 9:00 va începe concursul Cea mai gustoasă mâncare a Târgului”, iar de la 11:30 formaţii artisitice vor defila din centrul satului până la terenul de fotbal, unde vor participa la un festival în organizarea Direcției Județene pentru Cultură Bihor. Vor urca pe scenă: Sandor Gabor (Ungaria), Otilia Haragoș Seghedi și Stângaciu, Frații Jdieri și Proconsul. 

Sărbătoarea va fi marcată şi cu un foc de artificii, programat la 23:30, urmat de discotecă în aer liber.

Pe perioada târgului, pentru tineri va fi amenajat un parc de distracţii şi un atelier interactiv de tir cu arcul organizat de Clubul Sportiv Redpoint.

 Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Vadu Crişului, Directia Județeană pentru Cultură Bihor şi Căminul Cultural Vadu Crişului.

Total
7
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior
aiud

Prima bugetare participativă la Aiud: ediție pilot cu 80.000 lei

Articolul următor

Fiscul clujean, cu ochii pe apartamentele în regim hotelier

Citește și:
Citeste mai mult

Start-up Nation aproape de start

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat vineri, 24 iunie 2022, procedura finală de implementare a programului pentru stimularea…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
7
Share