Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Marcel Boloș face 500 de angajări la Ministerul Proiectelor Europene

România va gestiona de trei ori mai multe fonduri europene cu un personal mărit cu 30%, anunță ministrul Marcel Boloș.
Ministrul fondurilor europene acuză lipsa de personal care să gestioneze proiectele cu finanțare de la UE

România va gestiona de trei ori mai multe fonduri europene cu un personal mărit cu 30%, anunță ministrul Marcel Boloș.

Reorganizarea Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) are loc în contextul operaționalizării structurilor de implementare Planului Național de a Redresare și Reziliență (PNRR). Un alt motiv este pregătirea structurilor de gestionare a viitoarelor programe operaționale aferente perioadei de programare 2021-2027. Se vor crea structuri asumate prin PNRR, cu o creștere medie de 9 funcționari în structurile de suport.

“În contextul suprapunerii perioadelor de programare 2014-2020 și 2020-2027 și a funcțiilor sistemului de management și control al mecanismului de redresare și reziliență, respectiv al activităților de implementare specifică a propriilor ținte prevăzute în PNRR, MIPE, coordonator al planului, își adaptează flexibil structura de personal pentru a putea răspunde acestor provocări”, arată conducerea MIPE.

„În plină criză a prețurilor la energie și a provocărilor de la granițe, România trebuie să investească 96 de miliarde de euro, de trei ori mai mult decât în precedenta perioadă de programare. O șansă istorică pe care nu putem să o ratăm. Adaptarea structurii de personal, care ar fi putut fi implementată treptat până acum, înseamnă nu doar operaționalizarea obiectivelor asumate instituțional în 2021.

Ci și asigurarea continuității autorităților de management. Care, conform unui audit intern, deja funcționează cu o încărcare de 100% a personalului existent, ceea ce duce la întârzieri în implementarea proiectelor inițiate de beneficiarii finanțărilor europene”, explică Boloș.

Unde se fac angajări

Reorganizarea presupune majorarea treptată a numărului de posturi aferente MIPE cu 557, dintre care 130 destinate Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) și 427 finanțate integral din fonduri externe nerambursabile. Direcția Generală Programare și Coordonare Sistem va înregistra o reducere de personal de 11%, odată cu finalizarea negocierilor purtate cu Comisia Europeană pentru acordul de parteneriat și programele operaționale 2020-2027.

Structura pentru implementarea PNRR, nou-înființată, are prevăzute 66 de posturi. Cele două structuri dedicate PNRR (coordonare națională și implementare reforme și investiții proprii) totalizează 130 de specialiști în perioada de derulare planului, până în 2026.

“Pentru a fi evitate inevitabilele întârzieri care pot fi generate prin crearea și acreditarea unor noi Autorități de Management aferente Programelor Operaționale 2021-2027, a fost luată decizia strategică de a derula aceste activități în cadrul actualelor structuri, în paralel cu derularea implementarea proiectelor aflate în derulare, aferente perioadei 2014-2022.

AM-POCU, preluând și activitatea Programului Operațional Educație, are o creștere a structurii de 68%, până la 194 de experți. În acest context, structurile orizontale de suport ale MIPE (activitățile economice, achiziții, juridic) înregistrează o creștere medie de numai câte nouă persoane”, consideră Boloș.

România trimite prima cerere de plată pentru PNRR

Ministrul a anunțat în cadrul Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR că România va transmite prima cerere de plată pentru decontarea banilor alocați pentru PNRR în 31 mai. Cererea de plată, analizată cu reprezentanții Comisiei Europene la Bruxelles în perioada 10-12 mai, include atât sprijin nerambursabil de 2,03 miliarde de euro, cât și sprijin sub formă de împrumut în valoare de 907 de milioane.

„PNRR, respectiv MRR, aduce oportunități probabil unice pentru România. Tocmai de aceea, la nivelul MIPE, facem eforturi uriașe pentru a ne asigura că nu întâmpinăm blocaje în procesul de implementare. Această cerere este condiționată de îndeplinirea integrală a celor 21 jaloane și ținte aferente trimestrului IV din 2021”, a transmis ministrul.

Pentru implementarea PNRR, România a încasat două tranșe de prefinanțare de 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022. În total, țara noastră beneficiază de o alocare de 29 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi de 14,2 miliarde și împrumuturi de 14,9 miliarde.

Compensare pentru creșterea prețurilor la materialele de construcții

Guvernul a aprobat metodologia privind întocmirea actelor adiţionale la contractele de achiziţie, prevăzute în ordonanţa de urgenţă privind ajustarea preţurilor. “Crizele care afectează România postpandemică (liberalizarea prețului la energie, carburanți și criza generată de invazia Rusiei asupra Ucrainei) au lovit mediul economic, generând costuri suplimentare și întârzieri semnificative în lanțul de aprovizionare.

Guvernul României a adoptat OUG 64/2022, în urma unui proces de consultare și acord din partea Executivului european. A fost aprobată metodologia privind întocmirea actelor adiţionale la contractele de achiziție prevăzute în respectiva OUG. Măsura de ajustare a prețurilor, parte a programului „Sprijin pentru România”, ajută 7.000 de proiecte care beneficiază de mecanismele stabilite prin care sunt decontate din fonduri europene valorile rezultate din creșterea prețurilor.

Se acordă cea de-a doua tranşă, din fonduri externe nerambursabile, de 3,5 miliarde lei, din pachetul de 5,2 miliarde dedicat pentru compensarea creșterii prețurilor la materialele de construcții. Adoptarea actului normativ va avea un impact între 0,7 și 1,2 miliarde de euro, care sprijină deblocarea șantierelor, implicit deblocarea economiei naționale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum poți beneficia gratuit de racordarea la gaze și electricitate

Articolul următor

Aradul vrea să-și atragă turiști prin oferta cultural-muzeistică

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share