Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Zalăul își cumpără autobuze electrice de 10 milioane de euro

Primăria Zalău şi-a propus ca întreaga flotă de autobuze ce deserveşte transportul public urban să fie formată din mijloace nepoluante.

Administrația din Zalău şi-a propus ca întreaga flotă de autobuze ce deserveşte transportul public urban să fie formată din mijloace nepoluante.

Prin oportunitatea oferită de Planul Național de Redresare și Reziliență, municipiul vrea să achiziţioneze 20 autobuze de 10 m, rezultând un cost eligibil de maximul 9,7 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA). Contravaloarea TVA se va asigura din bugetul de stat. Orice alte cheltuieli necesare care nu sunt eligibile prin natura lor sau depăşesc valoarea maximă eligibilă trebuie acoperite din bugetul local.

Cererea de finanţare poate fi depusă în parteneriat cu o comună învecinată. Dacă există o asociaţie de dezvoltare intercomunitară de transport (ADI-T), beneficiarul poate depune singur cererea, dar cu confirmarea ulterioară a documentelor ce dovedesc asigurarea transportului la nivel metropolitan.

Transport metropolitan în jurul municipiului

“Din evaluarea complexităţii cererii de finanţare în parteneriat, a urgenței depunerii cererii de finanţare, având în vedere că pe parcursul primei zile de depunere, în 16 mai, au fost transmise cereri de finanţare ce acoperă 50% din bugetul total alocat achiziţiei de mijloace de transport nepoluante, propunem ca depunerea cererii de finanţare să se realizeze de către municipiul Zalău ca parte a Asociaţiei Metropolitane de Transport Public Zalău.

O altă condiţie aferentă PNRR este obligaţia de a instala pe teritoriul UAT-urilor a unui număr de staţii de încărcare electrică pentru vehicule electrice, numărul acestora fiind stabilit prin ghid: 45 pentru Zalău. Costurile pentru cele 45 de staţii de încărcare aferente Zalăului este de 1,1 milioane de euro, fără TVA. Pentru acestea, Zalăul va avea obligaţia asigurării de spaţii și teren.

Autobuze nepoluante spre Castrul Porolissum

Investiţia are în vedere achiziţia a 20 de autobuze electrice de 10 m (cu staţii de încărcare aferente, rapide și lente) care să permită optimizarea şi extinderea sistemului de transport public local pentru a deservi transportul public în Zalău și localităţile periurbane. Prin acest proiect se vor îmbunătăți condiţiile de mobilitate urbană, se vor reduce emisiile de gaze cu efect de sera generate de transporturi.

Va spori siguranţa rutieră în zonele urbane prin soluţii digitale și ecologice de transport, prin înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (autobuze nepoluante, cu emisii zero de gaze de eşapament). Astfel se va putea asigura extinderea unor linii urbane spre Porolissum sau alte localităţi periurbane şi înlocuirea microbuzelor cu autobuze de 10 m (se deserveşte un bazin de populaţie mai amplu).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Gala „Antreprenor pentru Bihor” și-a desemnat câștigătorii

Articolul următor
Gala Pin Awards Iasi

S-a deschis sesiunea de nominalizări pentru PIN AWARDS 2022

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share