Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Autostrada Transilvania este superbă, dar are un munte de probleme”

Dificultățile în serie întâmpinate la construirea A3 Cluj – Sălaj pun în pericol lichiditățile și profitul UMB, avertizează Asociația Pro Infrastructură (API).
Surprizele de pe traseul viitoarei autostrăzi: alunecări, ape, păduri, exproprieri, relicve | Foto: API

Dificultățile în serie întâmpinate la construirea A3 Cluj – Sălaj pun în pericol lichiditățile și profitul UMB, avertizează Asociația Pro Infrastructură (API).

Membrii API au realizat “una dintre cele mai frumoase filmări din toate timpurile”, în 4K, pe toți cei 42,3 km  ai sectorului Nădășelu – Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania.

“Constructorul este mobilizat excepțional, progresul fiind vizibil la fiecare 7-10 zile. Se lucrează efectiv pe toate planurile, zi-lumină, de la piloți forați la terasamente, de la săpături la elevații. Din păcate, poezia se oprește aici, entuziasmul fiind tăiat de lista de blocaje majore”, conform API.

Viaduct prin cimitir

Acesta consemnează două schimbări de soluții tehnice la Nădășelu (viaduct în aval, prin cimitir) și Topa Mică (tunel cut & cover) pe care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii trebuie să le aprobe.

“În nodul Zimbor, situl arheologic Sutor încă nu este descărcat. Fără acest pas vom deschide un nou muzeu de autostradă. Tronsonul Zimbor – Poarta Sălajului va fi tot muzeu dacă nu se găsește o soluție birocratică pentru executarea unei conexiuni la Poarta Sălajului ori Românași.

Lista continuă: un deal îmbibat cu apă care dă bătăi de cap constructorului de luni de zile (zona Mihăiești), megadebleul de la Zimbor. Acolo soluția antică aleasă de proiectanți, constrânși de contractul semnat pe baza unui studiu de fezabilitate de 2 lei, este săpătură pe 14 berme și 4 ziduri de sprijin. Să sperăm că ține”

Alunecări de teren în serie

“Mai avem alunecări mai puțin grave cu duiumul, le-am pierdut șirul. Păduri care trebuie tăiate, unde vom afla cum va sta terenul când se va intra cu excavatoarele sub ele. Pur și simplu, volum enorm de muncă.

Visăm cu ochii deschiși la inaugurare la sfârșitul lui 2023, doar dacă statul va rezolva urgent blocajele majore și birocrația, dacă dealurile vor colabora și se vor stabiliza într-un final și dacă antreprenorul își va menține tonusul excelent de până acum când toate problemele amintite îi vor eroda profitul și lichiditățile”, potrivit API.

Cinci viaducte și un pod pe secțiunea aprobată

Proiectul tehnic pentru secțiunea Zimbor – Poarta Sălajului (12 km) a trecut de CNAIR, a anunțat ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu. “Contractul, de 680 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Pe traseul acestei secțiuni, antreprenorul urmează să construiască, până în 2024, cinci viaducte și un pod”, a precizat ministrul.

Antreprenorul lucrărilor este asocierea SA & PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade, controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu. Durata contractului pentru perioada de execuție este de doi ani, respectiv 2024. Perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani.

Proiectul Autostrada Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte, București – Brașov și Brașov – Cluj-Napoca – Borș, pe 584 km.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Săptămâna Haferland - Un deceniu de cultură și tradiții săsești din Țara Ovăzului.

Articolul următor
Compania de servicii logistice pentru magazine online Simplify by JKG a dat în folosință un centru de e-fufillment la Cluj, pe 1.500 mp.

Simplify și-a deschis centru logistic la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share