Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ecosistemul de tech, valoarea adăugată de care Oradea are nevoie

În 2015 lua ființă Oradea Tech Hub, o asociație care-și propunea să-i reunească pe pasionații de IT din Oradea și care dorea să dezvolte și să închege comunitatea pasionaților de tehnologie din oraș. Cum a evoluat această inițiativă, vă invităm să aflați în rândurile următoare.

Membrii fondatori ai Oradea Tech Hub sunt: Mobiversal, prin Alin Mercheș, Neobyte Solutions, prin Adrian Gheară, Romcom, prin Vlad Mihuț, Qubiz, prin Marcel Anghel, și profesor dr. Sebastian Văduva.

Oradea Tech Hub a început să desfășoare diverse inițiative cu scopul de a dezvolta și închega ecosistemul IT din Oradea, precum: organizarea de evenimente pe diverse tematici tehnice de interes, găzduirea de meet-up-uri cu specific IT, găzduirea de cursuri de recalificare în IT. Primăria Oradea, prin Muzeul Cetății Oradea, a oferit asociației un spațiu în care să își desfășoare aceste activități.
În luna iulie 2020, Oradea Tech Hub a lansat primul raport despre startup-urile de tehnologie din oraș, 22 la număr, Oradea Startups Report 2020.

„Make IT in Oradea”

Implicarea autorităților locale în dezvoltarea ecosistemului IT din Oradea a dus la apariția „Make IT in Oradea”, la sfârșitul anului 2020, o inițiativă public-privată care își propunea să le ofere burse liceenilor și studenților care rămân în Oradea pentru studii în domeniul tech, reduceri de impozite companiilor care construiesc spații de birouri în Oradea și, nu în ultimul rând, un buget de 300.000 euro anual pentru un program de incubare de noi startup-uri de tehnologie. A fost o inițiativă propusă de către membri ai Oradea Tech Hub și alți fondatori de startup-uri de tehnologie din Oradea.

La un an de activitate a „Make IT in Oradea”, se văd deja primele roade. De la înființarea „Make IT in Oradea”, 35 de echipe și-au înscris ideea de startup, 22 au fost selectate în faza de preincubare, opt au fost acceptate în incubatorul „Bright Labs Incubator”, iar două au primit finanțare.

„Unul din obiectivele principale ale programului Bright Labs Incubator a fost să ofere echipelor know-how-ul necesar pentru a-și valida produsele create, îmbunătățirea Minimum Viable Product, testarea și validarea acestuia cu utilizatori reali, regândirea produsului existent sau adăugarea de noi caracteristici, respectiv setarea de Indicatori de Performanță (KPIs) relevanți”, spune David Achim, directorul „Make IT in Oradea”.

La finalul acestei prime serii din programul „Bright Labs Incubator”, două startup-uri au primit sprijin în valoare totală de peste 65.000 de euro. Alte câteva startup-uri se află în discuții avansate cu echipa „Make IT in Oradea”.

Unul dintre startup-urile care a primit finanțare este Optioffer – care dezvoltă o platformă software pentru optimizarea relației dintre furnizorii și revânzătorii de produse din sectorul B2B – categorie cunoscută ca SRP – Supplier – Reseller Platform. Celălalt startup este GoPack – care dezvoltă o platformă de tip marketplace online și de digitalizare pentru piața de curierat internațional, adresată micilor transportatori.

Gala „Bright Labs Incubator”

Despre programul de incubare pentru startup-uri „Bright Labs Incubator”, una din componentele programului „Make IT in Oradea”, David Achim spune că „a fost gândit ca un program hibrid, care preia viteza unui pre-accelerator, folosește metodologii ale unui incubator și se adresează unor idei în stadiu incipient, sau early stage. Cel puțin pentru moment, aceste idei pot veni din mai multe ramuri industriale, atâta vreme cât au o componentă de IT”.

„Nu ne-am așteptat la un răspuns atât de bun din partea viitorilor fondatori de startup-uri. Cunoscând ecosistemul local de startup-uri și companii de tehnologie, așteptările noastre realiste erau sub obiectivele pe care ni le-am propus pentru primul an: 10-15 echipe care să-și prezinte ideile, din care trei-patru să ajungă la stadiul de incubare, și poate un startup pe care să ajungem să îl finanțăm. Cifrele au fost peste așteptări, după cum se poate vedea în raportul nostru, iar acest lucru ne-a încurajat ca pentru următoarea ediție să sperăm la un număr de participanți cu 20-25% mai mare în primele etape ale programului. Pe termen lung, obiectivul nostru este să depășim 100 de startup-uri lansate și dezvoltate în Oradea”, a declarat Alin Meches, CEO Mobiversal și membru al board-ului „Make IT in Oradea”.

„Make IT in Oradea”, valoarea adăugată

Ecosistemul de tehnologie va aduce plus valoare orașului Oradea. Aceasta este părerea unanimă a specialiștilor din domeniul IT, ai reprezentanților Primăriei Oradea și ai Universității Oradea, în urma Galei „Make IT in Oradea” care s-a desfășurat în 20 ianuarie 2022, în Cetatea Oradea. În cadrul galei a fost marcată încheierea primei ediții a programului de incubare pentru startup-uri tehnologice „Bright Labs Incubator”.

În cadrul evenimentului, echipele participante și-au prezentat startup-urile și realizările din perioada programului. Au fost prezenți invitați speciali care au susținut și colaborat cu „Make IT in Oradea” de-a lungul primului an de activitate: personalități din domeniul public, parteneri, investitori și mentori.

Mihai Jurca, city managerul municipiului Oradea, a subliniat faptul că „Make IT in Oradea” este valoarea adăugată de care Oradea avea nevoie.

Rectorul Universității Oradea, Constantin Bungău, i-a asigurat pe cei prezenți de sprijinul necondiționat al universității orădene.

„Mă bucur că am reușit să facem un parteneriat public-privat, care este unic în România. Mă bucur că Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), așa cum îi spune și numele, s-a implicat în încă un proiect de dezvoltare care sprijină dezvoltarea unui sector foarte important pentru noi, sectorul IT. Și sper că am început să facem pași în sensul acesta și că împreună vom reuși să facem și mai multe”, a declarat Alina Silaghi, directorul ADLO, unul dintre membrii fondatori ai „Make IT in Oradea”.

„Ce ne dă avânt în inițiativa aceasta este că deja avem câteva branduri și povești de succes la Oradea. Ne dorim să creștem și să avem cât mai multe”, a specificat David Achim.

„Un ingredient de care este nevoie ca să dezvolți un ecosistem este acela de încredere. De fapt, din punctul meu de vedere, ar fi trei ingrediente: încredere, colaborare și răbdare. Cei care sunteți orădeni, în special, aveți încredere în orașul acesta! Aveți încredere în acest ecosistem! Noi suntem exemplul că se poate în Oradea. Sunt mulți care au realizat lucruri în Oradea. Trebuie să învățăm să ne lăudăm un pic mai mult”, le-a transmis Alin Mercheș, unul dintre membrii fondatori „Make IT in Oradea”, tinerilor participanți.

Echipele înscrise în „Bright Labs Incubator” și-au prezentat startup-urile. Acestea au fost: OptiOffer, GoPack, Expert24, Foni, Feat, Bang, Bluuk.io, Cautcurier.ro, RenTime și MyJourney.

„Credem că Oradea poate deveni un hub important de dezvoltare pentru startup-urile de tehnologie. Avem deja o pepinieră de startup-uri și fondatori care s-au dovedit de succes la nivel global. Am reușit să îi aducem pe majoritatea alături de noi în inițiativa „Make IT in Oradea”, și credem că alături de ei, în următorii 10 ani Oradea va accelera puternic dezvoltarea ecosistemului atât prin antreprenori locali cât și prin atragerea de antreprenori din extern”, este de părere David Achim.

(Publicat în ediția print TB 108, martie/aprilie 2022)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Casa de brokeraj BRK Financial Group a contractat o finanțare de 22 milioane lei de la CEC Bank, pentru dezvoltarea strategică a companiei, inclusiv la nivel regional, într-o tranzacție realizată de PCF Investment Banking.

BRK Financial se extinde la Bursa din Viena cu un credit primit de la CEC Bank

Articolul următor
Rețeaua de agenții imobiliare RE/MAX a perfectat un parteneriat cu platforma de investiții digitale Tradesilvania pentru tranzacționarea de proprietăți în criptomonede.

RE/MAX permite cumpărarea de proprietăți cu criptomonede

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share