Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TMK Hydroenergy Power demarează o nouă investiție la o hidrocentrală în Caraș Severin

Compania TMK Hydroenergy Power a început lucrările la o nouă hidrocentrală în județul Caraș Severin, cu finanțare în cadrul Programului pentru Energie în România, prin mecanismele financiare SEE și Norvegia, 2014-2021. În data de 29.04.2022 au început lucrările de săpătură în vederea realizării drumului de acces pentru echipamente și materiale necesare construcției noii centrale hidroenergetice, amplasată pe golirea de fund a barajului Văliug.

Fabricarea hidroagregatului se află în graficul de execuție, rotorul turbinei fiind finalizat după parcurgerea în cele mai bune condiții a tuturor testelor de final.

Echipa de specialiști TMK Hydroenergy Power a participat prin sesiuni live și online la testele de verificare a acestora. Acestea au vizat teste moderne realizate cu lichide penetrante sau ultrasunete pentru verificarea integrității materialului și depistarea golurilor în material.

Noua centrală hidroenergetică va asigura producția de energie de aproximativ 2500 MWh anual și se va adăuga la producția realizată de sistemul hidroenergetic din Caraș Severin, de aproximativ 80.417 GWh anual.

Implementarea proiectului se derulează în perioada 01.09.2020 – 31.12.2022 și implică o investiție proprie de aproape 700 000 euro.Pentru acest lucru, CEZ a accesat și a primit finanțare nerambursabilă de aproximativ 44,7% (300.000 Euro) din valoarea totală a investiției.

Scopul investiţiei este producerea energiei electrice verzi (nepoluante) prin folosirea potenţialului hidroenergetic al râului Bârzava cu consecinţe benefice asupra mediului, atingând următoarele rezultate:

gestionarea responsabilă a resurselor energetice fosile prin valorificarea resurselor regenerabile viabile pentru generarea electricităţii;

reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în scopul scăderii încălzirii globale prin utilizarea energiei regenerabile.

Barajul de la Văliug, construit pe cursul râului Bârzava duce la realizarea unui lac de acumulare cu un volum nominal de 1 milion metri cubi de apă și care tranzitează anual aproximativ 35 – 50 milioane metri cubi, în funcție de condițiile climatice anuale.

În data de 31 martie 2021, compania TMK Hydroenergy Power alături de celelalte companii din Grupul CEZ în România au fost achiziționate de fondurile administrate de Macquarie Infrastuctures and Real Assets (MIRA), parte a Grupului Macquarie din Australia.

În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziționat 100% pachetul de acțiuni al companiei care deținea sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova) și amenajările hidro aferente de la Timiș Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare și o productie de circa 70GWh/an.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ce fonduri sunt disponibile pentru energie din biomasă?

Articolul următor

România e reprezentată de firmele timișene la Forumul Global de Sănătate Dublin

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share