Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

NATO creează un fond de investiții de 1 miliard de euro pentru a finanța startup-uri ce dezvoltă tehnologii în domeniul apărării

mircea geoana nato

NATO lansează o inițiativă revoluționară pentru a îmbunătăți avantajul tehnologic al Alianței. Organizația, prin miniștrii de externe ai țărilor memebre, au aprobat în aprilie Carta Acceleratorului inovației în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord (DIANA – Charter of the Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic). Complementar, se dorește crearea unui fond de investiții de 1 miliard de euro, susținut de NATO.

„Lucrând cu sectorul privat și mediul academic, Aliații se vor asigura că putem valorifica cele mai bune tehnologii noi pentru securitatea transatlantică”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Potrivit Alianței, DIANA își propune să rezolve provocările critice de apărare și securitate prin efortul comun al personalului de apărare împreună cu cele mai bune și mai strălucite start-up-uri ale Alianței, cercetători științifici și companii de tehnologie. Inovatorii care participă la programele DIANA vor primi acces la rețeaua sa de zeci de site-uri de accelerare și centre de testare din peste 20 de Aliați. Liderii NATO au convenit că DIANA va avea un birou regional în Europa și în America de Nord. Biroul regional european al DIANA a fost selectat dintr-o licitație comună Estonia-Regatul Unit, iar Canada caută în mod activ să găzduiască biroul regional din America de Nord.

DIANA se va concentra pe tehnologiile, pe care NATO le-a identificat drept priorități: inteligența artificială, procesarea datelor mari, tehnologiile cuantice, autonomie, biotehnologie, materiale noi și spațiu.

În etapa sa inițială, DIANA va gestiona o rețea de peste zece locații de accelerare și peste 50 de centre de testare în centre de inovare din țările alianței NATO. Scopul este de a oferi inovatorilor mijloacele de a aduce tehnologiile cu dublă utilizare mai aproape de piață. Activitățile pilot vor începe încă din vara anului 2023, cu scopul de a fi pe deplin puse în funcțiune în 2025.

„România va găzdui două centre de testare DIANA – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” (INCAS), care se concentrează pe tehnologii hipersonice, și Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială din cadrul Universității Politehnica din București. Inovatorii vor veni în România la aceste instituții să testeze soluțiile din aceste două domenii, care sunt o parte dintr-o rețea mult mai largă, din peste 50 de centre în mai mult de 20 de țări aliate. La rândul lor, cercetătorii români vor avea acces la celelalte centre de testare”, a declarat recent secretarul geenral adjunct al NATO, Mircea Geoană, în calitate de președinte al Comisiei NATO pentru Inovație.

Aliații au convenit, de asemenea, asupra unui cadru pentru un Fond multinațional de inovare al NATO. Acesta este primul fond multi-suveran de capital de risc din lume. Va investi 1 miliard de euro în start-up-uri în stadiu incipient și alte fonduri de deep tech aliniate cu obiectivele sale strategice.

„Punem bazele unui fond multinațional NATO pentru inovație, care să asigure o finanțare sigură pentru startup-uri ce dezvoltă tehnologii de ultimă oră cu aplicație dublă. Vă încurajez să vă implicați și să luați parte la procesul de a ne depăși  limitele și a ne menține securitatea pentru generațiile următoare. DIANA și Fondul Inovației ar trebui să fie complet operaționale anul viitor. Este foarte important ca națiunile deschise, democrate, să conlucreze pentru a se asigura că valorile noastre rămân la baza viitorului nostru tehnologic. În felul acesta, nu numai că ne vom păstra avantajul tehnologic, dar vom modela viitorul, creând noile reguli și norme ale tehnologiei globale”, a mai explicat Geoană în cadrul conferinței Defense Disrupted.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Marca JURA, prin compania Swiss Coffee - un nou chiriaș în birourile MIRO, dezvoltate de SPEEDWELL

Articolul următor

Brașovenii de la Iceberg vor accelera transformarea digitală din trei regiuni de dezvoltare, cu finanțare din Programul Europa Digitală

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share