Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

O nouă finanţare europeană în Brașov: aproape un milion de euro pentru modernizarea domeniului sanitar

Brașovul a câștigat un nou proiect cu finanțare europeană, de data aceasta în domeniul sanitar. „Creşterea siguranţei pacienţilor din punctul de vedere al securităţii la incendiu în cadrul spitalelor din subordinea Consiliului Judeţean Braşov” este proiectul selectat pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, axa prioritară 9, Obiectivul Specific 9.1 Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19, apel POIM/935/9/1 Creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale.

Proiectul a fost elaborat de specialiștii CJ Brașov pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Brașov, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase Brașov, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov şi Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Brașov, în baza Acordului de implementare încheiat între părți.

Valoarea totală a proiectului este de 4.475.675,76 lei (904.853,28 euro), din care valoarea totală eligibilă ajunge la 3.709.725 lei (750.000 euro), diferenţa fiind reprezentată de cheltuieli suportate din bugetul local. Valoarea totală eligibilă a proiectului se încadrează în limita maximă impusă prin Ghidul Solicitantului, respectiv 150.000 euro/spital.

Prin acest proiect se dorește adoptarea măsurilor necesare pentru creşterea gradului de securitate la incendii în unităţile medicale din subordinea Consiliului Județean, prin instalarea unor sisteme de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu cu acoperire totală, precum și de detectare, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă. Totodată, vor fi realizate lucrări de reabilitare, modernizare şi extindere a infrastructurii electrice, de ventilare și tratare a aerului, precum și a infrastructurii de fluide medicale.

În momentul de faţă, majoritatea clădirilor în care funcţionează spitalele brașovene nu dispun de sisteme care să detecteze concentrația de oxigen. Chiar dacă sunt disponibile detectoare mobile de oxigen, dezavantajul lor este că fiind mutate dintr-o încăpere în alta, concentrația de oxigen nu poate fi monitorizată corespunzător pe o perioadă mai lungă de timp.

În lipsa unui sistem de urmărire permanentă a concentrației de oxigen, există riscul de producere a unor evenimente nedorite care pot determina rănirea sau chiar decesul pacienților.

„Prin intermediul acestui proiect, la care contribuţia noastră din bugetul local al judeţului Braşov va fi una semnificativă, dorim să ne asigurăm că asemenea tragedii sunt evitate în spitalele noastre. Am fundamentat foarte bine necesitatea proiectului, pe baza unui studiu de oportunitate care a evidenţiat modul cum vor fi structurate instalaţiile şi câţi senzori vor fi necesari la fiecare dintre imobile. În momentul în care este detectată o creştere a nivelului de oxigen într-o încăpere, instalaţia opreşte automat alimentarea cu electricitate şi gaz, iar pericolul de incendiu sau explozie este evitat”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Perioada de implementare a proiectului este de 19 luni, respectiv în intervalul decembrie 2021 – iunie 2023.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Universitate de vară dedicată viitorilor arhitecți la Universitatea din Oradea

Articolul următor

Proiect de 178 de milioane de euro în Șelimbăr: „Am putea deveni unul din principalii furnizori de energie verde din județul Sibiu”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share