Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Construcțiile fără autorizație din Cluj, la liber pe site-ul județului. “Nu putem să demolăm sate întregi”

Consiliul Județean (CJ) Cluj va include pe platforma sa online toate construcțiile cu sau fără autorizație.
Administrația județeană a mai făcut un pas spre concretizarea atlasului digital al Clujului

Consiliul Județean (CJ) Cluj va include pe platforma sa online toate construcțiile, cu sau fără autorizație. Atlasul digital va declanșa o adevărată revoluție în acest domeniu în România, afirmă președintele Alin Tișe.

“Din 1 iulie vom emite atât certificate de urbanism, cât și autorizații de construire online valabile juridic, fiind singura instituție de acest fel din România. Sunt acte așteptate de toată lumea. Termenul de eliberare va fi în 10 zile lucrătoare de la depunere, dacă dosarul este în regulă.

Avantajele sunt că funcționarul public nu mai intră deloc în contact cu arhitectul, plata se face online, apoi și integrarea cu cadastrul în acest mod. Este un flux integrat online. Am eliberat până acum, de la începutul proiectului, 29 certificate de urbanism în sistem online, deci funcționează. Totuși, majoritatea beneficiarilor depun documentele în sistem clasic, dar oamenii se vor învăța, la fel și arhitecții”, spune Tișe.

Revoluția administrativă de la județ

“Urbanismul intră astfel în epoca digitalizării. Într-o etapă următoare va apărea atlasul online, unde vor fi incluse planurile urbanistice generale și de detaliu, în format electronic, ale tuturor localităților din județ. Va fi un ghișeu unic de avize de la toate instituțiile de utilități în format online, a treia etapă pentru digitalizarea integrală a CJ Cluj.

Acest lucru va duce la scurtarea timpilor de emitere, mai ales odată implementarea totală a sistemului. În faza a treia a proiectului, beneficiarul va face solicitarea, iar CJ va obține toate documentele de la unitățile avizatoare, nu se va mai deplasa omul la regii. Va fi o reală revoluție administrativă atunci când CJ va obține avizele online în locul oamenilor. Certificatul de urbanism se va obține cu un simplu clic în 15 minute, aici se va ajunge, iar toate semnăturile se vor face online”, spune liderul CJ Cluj.

Arhitectul-șef, o floare rară la Cluj

“Va fi un mare avantaj și pentru clujeni, dar și pentru primării, îndeosebi cele care nu au arhitect-șef, mai ales pentru obținerea de fondurile UE pentru care acum se așteaptă foarte mult.

60 din 75 de primării din Cluj nu au acum arhitect-șef, la Turda mergea cineva de la noi să semneze. Încă nu am făcut un studiu despre efectele asupra numărului angajaților deoarece este ceva în premieră în România, nu avem cu ce să ne comparăm”, afirmă Tișe.

Atlasul digital, spaima construcțiilor fără autorizație

“Se va putea foarte simplu să vizioneze toată lumea, prin intermediul atlasului digital, care sunt construcțiile autorizate care au certificat cu urbanism valabile, în curs sau respinse. Unde nu pot intra în legalitate cu construcțiile neautorizate, oamenii trebuie să meargă în tribunal pentru a intra în legalitate.

Am constatat, în vizitele mele în mediul rural, că sunt multe sate în care toate construcțiile sunt făcute fără autorizație, știm cum le erau confiscate proprietățile de către regimul comunist, mulți nu beneficiază încă de titluri de proprietate, deci va fi foarte greu să demolezi tot satul”, constată oficialul CJ Cluj.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Școala duală de la Star Transmission și Star Assembly, parte a strategiei de dezvoltare

Articolul următor

CBRE: Stocul modern de spații industriale în România a ajuns la aproximativ 6 milioane mp în primul semestru

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share