Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Miniștrii transporturilor din România și Serbia au semnat la Timișoara protocolul pentru realizarea autostrăzii Timișoara – Belgrad

În vara anului viitor ar putea demara efectiv lucrările de realizare a celor 73 de kilometri din autostrada care va lega Timișoara de granița cu Serbia. Joi, la Timișoara a fost semnat protocolul dintre Ministerul Transporturilor din România și cel al Transporturilor și Infrastructurii din Republica Serbia prin care au fost stabilite condițiile în care vor merge lucrurile înainte pentru ca proiectul să prindă contur. Finanțarea va fi asigurată, cel mai probabil, prin Programul Operațional Sectorial Transporturi.

Sorin Grindeanu și Tomislav Momirovic au ales Timișoara pentru a semna acordul care va face realitate un proiect propus și dorit de ani buni de zile.

”Ştiu că în 2016 a mai fost o tentativă de a se semna un memorandum, în acea perioadă am fost preşedinte de Consiliu Judeţean şi a fost o şedinţă de guvern româno-sârb, la Timişoara, între prim ministrul nostru de la acea perioadă, Dacian Cioloş şi prim-ministrul sârb de la acea perioadă, preşedintele actual Alexandar Vucic. Din păcate, partea română, în acele vremuri, nu a considerat o prioritate acest proiect. L-am reluat. În acest moment ne aflăm în momentul în care are loc elaborarea studiului de fezabilitate. Mulţi dintre primari ştiu că au venit de la compania de drumuri cei care face studiile geo. Undeva în toamna acestui an vom termina Studiul de Fezabilitate. În primăvara anului viitor va fi lansată licitația pentru proiectare şi execuţie, ceea ce înseamnă că odată cu perioada în care se vor analiza ofertele, sper vara anului viitor să avem câştigătorii şi să se înceapă să se lucreze. Avem finanţare europeană, acest proiect face parte din masterplanul de transporturi al României, planul investiţional, aprobat la sfârşitul anului trecut, deci banii există, e finanţare europeană, lipsea acest memorandum dintre România şi Serbia”, a declarat joi, la Timișoara, Sorin Grindeanu.

Autostrada Timişoara – Moraviţa se va lega cu autostrada de pe partea sârbă, Belgrad – Vatin. Noua autostradă va avea 73 de kilometri pe partea română.

”Îmi exprim bucuria şi mulţumirea că semnăm acest acord. La fel cum a precizat şi domnul Grindeanu, din 2016 există dorinţa de a semna acest protocol pentru a face legătura între Timişoara și Pancevo. Aş dori să mulţumesc Guvernului României pentru sprijinul acordat ţării noastre. De asemenea, mulţumim pentru sprijinul acordat în drumul nostru către Uniunea Europeană. Vă asigur că în guvernul Serbiei aveţi tot sprijinul şi dorinţa ca acest proiect să fie dus cât mai repede la finalizare”, a declarat și Tomislav Momirović.

Întrebat dacă autostrada are finanțarea asigurată pe partea sârbă, Momirovic a anunțat că se bazează pe faptul că finanțarea pe partea română din fonduri europene, iar valoarea lucrărilor nu este una ridicată, deci se va putea discuta despre fonduri europene și pe partea sârbă.

Pentru autostradă se va realiza un nou punct de trecere a frontierei la aproximativ un kilometru de actualul punct spre Vârșeț.

În acest moment este în curs de derulare contractul pentru „Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul Autostrada Timişoara-Moraviţa”. Termenul de finalizare al licitației a fost prelungit de câteva zile.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Timișorenii s-au plimbat cu CUBE, un microbuz electric complet autonom, realizat de germanii de la Continental

Articolul următor

La Sibiu începe Festivalul Internațional de Teatru: peste 500 de evenimente

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share