Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Antreprenor din Silicon Valley, pasagerul 1 milion pe Aeroportul Internațional Cluj

Antreprenorul israelian Meron Gribetz, care își desfășoară activitatea în Silicon Valley – SUA, a devenit pasagerul cu nr. 1.000.000 în acest an de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC).
Antreprenorul și câinele său au călătorit 10.000 km până la Cluj | Foto: TB

Antreprenorul israelian Meron Gribetz, care își desfășoară activitatea în Silicon Valley – SUA, a devenit pasagerul cu nr. 1.000.000 în acest an de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC).

Gribetz a precizat că principalele sale preocupări vizează tehnologia medicală și că faptul că a ajuns pasagerul nr. 1 milion este, de fapt, o întâmplare cu final fericit. El a călătorit din SUA la Cluj, via Londra și apoi Varșovia, împreună cu câinele său. “Am venit aici la conferința Techsylvania, sunt pentru prima oară la Cluj-Napoca, pentru mine e ceva frumos și provocator.

Am pierdut avionul ieri, dar se pare că a fost cu noroc. Este prima oară când zbor cu LOT. Mă ocup cu tehnologia medicală, mai precis cu implanturi în creier destinate în special depresiilor severe. Sper ca această tehnologie să devină, într-o zi disponibilă și în România”, ne-a mărturisit antreprenorul.

1 milion de dolari ca să își continue cercetările

Gribetz a creat o companie de tehnologie în Silicon Valley care a dezvoltat produse de realitate augmentată, iar ulterior a fondat Inner Cosmos, startup care produce o “pastilă digitală” concepută pentru a reechilibra rețelele cerebrale, conform Wikipedia. El s-a născut și a crescut în Israel, unde a lucrat pentru mai multe startup-uri, activând și într-o unitate de tehnologie din cadrul Forțelor de Apărare ale Israelului. Ulterior a urmat cursurile Universității Columbia din New York, unde a studiat informatica și neuroștiințele.

Unul dintre proiectele sale a primit o finanțare de 1 milion de dolari de la oamenii de afaceri Paul Graham și Steve Mann. Antreprenorul se bazează, în dezvoltarea produselor sale pe tehnologii ca 3D, holograme, căști cu realitate augmentată. Inner Cosmos are ca scop de a dezvolta o interfață creier – computer minim invazivă care, implantată în creier, să trateze depresia și alte tulburări de dispoziție. Gribetz a fost inclus în Topul Forbes al antreprenorilor sub 30 de ani.

 

 

Vor mai multe frecvențe spre Polonia

AIAIC și operatorul aerian LOT Polish Airlines au decis să acorde un premiu special pasagerului cu nr. 1 milion din acest an. “În 2022 sărbătorim acest număr rotund cu trei luni mai repede față de anul trecut, o dovadă că am început să recuperăm traficul existent înainte de pandemie”, a declarat directorul AIAIC, David Ciceo.

“Sperăm ca anul viitor, în vară, să avem mai multe frecvențe pe relația Varșovia. Pentru noi a fost o perioadă foarte dificilă, avem 350 de angajați la AIAIC, dar peste 1.500 de oameni deservesc aerogara și au făcut să devenim, anul trecut, cel mai bun aeroport din Europa la categoria sub 5 milioane de pasageri.

Avem planuri curajoase pentru dezvoltare, cel mai important fiind extinderea pistei de la 2 la 3,4 km, după devierea râului Someș. Continuăm și construirea unei noi parcări destinate aeronavelor, care va găzdui patru avioane, cu 50% fonduri europene. Am avut un proiect de succes în atragerea fondurilor UE prin instalarea de mașini de securitate, echipamente pentru pompieri.

Proiectele de infrastructură vor fi finanțate 50% din fonduri europene. Ținta noastră este de 7 milioane de pasageri în 2040, dar pentru aceasta ne trebuie un terminal nou, căi de rulare, foarte multe facilități”, a menționat Ciceo.

Ținta pentru anul viitor: 3 milioane de pasageri

“Vrem să marcăm acest eveniment mult mai repede anul viitor, în primul trimestru, iar anul acesta pasagerul 2 milioane să îl sărbătorim înainte de luna decembrie. Începem să avem realizări din ce în ce mai mari, chiar dacă am avut o perioadă critică în pandemie – iată că ne ridicăm din nou. Sperăm ca anul viitor să avem peste 3 milioane de pasageri”, spune președintele AIAIC, Viorel Federiga.

“Am revenit la Cluj după doi ani de absență. Deservim această destinație din 2016, una foarte importantă pe harta noastră, pe care am gândit-o pentru a crea cât mai multe zboruri de conexiune de la Varșovia. Se poate observa o recuperare rapidă a traficului aerian la Cluj”, a arătat Krzysztof Moczulski, director de comunicare al LOT Polish Airlines.

“Avioanele noastre zboară pline acum, în plină vară, de multe ori nici nu reușim să onorăm toate cererile. În perioada pandemiei ne-am bucurat de înțelegere și de sprijin din partea AIAIC când a trebuit să anulăm anumite zboruri”, a remarcat Jakub Malecki, director general al LOT pentru România și Republica Moldova.

AIAIC oferă în prezent 45 de destinații regulate spre 20 de țări din Europa și Orientul Mijlociu, dar și 10 destinații charter spre destinații turistice. Printre operatorii de zboruri de linie mai figurează Wizz Air, Blue Air, Tarom, Lufthansa, Turkish Airlines, Ryanair, HiSky.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Creștere a activității în construcții și comerțul cu amănuntul pentru iunie – august

Articolul următor
130.000 de participanți au fost consemnați la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), majoritatea plătitori de bilete, un record în istoria acestuia.

Record de plătitori de bilete la TIFF: 102.000. Festivalul continuă în Ardeal

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share