Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Creștere a activității în construcții și comerțul cu amănuntul pentru iunie – august

Potrivit anchetei de consjunctură realizată de Institutul Național de Statisică (INS), pentru perioada iunie – august managerii estimează o creștere a activității în construcții și comerțul cu amănuntul.

De asemenea, se preconizează o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii, precum și o creștere accentuată a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul.

INS avertizează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural +32%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +40%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna iunie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creșterea accentuată a acestora (sold conjunctural +57%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +19%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +20%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +20%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +68%).

Servicii

Conform estimărilor din luna iunie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +32%).

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.296 agenţi economici), construcţiilor (1.359), comerţului cu amănuntul (2.575) şi serviciilor (2.912). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Stihl investește 125 milioane de euro în Parcul Industrial Euobusiness I din Oradea

Articolul următor
Antreprenorul israelian Meron Gribetz, care își desfășoară activitatea în Silicon Valley – SUA, a devenit pasagerul cu nr. 1.000.000 în acest an de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC).

Antreprenor din Silicon Valley, pasagerul 1 milion pe Aeroportul Internațional Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Începe „SAINT-GOBAIN NATIONAL TROPHY”

Saint-Gobain România dă startul unei noi ediții a „Saint-Gobain National Trophy”, o competiție adresată constructorilor, arhitecților și fațadierilor…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share