Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Banca Transilvania împarte 100 milioane euro pentru proiecte “albastre”

International Finance Corporation (IFC) a aprobat Băncii Transilvania (BT) Cluj un împrumut de 100 milioane de euro destinat proiectelor de folosire sustenabilă a apei în România.
Stația de epurare a apelor uzate din Cluj-Napoca | Foto: Green Report

International Finance Corporation (IFC) i-a aprobat Băncii Transilvania (BT) un împrumut de 100 milioane € destinat proiectelor de folosire sustenabilă a apei în România.

Este prima finanțare din Europa Centrală și de Est a IFC pentru împrumuturi de acest fel care sprijină proiectele de economie “albastră” din România. Țara noastră trebuie să investească 15 miliarde de euro, până în 2027, pentru a se conforma cerințelor UE referitoare la sectorul apei și apelor uzate.

Din acești bani, cel puțin 3 miliarde ar putea fi furnizate de finanțatori privați. Sprijinul acordat de IFC va ajuta BT să lanseze un produs de finanțare pentru împrumuturi destinate microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii, în linie cu abordarea IFC privind finanțările “albastre”.

Economia “blue” se referă la folosirea durabilă a resurselor oceanice și maritime pentru creștere economică, îmbunătățirea mijloacelor de trai și a locurilor de muncă, menținând în același timp sănătatea ecosistemelor și a resurselor de apă. Fondurile din investiția IFC vor fi folosite pentru a finanța proiecte specifice în România, inclusiv în domeniul producției durabile, turismului, pescuitului, irigațiilor agricole, cu contribuție la sustenabilitatea resurselor de apă.

Șansa României: deține mari resurse de apă

“Economia “albastră” este un nou domeniu de interes pentru noi, care completează portofoliul BT de finanțări de impact și sprijină alinierea României la cerințele și standardele UE de gestionare a apei și creșterea eficienței utilizării. România are norocul să dețină resurse mari de apă și să fie un nod de transport maritim. Trebuie să avem mai multă grijă de ceea ce avem, astfel încât generațiile viitoare să nu sufere din cauza noastră”, a declarat Omer Tetik, CEO al BT.

Programul de finanțare “albastră” va contribui la creșterea accesului la apă în România (având în vedere vulnerabilitatea ridicată a țării la secetă), la îmbunătățirea practicilor de gestionare a apei și la tratarea apelor uzate.

Împrumutul va respecta directiva privind rezoluția și redresarea băncilor a Uniunii Europene și va contribui la atingerea obiectivelor de reglementare a cerinței minime de fonduri proprii (MREL) ale BT. MREL a fost introdusă pentru a spori reziliența băncilor și pentru a se asigura că ele dispun de o capacitate suficientă de absorbție a pierderilor și de recapitalizare.

IFC așteaptă să intre “în horă” și alte bănci

“Împrumuturile “blue” oferă oportunități extraordinare de consolidare a economiei și de asigurare a sănătății ecosistemelor acvatice și marine din România. Suntem optimiști că investiția IFC va incita interesul pentru finanțarea albastră și va atrage și alte bănci să se aventureze în acest spațiu, sporind reziliența sistemului bancar românesc și aprofundând piețele de capital ale țării”, afirmă Ary Naim, manager regional al IFC pentru Europa Centrală și de Sud-Est.

Începând cu 2004, parteneriatul dintre IFC și BT a însemnat 13 proiecte de investiții și trei de consultanță. IFC, membră a grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituție de dezvoltare globală axată pe sectorul privat de pe piețele emergente.

În 2021, IFC a angajat o sumă record de 31,5 de miliarde de dolari pentru companii private și instituții financiare din țările în curs de dezvoltare. BT este cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piață de 19%, 3,6 milioane de clienți, 9.000 de angajați, 500 de sucursale în 180 de locații. Principalii săi concurenți sunt BCR și BRD.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a emis primele certificate negative intermediare în baza noii legislații a achizițiilor publice.

A apărut prima listă neagră a constructorilor de drumuri în România

Articolul următor
Producătorul de blocuri ceramice Cemacon Cluj a câștigat un grant International Development Norway (IDN) pentru un proiect de energie regenerabilă de 1 milion de euro.

Cemacon își face parc energetic pe fonduri norvegiene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share