Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cemacon își face parc energetic pe fonduri norvegiene

Producătorul de blocuri ceramice Cemacon Cluj a câștigat un grant International Development Norway (IDN) pentru un proiect de energie regenerabilă de 1 milion de euro.
Fabrica de blocuri ceramice din Zalău va produce și energie | Foto; Cemacon

Producătorul de blocuri ceramice Cemacon Cluj a câștigat un grant International Development Norway (IDN) pentru un proiect de energie regenerabilă de 1 milion de euro.

Grantul de 473.000 de euro de la IDN reprezintă 44,9% din cheltuielile eligibile ale proiectului Cemacon Green Energy Farm, a cărui implementare va începe în toamnă. Parcul fotovoltaic va avea o putere instalată de 1 MWh, cu un sistem format din 2.198 panouri fotovoltaice (455 Wp) și 18 invertoare de 50 kW. Reducerea anuală a emisiilor de CO2 este estimată la 299 de tone.

Economiile financiare ale companiei în urma trecerii pe energia regenerabilă asigurată de acest parc vor fi de 165.000 de euro pe an. Finanțatorul IDN, organizație norvegiană cu experiență în proiecte internaționale pentru dezvoltarea de bune practici în domeniul ecobusiness, este  un partener de tradiție al Cemacon. IDN a sprijinit compania în implementarea unui alt proiect ce presupune construirea unei noi fabrici de produse ceramice, dezvoltând astfel premisele unei noi linii de business.

Grad ridicat de independență energetică

”Ne-am încadrat pe o traiectorie solidă spre un veritabil ecobusiness în sectorul producției de materiale de construcții. Tocmai am aniversat un an de la implementarea centralei de cogenerare pe platforma industrială Cemacon din Recea. Este un proiect de anvergură în urma căruia beneficiem de optimizarea consumurilor și a costurilor energetice (centrala asigură până la 64% din energia electrică consumată).

Acesta are un semnificativ impact pozitiv asupra mediului: amprenta de carbon s-a redus cu 2.700 tone CO2/an, echivalentul emisiilor anuale a 900 de case. Într-un an vom atinge un grad foarte ridicat de independență energetică, reducând în același timp emisiile de CO2”, a declarat directorul general al Cemacon, Daniel Șologon.

Proiect de parc fotovoltaic pe PNRR

Societatea a depus și nou proiect de investiții pentru un parc fotovoltaic în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar are în plan și alte obiective strategice de tranziție către energie verde și performanță energetică sustenabilă.

Cemacon este liderul pieței de blocuri ceramice din Transilvania și operează trei mari capacități de producție situate în județul Sălaj: două de cărămidă și una de buiandrugi. Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti. Acționar principalul este Pavăl Holding – cea mai mare companie antreprenorială românească după cifra de afaceri.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
International Finance Corporation (IFC) a aprobat Băncii Transilvania (BT) Cluj un împrumut de 100 milioane de euro destinat proiectelor de folosire sustenabilă a apei în România.

Banca Transilvania împarte 100 milioane euro pentru proiecte "albastre"

Articolul următor
Un proiect de 2,5 milioane de lei prevede transformarea fostului termic din cartierul zălăuan Brădet în arhivă pentru Consiliul Județean (CJ) Sălaj.

Arhivele Sălajului vor fi mutate într-o fostă centrală termică

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share