Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

EnergoBit: “În Transilvania avem un mare deficit în producția de energie”

În nordul și în vestul țării apar multe proiecte de producție a energiei electrice pentru că aici există un deficit în domeniu, susține Florin Pop, director general al EnergoBit Cluj, furnizor de soluții energetice.  

În nordul și în vestul țării apar multe proiecte de producție a energiei electrice pentru că aici există un deficit în domeniu, susține Florin Pop, director general al EnergoBit Cluj, furnizor de soluții energetice.

Expertul EnergoBit a insistat, la Energynomics Talks, pe necesitatea de a dezvolta capacitățile de interconectare cu țările din jur. “Stocarea îți permite să fii independent într-o zonă geografică, dar sec. XXI este foarte caracterizat de globalizare și de interacțiune.

Primul val de regenerabile din România a fost dominat de tehnologia eoliană și s-a manifestat concentrat în puține zone din țară. Acum, proiectele fotovoltaice sunt mai numeroase și distribuite pe teritoriul întregii țări.

Sunt foarte multe care apar în vest, în nord, în zona Transilvaniei, unde avem un deficit foarte mare de producție. Un lucru în care cred foarte mult ține de interconectare. Problema foarte mare se pune la nivelul orelor de vârf, când consumul crește foarte mult. Dar cererea de vârf în România este decalată cu 1 oră față de Ungaria sau față de Austria, cu 2 ore și jumătate față de Germania.

În momentul în care există o rețea foarte dezvoltată de transport a energiei electrice pe distanțe mari, cum se întâmplă în zona nordică a continentului (Norvegia, Danemarca, Suedia, Marea Britanie) sau în extremitatea vestică (Spania, Portugalia, Franța), poți, teoretic, să funcționezi pe mai multe intervale orare cu cerere la vârf, acoperind nevoile vecinilor de la est și vest”.

EnergoBit a fost implicată în realizarea de proiecte de energie regenerabile de 2.000 MW, cu precădere în domeniul eolian, dar și fotovoltaice. Numele său era asociat cu proiectul de la Fântânele-Cogealac, vreme de un deceniu cel mai mare parc eolian onshore din Europa. De atunci, compania operează și un dispecerat energetic la Constanța prin care sunt administrate de la distanță mai multe unități de producție.

“Vom resimți mai puternic impactul războiului din Ucraina”

“Securitatea sistemului energetic și independența energetică trebuie tratate ca priorități naționale. Sectorul energetic a făcut față cu brio perioadei de pandemie, cu toate provocările ei. În România încă nu s-au făcut simțite efectele războiului din Ucraina. Derapajele din ultimele luni, în lanțurile de aprovizionare și în realizarea proiectelor, sunt în continuare determinate de pandemie. Din păcate, în viitorul apropiat vom simți mai puternic impactul războiului din Ucraina”, a avertizat oficialul EnergoBit.

Societățile din grupul clujean vor juca un rol semnificativ și în următorii ani de dezvoltare a capacităților de producție a energiei din surse regenerabile, după cel pe care l-au avut în primul val. În perioada anilor 2009-2014, au fost instalați în România 3.000 MW în capacități eoliene și 1.4000 MW în sectorul fotovoltaic.

Grupul EnergoBit este parte din noul val al regenerabilelor în România. Volumul proiectelor pe care EnergoBit le are în lucru este de 10.000 MW, în proiecte aflate în diferite stadii. Dintre acestea, 2.500 MW au depășit deja etapa obținerii autorizației tehnice de racordare. Grupul clujean are patru mari linii de business, între care activitatea de producție, în două fabrici.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sibiul vrea să devină un centru regional creativ și inovator în următorii 5 ani

Articolul următor

Hunedoara își va îmbunătăți infrastructura de apă în tot județul cu peste un miliard de lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share