Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ordonanța Cloud-ului Guvernamental, investiție de peste jumătate de miliard de euro, adoptată

Guvernul a adoptat ordonanța privind cloudul guvernamental, „una dintre cele mai importante decizii, un proiect de foarte multă vreme așteptat în România”, așa cum l-au numit reprezentanții executivului.

Actul normativ reglementează regimul juridic general privind înființarea, administrarea și dezvoltarea, la nivel național, a unei infrastructuri de tip cloud hibrid – Platforma de Cloud Guvernamental. Aceasta are ca scop utilizarea serviciilor de tip cloud de către autoritățile și instituțiile publice centrale și locale.

Platforma va fi constituită dintr-o componentă de cloud privat, denumită „Cloud-ul Privat Guvernamental”, și din resurse și servicii publice certificate din alte tipuri de cloud publice sau private.

Modul de utilizare a Platformei și modul de realizare a interconectării la nivel de servicii între componentele sale vor fi stabilite într-un Ghid de Guvernanță a Platformei, unde vor fi prevăzute standarde, reguli, orientări sau caracteristici pentru activități sau rezultatele acestora, care vizează atingerea gradului optim de calitate, precum și reguli și obligații în relația dintre furnizorul și utilizatorul de servicii de tip cloud.

„În momentul în care o instituție a statului accesează, prelucrează datele unui cetățean, acel cetățean va avea acces la un jurnal imutabil, deci de neșters, prin care va vedea cine i-a accesat acele date, când și cu ce motiv și va fi notificat în acest sens. Am preluat acest model de la alte state, unde deja funcționează, inclusiv vecinii noștri din Republica Moldova au un astfel de sistem (..)”, a declarat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, la finalul ședinței de Guvern.

Potrivit ANIS, ordonanța referitoare la cloud-ul guvernamental setează în premieră pentru România principii importante solicitate de către ANIS și industria de software, precum: cloud first, cloud hibrid pentru cloud-ul guvernamental, guvernanța datelor și marketplace de soluții software. Totodată, legea schimbă paradigma și menționează în mod clar nevoia ca mediul privat să fie consultat la elaborarea normelor de aplicare a legii, cu precădere în elaborarea celor aferente politicii de cloud first.

Finanțarea cheltuielilor pentru implementarea Cloud-ului Privat Guvernamental – de peste 500 milioane de euro – se va asigura prin PNRR și de la bugetul de stat sau din alte surse de finanțare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Comisia Europeană a aprobat proiectul de oprire a producției de motoare termice din 2035

Articolul următor
TFC primește încă 12 trase de la societatea de stat CFR Infrastructură pe relația GNB – AIHC printr-o decizie a Consiliului Concurenței din România, conform România Feroviară.

Transferoviar câștigă 12 trenuri în competiția cu statul la Aeroportul Otopeni

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share