Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pictură de Ghenie, scoasă la vânzare cu doar 1.000 de euro la București

Portretul în tehnica serigrafiei de colaj “Nevermore”, creat de artistul băimărean Adrian Ghenie, exponent al Școlii de Cluj, are un preț de pornire fixat la numai 1.000 de euro de către Casa de Licitații Artmark.

“Un loc special ce încoronează segmentul de artă contemporană îl ocupă cel mai cunoscut artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie. El și-a câștigat locul în Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, la mică distanță de triada celor mai bine tranzacționați Grigorescu – Tonitza – Luchian, clasându-se printre cei mai interesanți artiști români, atât din perspectivă culturală, dar și investițională.

În ultimii ani, fenomenul Ghenie a doborât record după record la nivel internațional, iar piața de artă românească nu poate să ignore succesul artiștilor contemporani în străinătate. În cadrul licitației din 7 iulie, Ghenie este prezent cu o lucrare de grafică, ce are prețul de pornire de doar 1.000 de euro.

„Nevermore” face parte din ciclul portretelor realizate de artist în tehnica serigrafiei de colaj, iar o lucrare din aceeași serie a fost adjudecată pentru 17.000 de euro în cadrul uneia dintre licitațiile Artmark, de artă contemporană, de anul trecut”, specifică reprezentanții licitației.

Ghenie este absolvent al Universității de Artă și Design (UAD) Cluj și locuiește la Berlin, multe lucrările ale sale vânzându-se cu peste 5 milioane de euro. “Nickelodeon” a fost adjudecată cu 8 milioane de euro la Londra. La UAD l-a avut profesor pe Ioan Sbârciu.

A fondat, împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, extinsă în Berlin. Ghenie este cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume. Printre fanii artistului se numără magnatul francez François Pinault, directorul grupului de lux Kering.

Investiții de criză: artă românească vs criptomonedă

“După recordurile răsunătoare stabilite, în ultimii ani, de către artiștii români contemporani la nivel internațional, piața românească de artă devine treptat interesată de artiștii în viață. În ultimii ani, arta contemporană românească a urcat în topul preferințelor colecționarilor sau investitorilor, care se arată doritori să mizeze pe economia culturală contemporană, în ciuda contextului economic instabil.

Strategiile de investiții alternative devin din ce în ce mai populare, introducând, între altele, piața de artă contemporană românească drept o alternativă investițională cu potențial ridicat de creștere a valorii în timp, față de investițiile tradiționale – bursă, real estate, aur sau, recent, criptomonedă.

Perspectivele de internaționalizare urcă valoarea

Perspectiva de internaționalizare a anumitor artiști români contemporani a generat creșteri spectaculoase de prețuri în licitații. Este și cazul artiștilor prezenți în cadrul Licitației Artmark de Artă Postmodernă și Contemporană – Adrian Ghenie, Ștefan Câlția, Sabin Bălașa, Horia Bernea, Gheorghe Fikl sau Felix Aftene.

Printre lucrările la licitația din 7 iulie se mai numără „Coșul cu sânziene” – Ștefan Câlția (estimată de Artmark la 20-35.000 euro, „Baroc” – Gheorghe Fikl (evaluată la 18-25.000 euro), Armonie în zori” semnată de Felix Aftene (estimată la 7.000-12.000 euro).

Lucrări ale artiștilor Obie Platon, Irlo, Oana Farcaș, Ștefan Ungureanu, Nicolae Comănescu pornesc de la câteva sute sau mii de euro. Cele 150 de opere de artă contemporană pot fi vizitate în expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță, din București. Vizitatorii interesați de un artist sau o operă au posibilitatea să primească recomandări din partea consultanților de artă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Trei oferte pentru drumurile ce leagă Centrul de Transport Intermodal de A3

Articolul următor
Specialiști în arhitectură și dezvoltare durabilă, dar și edili din Transilvania au fost invitați în cadrul evenimentului Cities of Tomorrow – 10 ani.

Cities of the Future, la Iași: Conferință despre o nouă zonă de dezvoltare în centrul orașului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share