Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Livadă-model în Brașov, administrată de un absolvent al USAMV Cluj

El se ocupă de întreținerea Livezii Natural Cincu (LNC) și a devenit subiect al traseului “România văzută din tractor”.
Livada din Cincu a fost inclusă pe traseul proiectului “România văzută din tractor” | Foto: USAMV

Daniel Moțoc, absolvent al Facultății de Horticultură Cluj, este administrator al unei livezi pe 30 ha în comuna brașoveană Cincu.

El se ocupă de întreținerea Livezii Natural Cincu (LNC) și a devenit subiect al proiectului “România văzută din tractor”. Moțoc este absolvent al specializării horticultură – învăţământ la distanţă al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj. Patricia Pop, prima persoana care străbate România la volanul unui tractor, a fost impresionată la vizita livezii.

“Totul este făcut ca la carte, material săditor certificat, soiuri productive, comerciale, cu fructe aspectuase și gustoase, sistem intensiv și super intensiv, plase antigrindină, sistem de fertirigare, spalieri și sistem de prindere profesionist.

Toate adaptate și montate după o analiza topografică și implementate de o companie din Italia, pentru că terenul are diferențe de nivel. O livadă de 30 ha certificată Global GAP, cu 25 ha de măr, 4 ha de cireș și 1 ha de păr.

Producția medie la măr este de 30-40 tone/ha. Cireșii sunt în anul 3 de la plantare, dar arată senzațional. Sunt încărcați cu fructe și vor da cu siguranță 10 tone/ha. Fructele ajung în centrele comerciale”, a relatat Pop.

Daniel Moțoc se ocupă de întreținerea Livezii Natural Cincu (LNC) și a devenit subiect al proiectului “România văzută din tractor”.

Livrează în rețelele Auchan și Selgros

LNC a fost înființată în 2005, fiind una dintre cele mai mari livezi de mere din județul Brașov. Situată la 23 km de Făgăraș, se bucură de o poziție geografică și o climă favorabilă culturii de mere. În 2008, proiectul a luat amploare odată cu accesarea de fonduri europene prin programul SAPARD. Investitorii au achiziționat utilaje performante și au dezvoltat conceptul inițial.

Suprafața livezii se extinde de la an la an. Aici s-au plantat meri de patru soiuri, cu puieți cumpărați din România și Ungaria. Întregul proces de plantare a fost gândit pas cu pas de tehnicieni horticultori: de la plantarea și întreținerea puieților, până la perfecționarea sistemelor de irigații și a tratamentelor pentru pomi.

20 de localnici lucrează în permanență la curățatul pomilor, stropitul lor cu extracte naturale, săpatul pământului. Merele din LNC au obținut rezultate optime la fiecare testare de specialitate. Prin metodele moderne de întreținere a livezii și a roadelor, producția s-a triplat față de anii anteriori. Principalele rețele comerciale de livrare sunt Auchan și Selgros.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Antreprenorul proiectului de amenajare a zonei Mihail Kogălniceanu, din Cluj-Napoca, va proceda la desființarea locurilor de parcare.

Astor Com desființează toate parcările din zona Kogălniceanu

Articolul următor
Printre proiectele derulate de GAL N-P se numără “Rețete pe îndelete” și “Leader Enjoy Wine”.

Napoca Porolissum promovează gastronomia și vinurile locale în Europa

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share