Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Napoca Porolissum promovează gastronomia și vinurile locale în Europa

Printre proiectele derulate de GAL N-P se numără “Rețete pe îndelete” și “Leader Enjoy Wine”.
Asocierea clujeano-sălăjeană își propune să promoveze gastronomia locală teritoriu la nivel european | Foto: GALNP

Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GALNP) a pornit mai multe proiecte de bune practici în Europa, referitoare la gastronomie și vinuri.

Printre proiectele derulate de GALNP se numără “Rețete pe îndelete” și “Leader Enjoy Wine” (LEW). Asocierea a publicat cartea “Rețete pe îndelete. De atunci și de acum”, realizată în cadrul proiectului româno-finlandez “Experiența celor patru sezoane. Turism gastronomic în zonele rurale”.

Printre rețetele culese de pe teritoriul județelor Cluj, Sălaj, Bistrița-Năsăud se numără picioici la cuptor cu friptură de găină de casă și merișoare; plăcinte pe lespede de cioaie cu dulceață de casă; tocană vânătorească la ceaun; ciorbă de agrișe; gheme. “Totodată, promovăm și harnicele noastre gospodine care le-au învățat din generație în generație și care le prepară din suflet”, susțin inițiatorii demersului.

Proiectul de cooperare are ca scop promovarea patrimoniului și a turismului gastronomic prin schimburi de bune practici. Parteneri sunt asocierile GAL Napoca Porolissum, Lider Bistrița-Năsăud, Lider Cluj (România), GAL Leader Ravakka și Kehittämisyhdistys Kalakukko (Finlanda).

Vinurile de Panciu, promovate în Bulgaria

Proiectul LEW este despre cele mai bune vinuri din teritoriile partenere din regiunea balcanică. “Îi avem alături de noi pe partenerii români și bulgari. Discutăm despre planificarea activităților comune. Plănuim să încheiem ziua cu un pahar savuros de vin de calitate de la Domeniile Panciu. Împreună punem pe hartă vinul balcanic, au relatat reprezentanții GALNP.

Parteneri în LEW mai sunt asocierile GAL Tecuci, Podgoria Panciu, Colinele Recaș (România), asocierile GAL Troyan, Apriltsi, Ugarchin; Devnya – Aksakovo; Perushtitsa – Rodopi (Bulgaria). GALNP este o asociație ce vizează dezvoltarea teritoriului său și comunitatea pe care o deservește printr-o abordare de jos în sus.

Aceasta își gândește strategia de dezvoltare locală pe baza nevoilor comunității, susține și implementează proiecte cu finanțare europeană majoritar prin axa programului Leader. Obiectivul său e dezvoltarea mediului rural. Teritoriul GALNP cuprinde comunele Aghireșu, Beliș, Călățele, Căpușu Mare, Gilău, Izvoru Crișului, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mărișel, Rîșca, Săcuieu, Sâncraiu și orașul Huedin.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
El se ocupă de întreținerea Livezii Natural Cincu (LNC) și a devenit subiect al traseului “România văzută din tractor”.

Livadă-model în Brașov, administrată de un absolvent al USAMV Cluj

Articolul următor
Contractul de 1,1 milioane de euro trebuie finalizat în cel mult doi ani de către Arcer,

Tâmplarii de la Arcer Sighet vor reface Palatul Nou al BNR

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share