Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ansamblu de locuințe sociale la Cluj, finanțat printr-un program cu fonduri norvegiene

Asociația Prima Dată Acasă (PDA) va demara un program finanțat de Active Citizen Fund Romania (ACFA) prin Granturi SEE în cadrul căruia vor fi construite locuințe sociale în zona Clujului.
Cartierul de case sociale a demarat ]n comuna clujeană Jucu | Foto: PDA

Asociația Prima Dată Acasă (PDA) a demarat un program finanțat de Active Citizen Fund Romania (ACFR) prin granturi SEE în cadrul căruia sunt construite locuințe sociale în zona Clujului.

Programul PDA se numește Consolidare Online a Resurselor prin Engagement (CORE). “Pe una dintre cele mai scumpe piețe imobiliare din România, șansele unei familii cu venituri mici de a avea propria casă sunt utopice. Suntem singura asociație din Cluj ce implementează constant un program de construcții sociale ce îi va ajuta pe cei care vor să aibă, pentru prima oară în viață, un cămin propriu”, conform PDA.

Scopul proiectului este să dezvolte o platformă unică de strângere de fonduri pentru construcția de locuințe accesibile, pentru a crește veniturile dedicate acestei misiuni, dar și un atelier meșteșugăresc, care să facă munca de construcție mai eficientă și să scadă costurile.

CORE urmărește să ajute beneficiarii proiectelor organizației, creând o platformă online care să facă întreg procesul de donație mult mai rapid și transparent. Donatorii vor putea urmări cum sunt utilizate fondurile încredințate, care este statusul lucrărilor și se vor putea înscrie ca voluntari în cazul în care doresc să crească implicarea lor în ajutorarea familiilor.

Toate construcțiile sociale realizate de PDA sunt realizate prin munca voluntară a familiilor, dar și cu ajutorul altor voluntari din comunitate. Fondurile strânse sunt alocate pentru materiale, lucrări de infrastructură sau autorizații.

Lucrează la șase locuințe duplex

Asociația va deschide și un atelier situat pe actualul șantier din comuna Jucu, unde sunt în construcție șase locuințe în trei clădiri tip duplex. În atelier se vor putea derula permanent activități de prelucrare a lemnului pentru reducerea costurilor și posibilitatea de a deservi mai multe familii cu aceleași resurse.

„Zi de zi, întâlnim familii în care părinții lucrează de o viață și ar face orice pentru copiii lor, însă care nu pot prin forțe proprii să își construiască, închirieze sau cumpere o locuință cât de cât decentă, din cauza veniturilor «de minimă supraviețuire» pe care le obțin prin muncă. Această finanțare vine la momentul potrivit pentru a ne ajuta, pe de o parte, să mobilizăm mai multe resurse, inclusiv donații și voluntari, iar pe de altă parte pentru a lucra mai eficient și a scădea costurile într-o perioadă în care toate costurile în construcții s-au dublat sau chiar triplat”, a spus Andrei Aroneț, directorul de programe al PDA.

Costul subvenționat, returnat în 20 de ani

Strategia este ca platforma online, atelierul meșteșugăresc și programul de construcție nonprofit să se susțină reciproc. De-a lungul existenței sale PDA a construit șapte comunități de locuire socială. Asociația construiește în regim nonprofit: familiile-partener returnează costul subvenționat al caselor timp de 20 de ani, în rate fără profit, dobânzi sau comisioane. Banii sunt transferați pentru construcția altor locuințe.

PDA a derulat și proiecte de renovări și reabilitări prin care a îmbunătățit calitatea vieții pentru sute de familii, și la proiecte de renovare a unor școli și a cabinetelor medicale din mediul rural, cu 10.000 de beneficiari în ultimii doi ani. Granturile SEE sunt donate de Islanda, Liechtenstein, Norvegia pentru a reduce disparitățile economice și sociale în 15 state din Europa. ACFR beneficiază de o alocare de 46 de milioane de euro pentru consolidarea societății civile și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Se inaugurează Centura Satu Mare

Articolul următor
Din 11 iulie, UMB, unul dintre cei mai importanți antreprenori generali de pe proiectele majore de infrastructură rutieră, nu își va mai chema oamenii la muncă pe aceste șantiere

UMB a oprit lucrările pe Autostrada Transilvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share