Eurostat a publicat raportul din 2022 privind progresele înregistrate în direcția Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă în Uniunea Europeană. Potrivit Departamentului de Dezvoltare Durabilă, în România cele mai mari progrese sunt în direcția îndeplinirii obiectivelor de reducere a sărăciei și a excluziunii sociale.
Raportul Eurostat arată că, în ultimii 5 ani, UE a continuat să înregistreze cele mai mari progrese în direcția promovării păcii și a securității personale pe teritoriul ei, a îmbunătățirii accesului la justiție, precum și a încrederii în instituții (Obiectivul 16). De asemenea, comunitatea europeană a înregistrat progrese semnificative în direcția îndeplinirii obiectivelor de reducere a sărăciei și a excluziunii sociale, precum și în ceea ce privește economia și piața forței de muncă și inovarea și infrastructura.
Totodată, statisticienii europeni au constatat că UE a înregistrat progrese moderate în direcția îndeplinirii obiectivelor în domeniile sănătate și bunăstare (ODD 3), viață subacvatică (ODD 14), egalitate de gen (ODD 5), orașe și comunități durabile (ODD 11), reducerea inegalităților (ODD 10), consum și producție responsabile (ODD 12), educație de calitate (ODD 4), acțiuni climatice (ODD 13) și zero foamete (ODD 2); precum și că a înregistrat o ușoară deviere de la calea către îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru viața terestră (ODD 15), ceea ce indică faptul că ecosistemele și biodiversitatea au rămas sub presiunea activităților umane.
Dezvoltarea Durabilă în România: Care este situația?
În contextul raportului Eurostat, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă de la București, din cadrul Guvernului României, a amintit că România are un nou set de indicatori de dezvoltare durabilă și un agregator de date statistice multi-disciplinare naționale și europene cu acces public – aici.
„Referitor la statusul atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă, România prezintă cele mai mari progrese în direcția îndeplinirii obiectivelor de reducere a sărăciei și a excluziunii sociale (ODD 1) și de asigurare a disponibilității și managementul durabil al apei, respectiv sanitație pentru toți (ODD6). Sunt prezente, de asemenea, și progrese moderate în direcția îndeplinirii obiectivelor în:
- îmbunătățirea nutriției și promovarea unei agriculturi durabile (ODD2);
- asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor (ODD3);
- realizarea egalităţii de gen şi împuternicirea tuturor femeilor şi a fetelor (ODD5);
- promovarea unei creşteri economice susţinute şi asigurarea de locuri de muncă decente pentru toţi (ODD8);
- construirea unor infrastructuri rezistente, promovarea industrializării durabile şi încurajarea inovaţiei (ODD9);
- conservarea şi utilizarea durabilă a mărilor şi resurselor marine pentru o dezvoltare durabilă (ODD14);
- promovarea unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă (ODD16);
- sporirea coerenței politicilor pentru dezvoltare durabilă (ODD17)”, au transmis reprezentanții Departamentului.