Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Strategia de amenajare a Sălajului, stabilită de universitari din Cluj și București

Universitățile Babeș Bolyai (UBB) Cluj și de Arhitectură și Urbanism (UAB) București întocmesc studiul pentru Planul de Amenajare a Teritoriului Județean (PATJ) Sălaj.
Specialiștii di marile universități ale României pun umărul la dezvoltarea județului Sălaj

Universitățile Babeș Bolyai (UBB) Cluj și de Arhitectură și Urbanism (UAB) București întocmesc studiul pentru Planul de Amenajare a Teritoriului Județean (PATJ) Sălaj.

Palatul Județean din Zalău a găzduit o întâlnire de lucru privind stadiul elaborării PATJ Sălaj. Amenajarea teritoriului presupune o coordonare și integrare a activităţilor economice, sociale, culturale şi ecologice.

“PATJ reprezintă o radiografie, un tablou general al județului Sălaj care ne oferă o viziune asupra ceea ce trebuie să fie dezvoltarea durabilă și integrată a Țării Silvaniei. Dezbaterea a fost benefică, premergătoare etapei de aprobare a PATJ.

Aceste studii, elaborate cu ajutorul specialiștilor din diverse domenii, nu trebuie să rămână doar niște simple acte, puse într-un sertar. Ele trebuie aplicate la nivelul fiecărei administrații.

Scopul nostru comun este dezvoltarea armonioasă a tuturor comunităților prin coeziune economică, socială și teritorială”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean (CJ) Sălaj.

Consorțiu de urbaniști, geografi, ingineri și sociologi

Ținta instituției este obţinerea unui cadru natural şi construit armonios în Sălaj, menit să satisfacă nevoile şi să răspundă valorilor unei comunităţi. Prevederile PATJ devin obligatorii pentru celelalte planuri de amenajare a teritoriului și de urbanism care sunt elaborate ulterior de către unitățile teritorial-administrative.

Studiul pentru PATJ este întocmit de un consorțiu format din urbaniști, arhitecți, geografi, ingineri, sociologi și specialiști din cadrul UAB Ion Mincu și UBB Cluj, cu sprijinul Direcției arhitect șef a CJ Sălaj.

Principalele direcții strategice de acţiune pentru județ

  • Evaluarea riguroasă a potenţialului natural al judeţului
  • Evaluarea obiectivă, cantitativă și calitativă, a resurselor umane de care dispune judeţul
  • Modernizarea, diversificarea şi extinderea infrastructurii de acces, în vederea unei conectivităţi rapide şi facile
  • Dezvoltarea prioritară a acelor ramuri economice pentru care judeţul are disponibilităţi multiple: agricultură, turism, servicii
  • Afirmarea unui mediu antreprenorial optim pentru afaceri, atractiv pentru investiţii şi investitori
  • Conservarea şi promovarea în acelaşi timp a identităţii teritoriale prin punerea în valoare a zestrei etnografice şi multiculturalismului
  • Pornind de la specificităţile de ordin istoric, social şi cultural, se vor identifica elemente cu funcţie de marcă locală (brand), având ca menire creşterea indicelui de competitivitate al judeţului

Sursa: PATJ

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Nova Power ridică două noi centrale pe gaz

Articolul următor
FAN Courier estimează că va încheia anul cu afaceri de 225 milioane euro, în creștere cu 10% față de 2021, pe fondul unui an plin de provocări și incertitudini. 

FAN Courier a obținut certificarea TAPA pentru hub-ul său regional de la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share