Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Tehnologia ADAMA și rezultatele sale în lotul demonstrativ de la Seuca

În cadrul evenimentului de la Seuca, organizat de Dafcochim, fermierii au fost invitați să descopere rezultatele aplicării tehnologiei ADAMA asupra lotului demonstrativ de grâu.

Protecția culturii de cereale a debutat cu erbicidarea în toamnă cu produsul Trinity pentru eliminarea concurenței buruienilor din primele faze de dezvoltare. Aplicarea erbicidării în toamnă are ca avantaj suprimarea mult mai eficientă a buruienilor, acestea găsindu-se în stadii foarte tinere de dezvoltare (cotiledoane până la trei frunze dezvoltate).

Sensibilitatea buruienilor în primele stadii este dată de lipsa mecanismelor de apărare ce nu sunt încă bine dezvoltate la o plantă în curs de răsărire.

Primele sisteme defensive pot fi puse în funcțiune încă de la apariția primelor 3 frunze, cum ar fi: unghiuri ascuțite pentru facilitarea scurgerii produselor, pubescența la nivelul organelor aeriene și un sistem metabolic dezvoltat ce poate neutraliza efectele erbicide.

Datorită fenomenului de selecție naturală, plantele spontane sunt mult mai adaptate în acapararea unei cantități ridicate de apă și elemente nutritive (precum îngrășămintele complexe aplicate la semănat), acest fenomen fiind accentuat în special de monocultură și de rotațiile scurte dintre plantele de cultură.

Deși protocolul de tratament prevedea și o erbicidare de primăvară, aceasta nu a mai fost necesară, erbicidul Trinity păstrând cultura curată de buruieni.

Un efect secundar pozitiv rezultat din eliminarea timpurie a buruienilor a fost limitarea dezvoltării agenților patogeni și a dăunătorilor care iernează în resturile vegetale, grâul neprezentând semne de atac sau infecție în timpul verificărilor.

Cu toate acestea s-a efectuat un tratament preventiv fungicid cu Phoenix și Leander. Combinația respectivă a fost aleasă datorită proprietăților de stopare a rezistențelor, ce au început să apară și în România.

Phoenix este singurul fungicid de pe piață ce acționează prin trei moduri diferite de acțiune la nivelul ciupercii patogene:

  • Inhibitor de germinație a sporilor
  • Întrerupe diviziunea celulară
  • Sistează producția de energie în mitocondrie

După apariția frunzei stindard s-a aplicat și fungicidul Custodia pentru protecția etajului superior al frunzelor. Tratamentul din T2 nu trebuie ignorat, deoarece ultima frunză ajunge să producă 75% din nutrienții necesari perioadei generative de formare a organelor florale și umplere a boabelor.

Prezența bolilor pe aceasta sau pe spicul în dezvoltare are efect direct asupra producțiilor și duce la degradarea acestora cantitativ și calitativ. Din cauza factorilor de mediu la înflorit (apariția anterelor) s-a decis continuarea tratamentelor cu Poleposition, fungicid specific pentru combaterea și prevenția fuzariozei și insecticidul Mavrik pentru controlul afidelor.

O atenție deosebită trebuie acordată protecției împotriva fuzariozei (Gibberella zeae sin. Fusarium graminearum) din cauza efectului direct asupra boabelor, șistăvirea acestora și introducerea micotoxinelor ce le face inadecvate pentru consum (animale și om). Micotoxinele produse de ciupercă reprezintă modalitatea prin care aceasta dezactivează mecanismele de apărare ale plantei gazdă sau se apără împotriva altor microorganisme.

Deoxinivalenolul sau DON produs de fuzarioză este cunoscut sub denumirea de vomitoxină din cauza efectelor de deteriorare ale sistemului digestiv. Pentru controlul insectelor specifice spicului (afide, tripși și ploșnițe) a fost aplicat în schema de tratament insecticidul Mavrik. Afidele pun în pericol cultura prin consumul de sevă din frunzele, vârfurile de creștere sau inflorescențele unde înțeapă și introduc salivă pentru a facilita circulația în zona respectivă. În urma atacului are loc o debilitare a plantei, marcată prin răsuciri ale organelor și duce la deprecieri ale calității recoltei, infectarea cu viroze, sterilitate, șistăvire și denaturarea proprietăților semințelor. Pe lângă efectele insecticide, Mavrik are o independență ridicată față de temperatură, fiind eficient până la 26-27°C (situație în care dăunătorii sunt mult mai activi în cultură) și nu este condiționat de umiditate sau la spălarea de către ploi, oferind precizie în aplicare și protecție de lungă durată.

Fermierii știu că ADAMA răstoarnă miturile agricole! Hai să discutăm și să vedem ce putem face pentru cultura ta!

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Despre asta este Iconic Garden, un concept fresh din Iulius Parc Cluj.

Iconic Garden, o nouă grădină urbană la Iulius Mall Cluj

Articolul următor

Termoline investește 15,7 milioane de euro în Parcul Industrial Eurobusiness III din Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share