Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Termoline investește 15,7 milioane de euro în Parcul Industrial Eurobusiness III din Oradea

Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) SA, în calitate de administrator al parcurilor industriale din Municipiul Oradea și din județul Bihor, a atribuit o parcelă în suprafață de 13.567 mp pe baza depunerii unei Scrisori de Intenție și a parcurgerii procedurii de negociere directă desfășurată în luna iunie 2022 pentru Parcul Industrial Eurobusiness III cu societatea Termoline SRL.

Contractul privind investiția s-a semnat vineri, 22.07.2022, de către reprezentanții ADLO SA și administratorul Societății Termoline SRL. pentru realizarea unei unități de producție în suprafată de aproximativ 3.600 mp.

Valoarea investiției initiala asumată este de 15,7 milioane euro, urmând a crea 8 locuri de muncă.

Proiect inovativ

Proiectul constă în cercetarea în vederea producerii și introducerii pe piață a unui sistem inovativ de recuperare a energiei din apa uzată termic și structuri geoenergetice – cu colectoare geotermale si pompe de căldură hibride conectat la un sistem de panouri fotovoltaice si SSHE (Sistem de Stocare Hibrida a Energiei) întregul sistem astfel format devine apropape independent energetic. Acesta este format din echipamente inovative de producere a energiei termice din surse regenerabile (de exemplu apă geotermală), dar și din apa utilizată la încălzire sau în anumite procese tehnologice care, în urma acestor procese, devine o apa uzată termic ce are temperaturi scăzute ce nu mai poate fi utilizată în mod direct la încălzire și în mod curent este deversată. Cu sistemul inovativ de recuperare a energiei se poate obține energie termică din aceasta apă deversată, sub forma de agent termic, utilizat pentru încălzire la temperaturile solicitate de instalațiile de încălzire interioare.

Acest proiect impune dezvoltarea unor produse software pentru managementul pompelor de căldură hibride, pentru distribuția de energie electrică în sistemul de stocare, BEMS (Building Energy Management System). Aceste produse vor fi implementate în producție, contribuind la standardul de clădire definit de companie ”smartGreen” care îmbină partea de energie regenerabilă cu conceptul de sistem inteligent de clădire

Produsul inovativ propus în proiect este scalabil, de la o clădire ”smartGreen” la un cartier, ajungând la nivel de city-scale. Scalarea pornește de la faptul că clădirile multienergetice sunt sisteme în care electricitatea, căldura, răcirea, combustibilii, transportul, interacționează în mod optim între ele la diferite niveluri pentru a crește performanța tehnică, economică și de mediu față de sistemele energetice clasice. Într-o clădire, energia electrică, rețelele de încălzire/răcire, interacționează prin intermediul diferitelor tehnologii, cum ar fi PV, pompele de căldură, vehiculele electrice, care pot fi coordonate în mod optim în diverse scopuri.

Clădirile pot interacționa și la nivel de cartier, de exemplu, în cadrul unor sisteme energetice de cartier tipice pentru a furniza servicii de flexibilitate utile diverselor rețele energetice, sporind în același timp propriile venituri. În acest sens, conceptul de clădire multienergetică este intrinsec legat de cel de clădire inteligentă. În acest fel contribuie la componenta de eficiență energetică în cadrul definit de smart city.

Proiectul se va realiza din fonduri nerambursabile, fiind depus si aprobat pe Axa ADR NV ”Sprijin la nivelul regiunii de dezvoltare Nord-Vest pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniul specializare inteligentă”.

Aceasta investiție demonstrează faptul că tot mai multe companii locale au capacitatea de a se adapta la tendințele pieței și vin cu soluții inovatoare.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Tehnologia ADAMA și rezultatele sale în lotul demonstrativ de la Seuca

Articolul următor
Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțar emiterea ordinului de începere a lucrărilor pe tronsonul Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania (A3).

Încep lucrările la autostrada spre Poarta Sălajului. Costă 162 de milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share