Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Zona Metropolitană Cluj, finanțată de Banca Mondială

Ovidiu Cîmpeanu și Adrian Răulea au fost numiți în aceste funcții din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE). Cîmpeanu și Răulea se vor pune în slujba ministrului Marcel Boloș. Primul îndeplinea funcția de director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, iar al doilea, cea de director de programe al Zonei Metropolitane Cluj (ZMC), asociere inițiată de PCN. În MIPE mai activează un secretar de stat din Cluj: Csilla Hegedus, președinte al Fundației Transilvania Trust, care administrează Castelul Banffy din Bonțida.
Adrian Răulea, la ultimul său interviu despre zonele urbane funcționale în calitate de director de programe al ZMC

Zona Metropolitană Cluj (ZMC) va beneficia de bani europeni pentru tranziția verde și dezvoltarea sustenabilă.

ZMC se numără printre cele 12 Zone Urbane Funcționale (ZUF) selectate pentru a beneficia de asistență din partea Comisiei Europene (CE) și a Băncii Mondiale (BM), în vederea întăririi capacității de a planifica și finanța investiții necesare pentru tranziția verde și dezvoltarea sustenabilă. Cele 12 ZUF au fost selectate din 50 de candidate din opt state ale UE.

Scopul proiectului este de a îmbunătăți mecanismele de cooperare între unitățile administrativ-teritoriale care formează o ZUF. Printre ZUF selectate să ia parte în acest proiect se numără Zona Metropolitană Brno (Cehia), Aglomerația Urbană Zagreb (Croația), Atena de Vest (Grecia), Zona Lacului Balaton (Ungaria) sau Metropola Cracoviei (Polonia).

Patru zone selectate din Transilvania și Banat

Din România mai participă în proiect conurbația Valea Jiului, Zona Funcțională Caraș-Timiș, Zona Metropolitană Oradea și Zona Funcțională Ialomița de Vest. O zonă urbană funcțională este formată dintr-un oraș și zona sa de navetă. CE și BM au lansat proiectul pilot “Zonele funcționale în UE”, vizând depășirea granițelor administrative pentru o tranziție ecologică și o dezvoltare durabilă.

Acesta urmărește să consolideze capacitatea participanților de a planifica și finanța investiții și servicii dincolo de granițele jurisdicționale pentru o tranziție ecologică și o dezvoltare durabilă. Grupul selectat pentru finanțare conține atât zone funcționale mai mature, cât și zone funcționale incipiente, precum și zone funcționale urbane și nonurbane.

Ele au fost selectate dintr-un grup de 50 de zone funcționale din opt state membre care au solicitat să facă parte din proiect. Aceste ZUF vor beneficia de sprijin tehnic pentru a elabora și a pune în aplicare un plan de acțiune pentru a aborda principalele lor provocări în materie de dezvoltare.

Proiectul va promova schimbul de cunoștințe și va disemina soluțiile viabile către alte domenii funcționale interesate din UE. Acesta pornește de la înțelegerea faptului că dezvoltarea rareori urmează granițele administrative și, în cele mai multe cazuri, eforturile de dezvoltare necesită cooperare interjurisdicțională.

Serviciile publice, organizate pentru mai multe administrații locale

“În viața noastră de zi cu zi, facem naveta între localități, deoarece adesea locuim în altă parte decât locul de muncă. Folosim servicii publice care sunt frecvent organizate pentru mai multe administrații locale. Orașele și teritoriile din UE caută abordări noi și inovatoare pentru a realiza o tranziție echitabilă, ecologică și digitală, având în același timp resurse financiare limitate.

Domeniile funcționale bine coordonate pot ajuta în toate acestea, deoarece pot obține o productivitate mai mare, pot asigura o utilizare mai eficientă a resurselor și un acces mai bun la servicii publice de calitate”, consideră inițiatorii programului.

Politica de coeziune a UE promovează abordările pe domenii funcționale, în special prin noul său obiectiv, “Europa mai aproape de cetățeni”, și prin instrumente oferite pentru dezvoltarea teritorială integrată, inclusiv dezvoltarea urbană durabilă și sprijinirea zonelor defavorizate.

Prin proiect, CE încurajează statele membre să se concentreze pe zonele funcționale în programele lor, pentru a răspunde nevoilor și potențialelor teritorii care pot să nu fie definite de o graniță administrativă clară.

Directorul de programe al ZMC, promovat la minister

Clujenii Adrian Răulea și Ovidiu Cîmpeanu au fost numiți recent secretari de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Ei se vor pune în slujba ministrului Marcel Boloș. Primul îndeplinea funcția de director de programe al ZMC, iar cel de-al doilea era director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Răulea a mai fost consultant extern pentru BM şi subcontractor pentru Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Ultima dată ocupa funcţia de director de programe la ZMC,  responsabil de crearea unui cadru de guvernanţă şi de identificarea oportunităţilor de finanţare pentru proiectele relevante de dezvoltare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
FAN Courier estimează că va încheia anul cu afaceri de 225 milioane euro, în creștere cu 10% față de 2021, pe fondul unui an plin de provocări și incertitudini. 

FAN Courier a obținut certificarea TAPA pentru hub-ul său regional de la Cluj

Articolul următor

O singură ofertă pentru extinderea ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share