Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sătenii din Bistrița, producători de energie. Panourile solare fac cu ochiul localnicilor

Instalația fotovoltaică amplasată pe acoperiș de către consilierul bistrițean | Foto: Zaharie Rus

Un proaspăt producător de energie electrică de la soare a creat un adevărat trend în mai multe sate din Bistrița-Năsăud.

Zaharie Rus, un bărbat din comuna Lunca Ilvei, a ajuns din consumator producător de energie, iar localnicii îi preiau exemplul, conform Bistrițeanul. Rus, consilier local și responsabil de revizie și întreținere instalații electrice la CFR, nu a plătit niciun leu furnizorului de electricitate preț de cinci luni.

Ulterior, Electrica îi datora 267 de lei, sumă care se va mări în următoarele luni, dacă soarele va străluci în zonă. Rus a profitat de programul Casa Verde, care presupune sprijin guvernamental pentru montarea de panouri fotovoltaice. Statul i-a dat 20.000 de lei pentru un kit de 21 de panouri solare de 6 KW.

„Mi-am făcut cerere de înscriere pentru subvenție la începutul lui 2019. Partea de confirmare și validare a finanțării a venit după un an și ceva. Contribuția proprie a fost de 10.000 de lei și încă 2.000 de lei cheltuieli cu furnizorul de electricitate, plus alte lucrări pentru ca instalația să fie în parametri”, spune Rus.

“Produc curent de n-am ce să fac cu el!”

El a împânzit un foișor cu panourile fotovoltaice, care îi susțin tot consumul lunar de energie. Surplusul merge în rețeaua națională, iar Rus primește bani pentru ce dă înapoi furnizorului de electricitate.

„Am un consum mediu de 200-250 KW pe lună, panourile produc 35-40 KW/zi. Am curent de n-am ce face cu el. În noiembrie, panourile au făcut 158 KW, în ianuarie, 139 KW, în martie, 703 KW, iar în mai, 910 KW. Nu mă așteptam să primesc bani în lunile de iarnă, ci să dau”, explică întreprinzătorul.

Văzând facturile cu minus, mai mulți apropiați i-au cerut să îi ajute să își facă documentația pentru a intra în program. Până acum 11-12 persoane din Ilva Mare și Lunca Ilvei au apelat la Rus. Dintre ele opt au fost eligibile.

„Acum că au văzut factura mea cu minus, lumea e mult mai interesată, Din cauza costurilor cu electricitatea”, spune Rus. Statul acordă acest ajutor pe principiul primul venit primul servit. Solicitanții trebuie să fie persoane fizice și să nu aibă datorii la stat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania clujeană AROBS Transilvania Software a primit premiul de furnizor al anului 2021 pentru serviciile de inginerie oferite grupului german Continental.

AROBS devine furnizorul anului de servicii de inginerie pentru Continental

Articolul următor

Expoziție cu cele mai reușite proiecte studențești dedicată Campusului UO

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share