Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Magic Milk. De la vase de croazieră, la lapte de măgăriță

Antreprenoarea clujeană Ileana Berci a înființat, în comuna Cojocna, o fermă de măgărițe cu 152 de animale.

Ferma Magic Milk va ajunge anul acesta la 200 de capete, susține fermiera, conform Radio Cluj. “Am lucrat pe vase de croazieră până în 2017 şi am ratat mai multe ierni pe care le-aş fi putut petrece în România. Alimentaţia mea pe vapor a fost destul de precară. După acestea, sistemul meu imunitar a fost “sub nivelul mării”.

Când m-am întors acasă, eram răcită din 2 în 2 săptămâni. Dacă te duci la doctor, vei primi un pumn de medicamente de la care să te faci bine, dar tratează efectul, nu cauza. Atunci mi-am zis să caut ceva care să mă facă bine, dar fără efecte secundare care să-mi afecteze organismul. Aşa am descoperit laptele de măgăriţă”, relatează fermiera.

  

Aceasta are un frate la Răteşti (județul Satu Mare), cu foarte mult teren, 100 ha. El deținea vaci, dar sora sa a propus ca familia să aibă şi măgăriţe. Prima dată a achiziționat 9 măgărițe de la Bonţida, apoi din Aghireş, Argeş, Bacău, Arad. Între timp ele s-au mai înmulţit, însă lent pentru că sarcina durează 12-14 luni. Ținta familiei, pentru acest an, este să dețină 200 de astfel de animale.

“Laptele e colectat deocamdată manual. 152 e totalul, dar cu lapte avem constant cam 50. Măgăriţele nu dau lapte seara şi dimineaţa, ca vacile: produc lapte doar pentru puii lor. Ca să le mulgem, separăm puii două ore, timp în care le dăm altceva de mâncare. Asta după ce puiul are o lună, pentru că trebuie să fie destul de rezistent şi să mănânce şi altceva în afară de lapte. După două ore, măgăriţa reuşeşte să acumuleze 200-300 ml de lapte. Nu au loc să acumuleze mult, iar puiul suge din 5 în 5 minute. Le mulgem asistaţi de pui, altfel nu merge.

Facem parte din asociaţia ROA Cluj, avem întâlniri săptămânale cu clienţii, dar postăm şi într-un grup pe Facebook, de unde oamenii comandă. Evităm risipa alimentară: mulgem doar atâta lapte proaspăt cât se cere. Laptele de măgăriţă e foarte perisabil: are o valabilitate de maxim 7 zile, la 2-3 grade în frigider. De aceea nu ne facem stocuri, lucrăm doar cu lapte proaspăt. Laptele de măgăriţă e similar laptelui matern ca proprietăţi şi gust. Singura diferenţă e că laptele de măgăriţă are mai puţină grăsime, între 0,5-0,8% vara şi 1-1,2% iarna”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Marriott va construi un hotel la Arad pe locul fostului Hotel Parc

Articolul următor

Aparat ultramodern primit de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share