Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

FOTO-VIDEO: Tehnologii performante, la Ziua Grâului 2022 by Dafcochim AGRO

Peste 700 de fermieri din Transilvania au participat în 15 iunie, în incinta fermei Kodagro din Seuca (comuna Gănești) la o nouă ediție a Zilei Grâului, eveniment de tradiție în calendarul agribusiness național. Ziua Grâului a fost organizată de trio-ul Liviu Cojoc, Radu Fodor și Marinel Ștefan, prin compania Dafcochim Agro din Târgu Mureș, în parteneriat cu familia Kosa din localitatea Seuca.

Invitații la Ziua Grâului 2022 au avut posibilitatea de a face cunoștință cu produsele și tehnologiile utilizate de companii și instituții cu renume național și mondial în protecția plantelor cum ar fi Adama, Azomureș, BASF, Bayer, Belchim, Biocrop, Ciproma, Corteva Agriscience, Donau Saat, FMC, Holland Farming, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, KWS, Lidea, Limagrain, Marton Genetics, Nufarm, Probstdorfer Saatzucht, Saaten Union, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, Summit Agro, Syngenta, Timac Agro și UPL, la care se adaugă standurile Appia Drone, Aliat, BMW, IPSO, Mewi, companii partenere ale evenimentului.

”Vreau să le transmit fermierilor, clienți fideli ai Dafcochim Agro, că vom fi mereu alături de ei și vom folosi bunele noastre parteneriate cu marii producători de inputuri pentru agricultură din lume, astfel încât toate acestea – semințe, îngrășăminte și produse de protecția plantelor – să ajungă în fermele lor în cel mai scurt timp și la prețuri competitive”, a transmis Liviu Cojoc, președinte Dafcochim Group.

Inputuri și genetică de ultimă generație

Ca de fiecare dată în ultimele ediții, rolul de amfitrion i-a revenit inginerului Gheorghe Boțoman, consilier tehnic în cadrul Dafcochim Agro, nume cunoscut și apreciat în domeniul protecției plantelor din România.

”Mă bucur foarte mult că suntem astăzi împreună, într-o zi minunată de vară și în numele colegilor de la Dafcochim Agro, în numele conducerii Dafcochim Agro și a echipei tehnice vă mulțumim mult pentru că ați răspuns cu ”Da” la această provocare de a vorbi în fața lanurilor de grâu. Dumneavoastră puteți afla cele mai performante tehnologii de cultură pentru cereale existente la ora actuală în România, puteți să discutați față în față cu principalii furnizori de inputuri și creatori de genetică de ultimă generație din lume pentru că acest regal tehnic care se întâmplă astăzi la Seuca, în județul Mureș, la ferma Kodagro, la gazdele noastre, familia Kosa care, împreună cu Dafcochim, a creat acest minunat loc, este un prilej, o oportunitate extraordinară de a vă îmbogăți cunoștințele legate de protecția plantelor și de cultura cerealelor”, a afirmat ing. Gheorghe Boțoman.

Totodată, ing. Gheorghe Boțoman a transmis un mesaj special participanților la Ziua Grâului 2022: ”Noi, Dafcochim, împreună cu furnizorii de inputuri, dorim să aveți la dispoziție cele mai performante produse de protecție a plantelor, semințe și genetică. Să știți că la Târgu Mureș aceste produse ajung la prima mână.”

 

Kodagro, fermă model în Transilvania

Un ”Bun venit” călduros a transmis și Kosa Gyula, partener Dafcochim în cadrul societății Kodagro, care a prezentat informații despre fermă, dar și despre tehnologia folosită în loturile experimentale de la Seuca.

”Suntem în localitatea Seuca, la ferma Kodagro, o exploatație agricolă cu o suprafață de aproape 1.300 de hectare, cu o structură de culturi foarte bine cunoscută, fiind generală în județul Mureș, cereale, plante leguminoase. Am avut și plante tehnice. Cu tot regretul, sfecla de zahăr a dispărut, dar poate se va face ceva să revină. Ceea ce ați văzut dumneavoastră pe platformă este o colecție de soiuri de grâu care, cu ajutorul colaboratorilor și al lui Dumnezeu, am reușit să o organizăm”, a spus cunoscutul fermier din Seuca.

”A fost un premergător porumb boabe recoltat relativ târziu, terenul a fost arat ca să putem încorpora producția, cantitatea de vegetație care a rezultat în urma recoltării porumbului. Trebuie să subliniez că producția de porumb a fost în jur de 10.000 de kilograme per hectar care asigura o cantitate extraordinar de mare de vegetație. Din acest motiv a trebuit să îl arăm, nu este o lucrare pe care o apreciem în perioada de toamnă, poate că se vede și pe cultură că un pic cultura de grâu în timpul iernii și în timpul primăverii a suferit. Nivelul pluviometric al zonei noastre nu este așa de secetos ca sudul, dar, din păcate, și noi putem să spune că în acest an au suferit toate culturile, nu doar cultura de grâu pe care ați văzut-o”, a adăugat Kosa Gyula, care a mai dezvăluit faptul că semănatul s-a executat în luna octombrie 2021, până în data de 25 octombrie 2021.

 

Marinel Ștefan, ”dirijorul” Dafcochim Agro

Un moment special l-a constituit mesajul lui Marinel Ștefan, director general al Dafcochim Agro, a cărui caracterizare, la fel de specială, a fost făcută de către ing. Georghe Boțoman: ”Orice orchestră apreciată are un dirijor. Orchestra Dafcochim Agro este dirijată de un dirijor modest, tenace, înțelept și cu bun simț.”

”Sper că vă simțiți bine alături de compania noastră, Dafcochim Agro”, s-a adresat invitaților Marinel Ștefan.

”Vă doresc să aveți un an bun, prețuri bune la cereale și o colaborare bună cu Dafcochim”, a mai afirmat directorul general al Dafcochim Agro.

 

Lege nouă pentru protecția plantelor

La Ziua Grâului 2022 de la Seuca a participat și Vasile Iosif, președintele Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România, prezentat de către ing. Gheorghe Boțoman ca fiind ”un prieten al fermierilor” și ”un protecționist adevărat.”

”La ora actuală, împreună cu Ministerul Agriculturii facem o nouă lege, modernă, de protecție a plantelor. De asemenea, Programul SCAPA îl finanțăm cu aproximativ 800.000 de euro din banii asociației pentru a recupera ambalajele pe care dumneavoastră trebuie să le plătiți de trei ori. Programul de protejare a apelor este extrem de important pentru că trebuie să protejăm mediul pentru copiii copiilor noștri. Astăzi la nivel global piața de protecție a plantelor se ridică undeva la 59 miliarde de dolari. Se estimează că în 2028 va ajunge la circa 81 de miliarde de dolari”, a punctat Vasile Iosif.

”Protecția plantelor este importantă la fel ca și medicamentele pentru noi, oamenii. Trebuie să educăm consumatorii pentru că la ora actuală Uniunea Europeană mai folosește în jur de 300 de substanțe active, din această cauză o să vedeți că prețurile vor fi în creștere la produsele fito-sanitare pentru că dispar produse pe bandă rulantă fără ca industria să aibă posibilitatea să pună ceva în loc și din această cauză asistăm la derogări peste derogări”, a adăugat Vasile Iosif, care a lansat fermierilor un mesaj pentru adaptabilitate ”la schimbările care vor veni” și un îndemn pentru vigilență vis a vis de noua politică europeană în ceea ce privește strategia ”De la fermă la consumator”.

Soluții optime pentru fermieri

Prezent la eveniment, Mihai Gheorghe, director comercial Bayer CropScience România și Republica Moldova, a afirmat că Ziua Grâului de la Seuca a devenit un eveniment reprezentativ pentru fermierii din zona centrală a României.

”Evenimentul de la Seuca devine unul dintre cele mai importante evenimente organizate pentru fermierii din zona de centru a României, un eveniment la care avem posibilitatea să prezentăm cele mai noi produse și soluții pe care companiile, și în speță Bayer, le oferă fermierilor. Evenimentul oferă posibilitatea de a avea o interacțiune directă cu fermierii, de a împărtăși opinii și, de asemenea, de a discuta despre nevoile pe care le au fermierii. A fost un eveniment de înaltă ținută”, a declarat Mihai Gheorghe.

”Compania Bayer, anul acesta, vine cu soluții noi pentru fermieri, pentru protecția plantelor și pentru hibrizii de rapiță și de asemenea toate acestea sunt incluse în prezent în programul Climate FieldView, care ne ajută să oferim soluții de agricultură de precizie fermierilor noștri, care ne pregătesc pentru a răspunde cerințelor din noua politică agricolă”, a completat directorul comercial al Bayer CropScience România și Republica Moldova.

Totodată, echipa Transilvania Business a intervievat și alți reprezentanți de top ai companiilor multinaționale prezente la Ziua Grâului 2022 de la Seuca, pe care îi veți regăsi în paginile care urmează.

Vizitarea loturilor și a standurilor companiilor și instituțiilor participante a fost urmată de o petrecere câmpenească foarte apreciată de către invitați, ”condimentată” cu bucate și băuturi diversificate și alese, cu un program artistic pentru toate gusturile și cu numeroase surprize, de la caricaturi și fotografii la minut la o mega-tombolă care a pus la bătaie premii foarte consistente.

Ioana MĂRGINEAN, Mălina MORARU, Ligia VORO, Alex TOTH & Alin ZAHARIE

FOTO: Ioana MĂRGINEAN, Mălina MORARU, Ligia VORO, Adrian MOVILĂ, Alex TOTH & Alin ZAHARIE

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fotbalistul Sepsi László investește, la Cluj, în V Floor Parquet - soluții de top pentru amenajări interioare

Articolul următor

Jumătate din profitul companiei Cupru Min va fi orientat către noi retehnologizări

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share