Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Șimleul va avea trei coridoare de mobilitate și parc de specializare inteligentă

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a verificat stadiul proiectelor pe bani UE din județul Sălaj, efectuând o vizită în orașul Șimleu Silvaniei.
Constructorii de la Erbașu i-au prezentat ministrului stadiul lucrărilor de modernizare a rețelei de apă-canal | Foto: MIPE

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a verificat stadiul proiectelor pe bani UE din județul Sălaj, efectuând o vizită în orașul Șimleu Silvaniei.

Boloș a vizitat mai multe obiective de investiții finanțate din fonduri europene din Șimleu, comunitate cu 17.000 de locuitori și un portofoliu de proiecte de 20 de milioane de euro. Printre acestea se numără trei coridoare de mobilitate urbană, extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare, reabilitarea și dotarea a două grădinițe și a unui liceu.

Alte proiecte sunt achiziția de vehicule nepoluante pentru transportul public, reabilitarea energetică a locuințelor prin ”Valul renovării” finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. “Acum un an, când primarul Cristian Lazăr își începea mandatul, am pornit de la zero discuția despre accesarea fondurilor europene pentru comunitatea din Șimleu.

Între timp, cel mai tânăr primar de oraș din România a reușit să crească un portofoliu de proiecte de care sunt mândru. Sunt convins că, în parteneriat cu CJ, vor prinde contur și alte proiecte importante, ca parcul de specializare inteligentă, o noutate a următoarei perioade de programare. Șimleul oferă un model de dezvoltare urbană căruia i se conturează o perspectivă serioasă prin intermediul fondurilor UE”, a transmis ministrul.

Lazăr: “Toate proiectele noastre sunt eligibile”

“Am primit vizita ministrului fondurilor europene și avem încă o confirmare oficială că suntem pe drumul cel bun. Suntem la un pas de a realiza principalele obiective pe care le-am definit și le-am inițiat în urmă cu un an.  Toate proiectele noastre sunt eligibile și vor fi finanțate.

2022 e anul proiectărilor iar 2023 va fi anul șantierelor. Și acum avem șantiere deschise, dar marile obiective le vom demara în perioada care vine. Suntem mobilizați cu toții: primărie, proiectanți, constructori. Sunt convins că avem de partea noastră oamenii, comunitatea, partenerii din Consiliul Județean (CJ)”, a spus edilul șimleuan.

98 de localități, prinse în extinderea rețelei de apă-canal

La vizita din Sălaj, Boloș a analizat împreună cu președintele CJ, Dinu Iancu Sălăjanu, și cu primarii comunităților din județ, stadiul proiectelor finanțate cu fonduri europene aflate în derulare și oportunitățile de accesare a fondurilor destinate autorităților locale prin măsurile adoptate recent de guvern.

Prin proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Cluj și Sălaj, de 2,3 miliarde de lei, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, 98 localități din județul vizitat vor beneficia de extinderea alimentării cu apă potabilă și de asigurarea colectării și epurării apelor uzate.

Prin schema de granturi destinate autorităților locale, va fi pus la dispoziție un buget de 500 de milioane de euro pentru producerea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu de energie al autorităților locale și pentru comercializare.

Aceasta va facilita gestionarea costurilor cu serviciile publice în domeniul educației, sănătății, inclusiv alimentarea cu energie termică a populației, iluminatul public sau transportul public de călători.

 

Sălajul țintește o absorbție mare

La evenimentul de la sediul CJ a luat parte și secretarul de stat în Ministerul Justiției, Bogdan Ilea. Au fost prezentate în detaliu oportunitățile de finanțare a proiectelor locale prin Programul Operațional Regional 2021-2027, respectiv prin PNRR, pentru Regiunea Nord-Vest.

“Fondurile structurale reprezintă o șansă extraordinară pentru dezvoltarea fiecărei comunități. Am convingerea că primarii din Sălaj vor fi pregătiți cu proiecte viabile, pentru a avea un grad de absorbţie cât mai mare și a folosi cât mai eficient acești bani nerambursabili”, a transmis Sălăjanu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Nouă comune timișene vor beneficia de cadastrarea gratuită a terenurilor

Articolul următor

Timișoara vrea să instaleze 21 de noi stații de alimentare a autovehiculelor electrice, în urma unei investiții de 4,7 milioane de lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share