Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Creșteri de prețuri în toate sectoarele economice

Ancheta de conjunctură realizată de Institul Național de Statistică (INS) arată pentru perioada iulie – septembrie o creștere a activității în comerțul cu amănuntul. Ancheta mai evidențiază o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare, construcții și servicii, precum și o creștere accentuată a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul.

INS avertizează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iulie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural +39%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +36%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna iulie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +10%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +52 %).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +21%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +20%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +18%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +51%).

Servicii

Conform estimărilor din luna iulie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +25%).

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.296 agenţi economici), construcţiilor (1.359), comerţului cu amănuntul (2.575) şi serviciilor (2.912). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Total
3
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior
Frasinul se apropie cu pași repezi de finalizarea unui proiect care va avea un impact major asupra județului

Frasinul se apropie de finalizarea Polivalentei din Bistrița

Articolul următor

#RoResiRetreats | Matematica Arbo Residence – lifestyle metropolitan in mijlocul naturii

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
3
Share