Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Consiliul Județean Arad caută proiecte pentru eficientizarea energetică

Consiliul Județean a contactat administrația locală a orașului Makó, din Ungaria, unde se implementează un sistem de valorificare a energiei geo-termale.

De asemenea, în parteneriat cu Universitatea Aurel Vlaicu” și cu primăria comunei Buteni, Consiliul Județean a depus un proiect din Fondul Norvegian pentru schimb de experiență cu o universități și administrații locale din Norvegia, pentru implementarea unor soluții de energie verde. Și nu în ultimul rând, mai multe companii din Arad au fost contactate pentru a ajuta echipa Consiliului Județean cu o posibilă soluție de viitor.

Luăm în calcul mai multe variante, dar deocamdată un singur lucru este cert – nu mai putem rămâne dependenți de sistemul național de furnizare a energiei electrice! Prețurile cresc galopant, fără nicio rațiune. Noi am sesizat deja de doi ani Consiliul Suprem de Apărare a Țării asupra acestor evoluții, dar ni s-a răspuns că nu este de competența sa. Or, clar, s-a produs un dezechilibru major care afectează activitatea tuturor instituțiilor, viața tuturor românilor, țara, în general. Ne gândim la soluții de panouri solare, la pompe geo-termale, la orice ne poate ajuta să fim independenți energetic. Am cerut și conducerii Spitalului Județean să gândească un sistem similar, pentru că și acolo facturile sunt devastatoare”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Energie verde

Acesta a precizat că există posibilitatea finanțării din fonduri europene a unor proiecte publice pe energie verde, iar Consiliul Județean Arad este interesat de aceste finanțări.

În paralel, Consiliul Județean a câștigat proiecte de eficientizare energetică pentru mai multe dintre clădirile sale. De exemplu, la Spitalul Municipal, unde Consiliul Județean renovează corpul principal de clădire, sau la noile Spitale de Oncologie sau Psihiatrie, unde soluțiile de eficientizare energetică au fost incluse în proiectul tehnic. Se mai muncește pentru proiectul de renovare energetică a clădirii Bibliotecii Județene A.D. Xenopol și a Complexului Muzeal Arad (clădirea de pe str. Horia). Proiectele se vor depune pentru finanțare prin PNRR etapa 2, sau pe fondurile de la Administrația Fondului de Mediu (AFM).

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Parcul Industrial Eurobusiness I Oradea va fi extins cu peste 94.000 mp

Articolul următor

Praznicul de Pită Nouă la Pecica

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share