Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Gheorghe Seculici, președintele CCIA Arad – pledoarie pentru investitorii locali

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Arad propune trei soluții pentru sprijinirea investițiilor românești. Ele este de părere că se poate face și în industrie ceea ce s-a reușit în agricultură.

Ultimele evoluții din Europa ne demonstrează, încă o dată, cât de fragile sunt economiile care se bazează în cea mai mare parte pe capitalul străini. Să nu fiu înțeles greșit, eu nu am o pledoarie împotriva companiilor multinaționale, care pentru România sunt un colac de salvare. Eu am o pledoarie pentru investitorii locali, care trebuie ajutați prin măsuri eficiente să reușească să prindă cheag și să performeze, exact așa cum se întâmplă și în țările occidentale. Nu cer să se fie favorizați la licitații, dar dintr-un exces de zel funcționăresc (că nu vreau să mă gândesc la alte interese) acum se stabilesc condiții pe care mulți dintre ei nu le pot îndeplini la licitațiile din orașele lor, din țara lor. Eu sunt un pro-european convins, însă asta nu înseamnă să nu lăsăm afacerile locale să trăiască și să mizăm doar pe investițiile externe. În România se realizează produse românești de mare tehnicitate, de valoare, care sunt mai căutate și mai apreciate în străinătate decât la ele acasă”, a declarat Gheorghe Seculici.

Soluții

Acesta propune și un set de soluții. Una dintre acestea este activarea în fiecare județ a Comisiilor Economice Consultative, care împreună cu Camerele de Comerț să fie informate despre licitațiile publice pentru lucrări și servicii, ca informațiile să ajungă și la firmele locale.

Gheorghe Seculici

Gheorghe Seculici mai propune o diversificare a atribuțiilor Camerelor de Comerț și o întărire a acestora, așa cum se întâmplă în occident, ceea ce ar fi în interesul mediului de afaceri și al economiei naționale.

Nu în ultimul rând, așa cum în agricultură au fost identificate mecanisme de sprijinire consistentă a producătorilor locali, și sistemul acela funcționează foarte bine, un model similar de sprijin trebuie transferat și asupra industriei românești, prin subvenționarea investițiilor locale”, spune președintele CCIA Arad.

Bun în lume, în România, nu

Gheorghe Seculici vine și cu exemple concrete de produse construite la Arad, exportate în toată lumea, dar care nu sunt bune în România.

Invit CFR și Ministerul Transporturilor să abandoneze politica de descurajare a industriei românești și să arunce o privire la fabricile de vagoane de la Arad.

Principala industrie pe care mizează Aradul este industria de vagoane călători și marfă. Vagoanele fabricate la Arad circulă pe cinci continente, dar deocamdată, din păcate, Căile Ferate Române nu exploatează suficient potențialul arădean. Aceeași observație este valabilă și pentru Metroul bucureștean, care a preferat o investiție spaniolă în locul unei investiții arădene de aceeași calitate, dar la un preț mult mai avantajos”, punctează Gheorghe Seculici.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Peste 270 de firme vor fi prezente la Agroalim Arad

Articolul următor

Oradea va găzdui SSIMA, eveniment medical unic în Europa de Est

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share