Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Punct Birou de Arhitectură a câștigat proiectarea Parcului Bună Ziua

Punct Birou de Arhitectură a tranșat disputa cu Bucureștiul și Ploieștiul pentru viitorul parc din Bună Ziua

Concursul de soluții pentru amenajarea Parcului Bună Ziua, din Cluj-Napoca, a ajuns la final, prin anunțarea rezultatelor jurizării, de la Centrul Casino.

Primele trei locuri au fost ocupate de Punct Birou de Arhitectură (PBA) Cluj, STARH – Arhitectura, Construcții, Design (SACD) București și Voicu & Ioniță Architects (VIA) Ploiești. În perioada 26-28 august a avut loc jurizarea proiectelor înscrise.

Competiția a fost lansată oficial în 17 iunie, fiind organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Transilvania a OAR. Autoritate contractantă este Primăria Cluj-Napoca. Obiectivul principal al concursului a fost selectarea celei mai bune soluții pentru amenajarea noului parc pentru contractarea serviciilor de proiectare de către municipalitate.

Un cartier cu puține spații verzi

Viitorul parc reprezintă una dintre cele mai importante piese-lipsă din rețeaua de spații verzi a orașului. Această zonă rezidențială dezvoltată după anii 2000 de-a lungul rețelei principale de transport (strada Bună Ziua) a lăsat foarte puțin spațiu pentru spațiile publice verzi.

Un important prim pas pentru ridicarea calității vieții în zonă s-a făcut în 2020, prin modernizarea infrastructurii de transport auto, velo și pietonal, a iluminatului stradal și prin primele inserții consistente de material vegetal.

Următoarea etapă necesară în dezvoltarea zonei este amenajarea parcului, un spațiu verde ce trebuie să îmbine o valoare peisagistică ridicată, accesul facil pentru toți locuitorii cartierului, satisfacerea funcțiunilor urbane de loisir și a celor de socializare. Aceste cerințe trebuie dublate cu cele ecologice, de o importanță cel puțin egală: punerea în valoare a pârâului Becaș.

„Proiectele puse în practică în urma concursurilor de soluții necesită analiză și timp în implementare mai lung, dar vor da calitate spațiului nostru urban. Șirul concursurilor de soluții nu se va opri aici. Vom continua și cu alte proiecte importante, modernizarea spațiilor publice fiind o prioritate pentru primărie.

Avem, printre obiective, proiecte care însumează 200 ha de spații verzi, în valoare de 100 de milioane de euro, bani din bugetul local, din bugetul național și din fonduri europene”, a declarat primarul Emil Boc.

Distincții acordate în concurs

  • Premiul I: contractul de proiectare de 2,3 milioane de lei, fără TVA
  • Premiul II: 75.000 de lei
  • Premiul III: 50.000 de lei

Proiectele câștigătoare, cu aprecierile juriului

  • Premiul I: PBA

Autori principali: Andrei Bacoșcă / Mădălina Doroftei / Ruxadra Grigoraș / Csaba Lazar / Mădălina Perju / Daniel Șerban

“Strategia de intervenție diferențiată asupra vegetației existente și selecția vegetației propuse susține și valorifică platoul și pajiștea centrală și creează culoare de vizibilitate gândite din perspectivă estetică și compozițională.

Tema permeabilității vizuale este susținută și prin poziția și caracterul construcțiilor propuse – retrase față de platoul principal, minim invazive, adaptate proporțiilor și formelor sitului. De altfel, din acest punct de vedere, proiectul câștigător se distinge față de celelalte propuneri.

Asemenea modului de abordare a vegetației existente și propuse, și în cazul circulațiilor, autorii propun diferențierea intervențiilor și intuiesc dezvoltarea zonei adiacente, mai ales urbanizarea dintre cele două cursuri de apă, oferind posibilitatea unor accesuri multiple.

Printr-o astfel de abordare, parcul devine un important centru de cartier, fragment dintr-un coridor ecologic la nivelul orașului, dar și un instrument urbanistic și peisajer de reparare și/sau de coagulare a unui țesut urban în formare”.

  • Premiul II: SACD

Autori principali: Florian Stanciu / Maria-Iulia Stanciu
Coautori: Roberta Frumușelu / Eduard Untaru / David Mihai / Nela Andrieș / Adelina Marin / Andrei Dobriță / Tudor Stănilă
Colaboratori arhitectură: Cosmin Gălățianu / Alexandru Beșliu / Octavian Bîrsan / Cosmin Valentin Georgescu

“Proiectul se remarcă prin creativitatea și originalitatea sa. Abordarea propune „grădina” ca instrument de mediere între parc și țesutul urban în dezvoltare, fundamentând conceptul pe fragilitatea locului și pe identificarea sitului ca „rest urban”.

Proiectul face trimitere la caracterul agricol pierdut al sitului și introduce, prin scara și prin rezolvările arhitecturale, un caracter domestic. În acest fel, soluția integrează în mod nuanțat diferitele scări ale sitului, de la ansamblu la detaliu, prin articularea și adaptarea lor la scara locului.

Prin recuperarea limitelor, întoarcerea cartierului către parc și rezolvarea sistematică a accesurilor ca locuri cu personalitate, parcul este tratat nu ca o zonă de tranzit, ci mai degrabă ca o succesiune de spații atractive, care ancorează permanent parcul în context.

La acest lucru contribuie semnificativ relația cu râul și accesibilizarea apei, permisă de amenajarea Becașului cu „grădini-ecluze” – infrastructuri tehnice transformate într-o serie de spații publice intime cu calități arhitecturale”.

  • Premiul III – VIA

Autori principali: VIA
Coautori: Narcisa Ioniță / Laura Tiron / Vlad Voicu

“Juriul a apreciat caracterul preponderent natural și abordarea neinvazivă în care elementele vegetale sunt structurate coerent și integrează discret gestiunea apelor pluviale, zonele de recreere și zonele de socializare.

Proiectul propune elemente simple și eficiente care stau la baza strategiei de conservare a biodiversității locale, parcul devenind astfel un nod important în rețeaua de coridoare ecologice a orașului. Biodiversitatea existentă este menținută și susținută din punct de vedere floristic și faunistic, devenind un suport educațional.

Modalitatea de integrare a funcțiunilor cerute prin temă este subtilă și nu deteriorează ambianța naturală sau vegetală a parcului: poieni multifuncționale, elemente de mobilier din lemn, piatră”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

S-a deschis târgul Agroalim Arad

Articolul următor

Femeile de afaceri din CONAF vor promova digitalizarea în Transilvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share