Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ambasadorul Israelului, în vizită la Oradea

Primarul Oradiei, Florin Birta, a primit, vineri – 9 septembrie 2022, vizita noului ambasador desemnat al Israelului în România, Reuven Azar.

Acesta a precizat, încă de la începutul întâlnirii, că există un potențial uriaș de colaborare între țara noastră și cea pe care o reprezintă ca demnitar, colaborare care se dorește și la nivelul municipiului Oradea.

La întâlnire a luat parte și prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea și city- managerul orașului, Mihai Jurca. Întrevederea a oferit participanților prilejul de a discuta aspecte de interes comun pentru ambele părți, fiind aduse în discuție investițiile din ultimii ani care au avut loc în Oradea și planurile municipalității de a produce energii regenerabile.

„Preocuparea noastră a fost să aducem investiții în infrastructura rutieră, precum și să atragem companii care să învestească în orașul nostru. Am reușit să finalizăm, din 2008 și până în prezent, proiecte europene care depășesc 600 de milioane de euro în mai multe domenii (sănătate, infrastructură, energie verde etc) și am dezvoltat patru parcuri industriale unde investițiile se ridică la alte 600 de milioane de euro, creându-se 10.000 de locuri de muncă noi”, a precizat Florin Birta.

Ambasadorul Israelului în România s-a arătat interesat de resursele de energie de care dispune Oradea și județul Bihor, manifestându-și dorința de-a pune față în față autoritățile locale cu companii care produc energie verde.

„Am văzut că în foarte multe zone din România s-au făcut multe investiții în energii regenerabile, care pun o presiune mare pe capacitarea de transport. În alte zone însă există o disponibilitate mai mare pentru investiții, pentru că nu există producție. Cunosc deja companii interesate care ar veni să producă și să furnizeze energie verde, așa că vom studia reglementările de pe piața locală”, a declarat Reuven Azar.

Proiect pe hidrogen

„Noi am depus un proiect în valoare de 125 de milioane de euro pentru o instalație de producere a hidrogenului și o zonă de butelii unde se va depozita hidrogenul. Prin acest proiect dorim să scădem cantitatea de gaz arsă în turbină și să amestecăm hidrogenul cu gazul, care practic ar putea produce energie termică. În paralel cu această stație trebuie să mergem și cu panourile fotovoltaice pentru că, pentru a produce hidrogen, ai nevoie de curent, iar la prețurile actuale ale energiei electrice, ar fi foarte greu’’, a mai spus primarul Birta.

Demnitarul a menționat faptul că există un interes crescut din partea investitorilor israelieni și pentru sectorul agricol. În acest moment, Israelul importă animale vii din țara noastră, lucru care ar putea fi interzis de către propriul guvern din motive sanitare, astfel că se ia în calcul deschiderea unor abatoare și fabrici de procesare a cărnii în România.

Avantaje

În replică, prefectul Dumitru Țiplea a prezentat avantajele de care ar putea beneficia un investitor care alege să își deschidă o afacere în zona de Vest a țării.

„Avantajul nostru, al orașului și al județului, față de alte zone din țară, este faptul că ne-am preocupat să punem la punct infrastructura de transport rutier și vom avea inclusiv un terminal cargo, ceea ce înseamnă o mare oportunitate pentru cei care vor să investească aici. În plus, dispunem de o rețea de canale pentru irigații ce însumează 2.985 de kilometri, care se află în proces de reabilitare. Important de menționat este și faptul că producția din Câmpia de Vest este aproape în fiecare an dublă față de cea din Câmpia Română’’, a menționat prefectul județului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Casa de Licitații Artmark sfătuiește investitorii în domeniu să achiziționeze lucrările pictorului ardelean Adrian Ghenie deoare ele cresc mult în valoare.

Operă de Adrian Ghenie, pusă la vânzare cu 3.000 de euro în România

Articolul următor
Thomas Reynaert, directorul A4E, a evidențiat faptul că zborurile facilitează mobilitatea socială și economică în Europa, conectând oamenii, regiunile și orașele din UE.

Thomas Reynaert, Airlines for Europe: “Guvernele să susțină un mediu sănătos pentru companiile aeriene”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share