Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Brutăria Sergiana trece pragul primelor trei decenii!

După seceriş, cam pe la vremea asta, prin satele noastre începea să se facă pită din grâul nou. Nevestele vrednice frământau în moldă aluatul şi încingeau cuptoarele, iară ziua se ridica în sat plutind pe mireasma pitei proaspete. Şi nu era casă de gospodar fără moldă şi cuptor. Aşa am învăţat  povestea pâinii în satele noastre şi de aici am dus-o mai departe.

Puţini ştiu că aventura antreprenorială care astăzi se numeşte Sergiana Grup a început cu o brutărie mică, ridicată în Poiana Mărului, în vara anului 1992. Pâinea care ieşea din cuptorul de la Poiană nu prea semăna cu cea din alte magazine. Era crescută şi coaptă bine, iar gustul ei spunea poveşti cu satele din Făgăraş şi Ţara Bârsei, din vremurile în care aflai de pe uliţă în care casă a făcut muierea pită nouă. După miros. Acea pâine nu trebuia să poarte eticheta de „pâine de casă”,  pentru că era o pâine de casă.

Mama Letiţia – Mama Leti, cum îi spun şi azi copiii, nepoţii şi strănepoţii – descânta aluatul şi veghea cuptorul ca să iasă pita bună! Toate treceau prin mâna ei şi nu scăpa nimic din ochi. Iar pâinea plăcea oricui apuca s-o guste.

Brutăria a avut succes şi tot mai des Mama Leti spunea că e prea mic cuptorul. Acesta a fost începutul. Brutăria a fost prima treaptă a experienţei în afaceri, prima măsură a succesului şi a produs primele acumulări de capital investite în industria de prelucrare a cărnii.

După 20 de ani, vechea brutărie a lăsat locul uneia noi. Utilajele erau moderne, însă reţetele s-au păstrat. Doar ici şi colo au apărut adaptări impuse de noua tehnologie. Doar aşa, lângă pita tradiţională, şi-au făcut loc în noul cuptor de la Poiana Mărului şi specialităţi de panificaţie.

În medie, azi, în fiecare zi pleacă de la brutărie peste 2400 de produse, iar sortimentaţia s-a diversificat şi ea, inclusiv cu sortimente preambalate.  În total, astăzi, portofoliul Brutăriei Sergiana, numără zece feluri de pâine, şapte tipuri de specialităţi de panificaţie, şapte feluri de cozonaci şi trei specialităţi de patiserie. Iar una dintre acestea din urmă este emblematică pentru Sergiana. Cum altfel, când este Melc cu Pastă de Jumări! Astfel, în cel mai organic mod cu putinţă, se face alăturarea între Pita Noastră şi Bunătăţurile din Ardeal.

La Mulţi Ani spunem acum şi îi sărbătorim pe  colegii şi colegele care robotesc în brutăria de la Poiană şi scot pâine proaspătă cu mult înainte de zorii fiecărei zile!

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Business Mark - Real Estate & Construction Forum 2022

Articolul următor

Employee Experience și Company Culture, conceptele cheie ale noii ediții HR UNCOVERED 2022

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share