Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Nouă oferte de titluri Fidelis. Lead manager: BT Capital Partners

Ministerul Finanțelor (MF) a atras 423 de milioane lei, respectiv 120 de milioane euro prin a noua ofertă primară de vânzare de titluri Fidelis derulată în ultimii trei ani prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).

Ministerul Finanțelor a listat pe piața de capital o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, cu trei scadențe diferite, în valoare cumulată de 1 miliard de lei.

Ministerul Finanțelor (MF) a atras 423 de milioane lei, respectiv 120 de milioane euro prin a noua ofertă primară de vânzare de titluri Fidelis derulată în ultimii trei ani prin sistemele Bursei de Valori București (BVB). Valoarea celor nouă runde de finanțare derulate în ultimii trei ani la BVB de către Ministerul Finanțelor a depășit 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

„A IX-a ofertă de titluri de stat Fidelis, încheiată în 16 septembrie, a oferit investitorilor persoane fizice o alternativă complementară altor investiții în instrumente cu venit fix. Ofertele primare periodice în cadrul programului Fidelis sunt bine primite atât de către investitorii care au mai accesat aceste instrumente, dar atrage și participanți noi cu fiecare emisiune lansată.

Alături de diversificarea instrumentelor existente pe piața de capital, asigurăm prin acest Program o parte din resursele financiare pentru acoperirea necesarului de finanțare al statului roman pentru anul în curs”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Persoanele fizice au plasat 2,7 miliarde de euro

„Suntem încântați că parteneriatul dintre Ministerul Finanțelor, consorțiul de intermediare și piața de capital a condus la încheierea cu succes a unei noi oferte de vânzare de titluri de stat Fidelis. Vorbim de 2,7 miliarde de euro, bani pe care doar persoanele fizice i-au plasat în aceste emisiuni, ceea ce dovedește că piața de capital este capabilă să susțină constant oferte de dimensiuni importante.

Investiția în titlurile de stat este o alternativă bună pentru românii care își doresc un randament mai bun pentru banii lor, dar încă nu au început să investească și în acțiuni. În contextul luptei băncilor centrale cu inflația, prin majorarea dobânzilor cheie, ceea ce duce la scumpirea banilor, vedem cum din ce în ce mai mulți români caută plasamente mai rentabile pentru banii lor.

Bursa le oferă acestora o paletă diversificată de astfel de plasamente și cu grad divers de risc, care le pot permite investitorilor să-și protejeze banii de inflație, iar în unele cazuri chiar să obțină randamente peste nivelul inflației”, a declarat Radu Hanga, președintele BVB.

Hidroelectrica și Salrom se arată la bursă

„Vedem că numărul de investitori din piața locală de capital, este în continuare în creștere, ajungând la peste 117.000 la jumătatea acestui an, și ne dorim să le oferim tuturor o gamă cât mai amplă de instrumente pentru a-și putea administra portofoliile cât mai eficient, totodată, pentru a face cât mai facil procesul investițional, de la deschiderea de cont până la plata impozitelor.

Fiecare IPO pentru titluri de stat Fidelis s-a încheiat cu succes, ceea ce demonstrează că piața de capital este un canal viabil de finanțare atât pentru companiile antreprenoriale, cât și pentru stat, și investitorii pot disloca sume importante de bani atunci când identifică oportunități de investiții.

Suntem convinși că investitorii vor fi și mai interesați în IPO-uri precum cele pe care intenționează să le deruleze Fondul Proprietatea la Hidroelectrica și Salrom, ceea ce va atrage sume și mai mari în astfel de oferte. Piața de capital din România s-a poziționat foarte bine în acest an raportat la alte piețe din regiune.

Avem deja 13 companii în indicii FTSE Russell, indicele BET-TR este singurul indice din regiune pe verde după primele 8 luni ale acestui an. Specificul companiilor listate și următoarele IPO-uri anunțate se alătură cumulului de factori care fac România mai vizibilă pe radarele investitorilor internaționali”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

BTCP, lead manager

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (lead manager și Intermediar) și Banca Transilvania (grup de distribuție), Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD (intermediari). Titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin nouă participanți eligibili.

„Contextul macroeconomic, geopolitic și de piață incert îndeamnă investitorii să avanseze cu diversificarea portofoliilor și să acceseze alternative viabile de economisire.

Acest trend se observă prin succesul susținut al emisiunilor Fidelis, care arată în același timp și că disponibilitățile se diminuează, iar competiția este mai acerbă între titlurile de stat destinate populației și depozitele bancare sau acțiunile listate.

Principala preocupare din piață în perioada curentă este să conserve capitalul, iar pentru asta programul Fidelis este o opțiune atrăgătoare”, a spus Daniela Secară, directorul general al BTCP.

Pragul minim: 1.000 de euro

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 1-19 septembrie, românii au plasat peste 7.100 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturitate de 3 ani și două emisiuni în euro, cu scadență la unul, respectiv doi ani.

Veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Informații utile despre titlurile de stat FIDELIS

  • Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în ofertă?

Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central în numele deținătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacționeze la BVB, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.

  • Ce fac cu titlurile de stat?

Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot să cumpere și altele în orice ședință de tranzacționare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizați (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacționeze la BVB.

  • Dacă deținătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceștia au două opțiuni:

Vor primi dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare.

Pot deschide un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiții financiare și pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacționare. Deținătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiții în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

  • Cum pot să vând sau să mai cumpăr titluri de stat după ce oferta s-a încheiat?

Tranzacțiile la BVB au loc între cumpărători și vânzători prin intermediul platformei de tranzacționare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj.

  • Unde pot vedea prețul curent al titlurilor?

Prețul poate fi verificat în orice moment pe site-ul BVB, www.bvb.ro, introducând simbolurile R2509A – titlurile de stat în lei cu maturitate de 3 ani, R2309AE – titlurile de stat în euro cu maturitate de 1 an, R2409AE – titlurile de stat în euro cu maturitate de 2 ani.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

O asociere condusă de UMB va realiza tronsonul cu tuneluri lipsă din autostrada Lugoj – Deva

Articolul următor

Ministrul Transporturilor le cere inginerilor din domeniu să se pregătească pentru legarea cu autostrăzi a regiunilor istorice

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share