Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ben Laidler: Porsche este gata să sfideze piețele, dar cel mai mare test urmează să vină

Potrivit analistului eToro Ben Laidler, constructorul de automobile de lux Porsche este pregătit să sfideze cu brio “seceta” globală de listări la bursă din acest an. Potrivit rapoartelor de presă, se pare că prețul obținut la desprinderea din grupul Volkswagen va fi unul ridicat, ceea ce îi va conferi o capitalizare de piață de aproximativ 75 de miliarde de dolari și va face din aceasta unul dintre cele mai mari IPO-uri din Europa.

Astfel, Porsche ar deveni al cincilea cel mai mare producător auto mondial listat la bursă, imediat după compania mamă Volkswagen și cu mult înaintea General Motors. Aceasta este o performanță  și mai mare într-un an în care activitatea globală de IPO-uri a scăzut cu peste 60%. Iar piețele de acțiuni, slabe, au testat noi minime ale pieței bear pentru anul în curs.

Un IPO reușit ar fi benefic pentru compania mamă Volkswagen, care va încasa miliarde de dolari cu care va finanța tranziția către vehiculele electrice, și pentru acționarii săi, care vor primi un dividend important din veniturile rezultate din listarea Porsche.

Credem că, în ceea ce privește IPO-urile, Porsche este mai degrabă o excepție la nivel mondial decât începutul unei reveniri a listărilor. Este o combinație unică de recunoaștere puternică a numelui, de marcă premium, de susținere din partea unui mare producător având  un istoric anterior de listare la bursă.

Probabil că cel mai mare test urmează să vină. Porsche trebuie să își îndeplinească planul de creștere a volumelor și a marjelor de profit în contextul încetinirii economiei mondiale. Acest lucru ar ajuta-o să evite declinul de preț de 45% înregistrat anul acesta de indicele Renaissance International IPO al acțiunilor recent listate.

Ben Laidler, strategul eToro pentru piețele globale, are peste 25 de ani de experiență în investiții pe piețele de capital la nivel global, deținând roluri la companii de top cum ar fi Rothschild, UBS, JP Morgan și HSBC. Este absolvent al London School of Economics (LSE) și al Universității Cambridge, asociat al Institutului de Management și Cercetare a Investițiilor (IIMR) și un comentator obișnuit al piețelor financiare globale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest

Centura Dejului, dorită pe fonduri europene

Articolul următor
Nuclearelectrica și Nova Power & Gas Cluj au lansat RoPower Nuclear (RPN), companie de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România.

Nova Power intră pe piața energiei nucleare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share